Stort flertal i byrådet: Fjern forbud mod plejehjems-dokumentar

Et stort flertal i Aarhus Kommune ønsker på et byrådsmøde, at forbuddet mod skjulte optagelser fra plejehjemmet Kongsgården skal ophæves.

Et stort flertal i Aarhus Kommune mener, at rådmand for Sundhed og Omsorg Jette Skive (DF) bør henvende sig til retten for at trække sagen om skjulte optagelser på plejehjemmet Kongsgården tilbage. 

Forslaget blev stillet af Venstres Hans Skou på eftermiddagens byrådsmøde, og der var bred opbakning fra alle sider - på nær fra Det Konservative Folkeparti.

Nu skal sagen behandles i magistraten, inden der kan komme afklaring på det videre forløb.

- Efter vores opfattelse er der politisk set intet belæg for, at vi som kommune - nogle vil endda sige magthaverne - skal kæmpe for at oprette et fogedforbud i denne sag, sagde Hans Skou blandt andet på byrådsmødet.

quote Vi skal som kommune ikke bruge tid og energi på at fastholde et sådant fogedforbud.

Hans Skou (V), medlem af sundheds- og omsorgsudvalget, Aarhus Kommune

- Almenvellet har en interesse i, at vi som samfund skal lære af sådanne hændelser. Derfor skal fogedforbuddet ophæves, og vi skal som kommune ikke bruge tid og energi på at fastholde et sådant fogedforbud.

- Tiden og energien skal bruges på at sikre en god og værdig ældrepleje til alle i Aarhus Kommune. Så må juraen og eventuelle retstvister køre i et andet spor, lød det videre fra Hans Skou, der er medlem af sundheds- og omsorgsudvalget.

Både Socialdemokratiet, Enhedslisten, SF, Radikale Venstre og Dansk Folkeparti talte for, at optagelserne skal offentliggøres.

VIDEO: Sagen begyndte for alvor at rulle, da en række pårørende stod frem med kritik. Charlotte Ahm har meldt plejehjemmet Kongsgården til politiet for omsorgssvigt. Indslaget er fra 23. april 2020.

De skjulte optagelser blev lavet hos en beboer på plejehjemmet Kongsgården i efteråret 2019. Efterfølgende lagde Aarhus Kommune sag an mod TV 2 Dokumentar, der lavede optagelserne.

Aarhus Kommune vandt sagen i marts 2020, og det satte en foreløbig stopper for dokumentar-udsendelsen. Indtil nu har juristerne i Sundhed og Omsorg samt afdelingens eksterne jurist afvist, at det var muligt at trække sagen tilbage.

quote Det har hele tiden været mit ønske, at optagelserne vises. Derfor er jeg glad for, at udvalget støtter op om det, hvis det kan gøres lovligt.

Jette Skive, DF, rådmand for Sundhed og Omsorg, Aarhus Kommune

Men nu skal der altså kigges på sagen igen. Og det glæder Hans Skou.

- Jeg er super glad for opbakningen. Det er jeg ikke på egne vegne, men på vegne af borgerne og de medier, der har holdt fast i historien. Vi skal lære af den her triste historie, siger Hans Skou til TV2 ØSTJYLLAND.

Sagen begyndte for alvor at rulle, da Charlotte Ahm sammen med flere andre pårørende gav TV 2 tilladelse til at sætte skjult kamera op hos hendes farmor på Kongsgården.
Sagen begyndte for alvor at rulle, da Charlotte Ahm sammen med flere andre pårørende gav TV 2 tilladelse til at sætte skjult kamera op hos hendes farmor på Kongsgården.

Tirsdag meldte rådmand for Sundhed og Omsorg Jette Skive (DF) ud, at hun også ønsker at offentliggøre optagelserne. På dagens byrådsmøde sagde hun blandt andet, at:

- Det har hele tiden været mit ønske, at optagelserne vises. Derfor er jeg glad for, at udvalget støtter op om det, hvis det kan gøres lovligt. Jeg går ikke ud fra, at politikerne opfordrer til lovbrud, siger Jette Skive.

Jette Skive understregede, at hun forventer en juridisk blåstempling fra borgmesterens afdeling, inden hun sender en anmodning af sted til retten om at trække sagen tilbage.

Socialdemokratiets Lone Hindø sparkede dog bolden tilbage til rådmanden. Ifølge Lone Hindø har Jette Skive ikke rådført sig med borgmesterens afdeling, da retssagen blev indledt - og derfor mener hun ikke, at hendes partifælle, Jacob Bundsgaards, borgmester-afdeling skal blandes ind i sagen.

- Det er Socialdemokratiets opfattelse, at rådmanden må håndtere denne sag. Hun har alle oplysninger, og hun har truffet beslutningen. Det er det, der danner baggrund for, at vi er her i dag, sagde formand for sundheds- og omsorgsudvalget Lone Hindø (S).

Og så kom hun med en stikpille til Jette Skive, der i går udtalte sig som DF'er - og ikke som rådmand.

- Vi minder stilfærdigt om, at når man bærer de gyldne kæder, kan man ikke være Privat-Jette, DF-Jette og Rådmands-Jette. Man repræsenterer Aarhus Kommune, og man er rådmand hele tiden, sagde Lone Hindø.

VIDEO: Der skal nu laves en uvildig undersøgelse af de fejl, der er begået på plejehjemmet Kongsgården i Viby. Et plejehjem, som flere pårørende anklager for omsorgssvigt af de ældre beboere. Indslaget er fra 6. maj 2020.

Også SF's Jan Ravn Christensen bakkede op og sagde blandt andet, at man også skal se på, om der skal placeres et ansvar højere oppe i systemet. 

- Vi skal lære af det her som samfund og som byråd. Hvorfor har vi ikke reageret, når der er så mange advarselslamper, der har blinket?, spurgte Jan Ravn Christensen.

quote Det er et knæfald for den offentlige lynch-stemning, som vi som politikere bør hæve sig over.

Peter Sporleder, Det Konservative Folkeparti, byrådsmedlem, Aarhus Kommune

Den eneste, der talte imod forslaget, var Peter Sporleder fra Det Konservative Folkeparti. Han mener ikke, at den lovgivende magt skal blande sig i den dømmende magts afgørelser.

- Det er et knæfald for den offentlige lynch-stemning, som vi som politikere bør hæve sig over, sagde Peter Sporleder og understregede, at langt de fleste ansatte er yderst kompetente, dygtige og samvittighedsfulde mennesker.

Sagen kort

 

Sankt Hans bål

Sankt Hans heksene brænder: I 1600-tallet var idyllisk gade beboet af hekse

Thomas Guntzelnick Poulsen

Thomas leder efter en 600 år gammel forsvunden landsby

blå blink politi politibil patrulje

Festen sluttede brat: Bøller frarøver studenterhue

silkeborgvej

Efter vanvidskørsel: Nu bliver færdselsåre oprustet

Untitled collage (9)

play Ø-boere har kæmpet i flere år – nu er sag om solcellepark afgjort

Aros Your Rainbow Panorama Regnbuen

Anonym klage sætter gang i omfattende undersøgelse om krænkelser på Aros

Dagens mest læste