Ekspert: Aarhus Kommune bryder loven i plejehjemssag

Ifølge en ekspert i sundhedsret krænker Aarhus Kommune en beboer på plejehjemmet Kongsgården, når de sender hendes personlige oplysninger ud i offentligheden. Kommunen afviser blankt.

Lige nu kæmper forvaltningen i Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune for at undgå, at en kritisk TV2-dokumentar kommer frem i offentligheden. Det sker med henvisning til, at de skjulte optagelser, der er foretaget på plejehjemmet Kongsgården, krænker både en beboer og personalet.

Men samtidig gør kommunen sig skyldig i at krænke den selv samme borger. Sådan lyder vurderingen fra en ekspert i sundhedsret. Kent Kristensen har set en tilsynsrapport fra den pågældende borger, som både Jyllands-Posten og TV2 ØSTJYLLAND har fået aktindsigt i hos Aarhus Kommune.

quote Jeg synes jo, det er meget dobbeltmoralsk.

Charlotte Ahm, pårørende til beboer på Kongsgården

- Hvis man videregiver personlige oplysninger, som kan henføres til den enkelte borger, så foreligger der et brud på tavshedspligten. Det er i strid med de regler, der gælder på området, siger lektor i sundhedsret på SDU, Kent Kristensen, til TV2 ØSTJYLLAND.

Kent Kristensen mener, at det er i strid med loven, når forvaltningen i Aarhus Kommune har sendt en tilsynsrapport til medierne.
Kent Kristensen mener, at det er i strid med loven, når forvaltningen i Aarhus Kommune har sendt en tilsynsrapport til medierne.

Dokumentet indeholder blandt andet oplysninger om den ældre borgers helbredstilstand og medicinbehov. Navnet på borgeren er overstreget, men til gengæld er både navnene på børn og barnebarn synlige. Derudover kan man se, at tilsynsbesøget er foregået på Kongsgården.

Aarhus Kommune afviser blankt kritikken. I et skriftligt svar til TV2 ØSTJYLLAND skriver chefjurist i Sundhed og Omsorg, Jørn Nielsen, blandt andet, at:

- Vi SKAL udlevere materialet til medierne. Det har Statsforvaltningen afgjort i en tidligere sag. Vi har naturligvis overstreget alle personfølsomme oplysninger i tilsynsrapporten, men med den bevågenhed, der er i pressen, er anonymitet jo ikke længere en realitet, siger Jørn Nielsen i svaret, der kan læses i sin helhed nederst i artiklen.

Dobbeltmoralsk af kommunen

En af dem, der er nævnt i rapporten, er Charlotte Ahm. Hun var den første, der stod frem med massiv kritik af forholdene på Kongsgården. Sammen med sin familie gav hun TV2 tilladelse til at opsætte skjulte kameraer hos sin farmor.

TV2-dokumentaren må ikke vises, da der efter ønske fra Aarhus Kommune er nedlagt forbud mod at vise de skjulte optagelser. Men Charlotte Ahm undrer sig over, at kommunen alligevel sender de personlige oplysninger videre til medierne uden at orientere hende.

- Jeg synes jo, det er meget dobbeltmoralsk. På den ene side må de gerne udstille min farmor i pressen via hendes tilsyn, men de vil ikke tillade at vise en dokumentar, der beskriver de forhold, der er i tilsynsrapporten. Så ja, det er meget dobbeltmoralsk, siger Charlotte Ahm til TV2 ØSTJYLLAND.

Charlotte Ahm er barnebarn til en beboer, der de seneste tre år har boet på Kongsgården.
Charlotte Ahm er barnebarn til en beboer, der de seneste tre år har boet på Kongsgården.

- Det er ikke betryggende, synes jeg. Kan de så dele personfølsomme oplysninger om alle os andre? Dem, af alle, skal følge de lovregler, der er gældende i Danmark, siger hun.

Ifølge det skriftlige svar fra Aarhus Kommune, har man dog ikke pligt til at orientere de involverede, når de giver aktindsigt i offentligt materiale.

Men det er Kent Kristensen uenig i. Ifølge ham må kommunen ikke sende oplysninger om enkeltpersoners private forhold til udenforstående, med mindre der foreligger et samtykke.

- Når vi har så mange oplysninger, og vi ved, hvilken institution, der er tale om, så er det personhenførbart. Når det er det, krænker man retten til fortrolighed for den pågældende borger, siger Kent Kristensen.

Sagen kort

De seneste uger har flere pårørende rejst massiv kritik af forholdene på plejehjemmet Kongsgården. Men selvom tilsynsrapporten drejer sig om en borger, der flere gange har været omtalt i pressen, gør det ifølge Kent Kristensen ingen forskel.

quote Det her handler ikke om de pårørende. Det handler om borgerens ret til beskyttelse.

Kent Kristensen, lektor, sundhedsret, SDU

Er det en formildende omstændighed, at de pårørende selv har været ude med kritik?

- Nej, det er det ikke. Det her handler ikke om de pårørende. Det handler om borgerens ret til beskyttelse og til at være tryg og have tillid til den relation, hun har til plejepersonalet. Og det er den, man krænker, når man videregiver de her oplysninger i den konkrete sag, siger Kent Kristensen.

VIDEO: Sagen om plejehjemmet Kongsgården i Viby blev torsdag behandlet på et møde i Sundheds- og Omsorgsudvalget. Her blev en​​handleplan og flere nye initiativer fremlagt. Indslaget er fra 7. maj 2020.

Charlotte Ahm kæmper fortsat for, at de skjulte optagelser kommer frem i lyset og har flere gange fortalt om hendes farmors tilstand til medierne.

Du har også selv delt nogle ret krænkende oplysninger om din farmor. Er det ikke lidt dobbeltmoralsk af dig at kritisere Aarhus Kommune for at gøre det samme?

- Jo, det kan man godt sige. Men jeg gør det i kampen for de ældre. Aarhus Kommune gør det for at tilgodese dem selv.

På et byrådsmøde onsdag skal politikerne diskutere sagen om Kongsgården. De skal blandt andet tage stilling til et forslag fra Venstre om at trække fogedsagen mod TV2 Dokumentar tilbage.

Det fulde skriftlige svar fra chefjurist i Sundhed og Omsorg, Jørn Nielsen:

Trafikulykke Grenåvej

Efter bil landede på to andre biler: Bilist sigtet for narkokørsel

Mørke skyer nær villakvarter

play Kælder oversvømmet tre gange: Nu forbereder Klaus sig på nye skybrud

Badesø Knudssø

Badning frarådes: Lort fundet i badevandet

skak

International turnering i Aarhus: - Det betyder meget at komme i gang igen

20_percent

play Ekspert om massive mågeplager: En krig, der ikke kan vindes

Bøfsandwich

I foråret vandt Jesper prisen for Danmarks bedste bøfsandwich: Nu er det stukket helt af

Dagens mest læste