Rådmand vil have Kongsgården-optagelser offentliggjort

Rådmand for Sundhed og Omsorg, Jette Skive (DF), vil have en ny vurdering af, om skjulte optagelser fra plejehjem kan vises.

De seneste uger har der været massiv kritik af forholdene på plejehjemmet Kongsgården i Viby. Foto: TV2 ØSTJYLLAND / Aarhus Kommune

Jette Skive (DF) lægger nu pres på for at få offentliggjort skjulte optagelser fra plejehjemmet Kongsgården i Viby. Det sker, efter to advokater i dagens udgave af Århus Stiftstidende har sagt, at der ikke er noget, der hindrer Aarhus Kommune i at trække sagen om et fogedforbud tilbage.

- Jeg kan ikke have, der hænger en tvivl i samfundet om, hvorvidt vi opfører os, som vi skal. Det tror jeg, at vi gør, men nu vil jeg have det be- eller afkræftet en gang for alle, siger Jette Skive (DF), rådmand for Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune til TV2 ØSTJYLLAND.

Som DF’er synes jeg, at der er så meget læring i det her. Jeg ønsker ikke, at det er sådan her, vi gør tingene bag en lukket dør på et plejehjem.

Jette Skive, DF, rådmand for Sundhed og Omsorg, Aarhus Kommune

De skjulte optagelser blev lavet hos en beboer på plejehjemmet Kongsgården i efteråret 2019. Efterfølgende lagde Aarhus Kommune sag an mod TV2 Dokumentar, der lavede optagelserne.

Aarhus Kommune vandt sagen i marts 2020, og det satte en foreløbig stopper for dokumentaren. Indtil nu har både jurister i Sundhed og Omsorg og en ekstern jurist afvist overfor forvaltningen, at det var muligt at trække sagen tilbage.

Læs også Medlemmer af kommunens omsorgsudvalg: Alle bør se optagelserne fra Kongsgården

Nu vil Jette Skive have det undersøgt af borgmesterens afdeling nok engang.

- Når der er to advokater, der sætter spørgsmålstegn ved det her, så er jeg nødt til at reagere. Jeg bliver nødt til at få den vurdering en gang for alle.

- Jeg er ikke jurist. Jeg er nødt til at lytte til, hvad jeg får at vide. Borgmesterens afdeling er den overordnede juridiske myndighed, så nu må de vurdere det igen, siger Jette Skive.

01:12

VIDEO: Der skal nu laves en uvildig undersøgelse af de fejl, der er begået på plejehjemmet Kongsgården i Viby. Et plejehjem, som flere pårørende anklager for omsorgssvigt af de ældre beboere. Indslaget er fra 8. maj 2020.

Luk video

Diskuteres på byrådsmøde onsdag

Ifølge Jette Skive kommer udmeldingen fra DF'eren Jette Skive og ikke som rådmand med en forvaltning i ryggen.

- Det er selvfølgelig DF-Jette Skive, der har sendt det her af sted. Og det er der en grund til. Jeg skal rette ind som rådmand, men jeg har også et politisk ståsted. Borgerne skal se, at jeg ikke sidder og putter og gemmer mig, siger Jette Skive til TV2 ØSTJYLLAND.

Sagen kort

Efteråret 2019: Efter aftale med pårørende laver TV 2 skjulte optagelser af kritisable forhold på plejehjemmene Kongsgården i Aarhus og Huset Nyvang i Randers.

30. januar 2020: Aarhus Kommune politianmelder TV 2 for at have foretaget skjulte optagelser i en beboers plejehjemsbolig, uden at beboeren har kunnet give et samtykke. Østjyllands Politi afviser først sagen, men 26. marts meddeler politiet Statsadvokaten, at de af egen drift har indledt en efterforskning i sagen.

13. marts 2020: Fogedretten nedlægger forbud mod, at optagelser bliver vist, da behovet for offentliggørelse må vige for den meget grove krænkelse af især borgerens rettigheder, der er sket ved de skjulte optagelser.

23. april 2020: Familie anmelder plejehjemmet Kongsgården til politiet for omsorgssvigt. Samtidig stiller de sig frem i medierne med massiv kritik af stedet.

25. april 2020: Endnu en pårørende står frem med kritik af Kongsgården. Michael Espersen vælger at flytte sin far fra plejehjemmet på grund af forholdene.

26. april 2020: Rådmand for Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune Jette Skive (DF) undskylder over de berørte familier til pårørende på Kongsgården. Hun lover bedring og personalemæssige konsekvenser.

27. april 2020: Forstanderen på Kongsgården fjernes og erstattes af en ny, mere rutineret leder.

Se mere

- DF har hele tiden ønsket at få vist optagelserne, men jeg er også rådmand og forpligtet til at følge lovgivningen. Men som DF’er synes jeg, at der er så meget læring i det her. Jeg ønsker ikke, at det er sådan her, vi gør tingene bag en lukket dør på et plejehjem. Jeg kan være bekymret for, at det også sker andre steder, og jeg mener, at optagelserne skal vises.

Sagen om offentliggørelse af optagelserne skal diskuteres på et byrådsmøde i Aarhus Kommune i morgen, onsdag. Jette Skive forventer, at få svar fra borgmesterens afdeling inden eller under byrådsmødet.

05:05

VIDEO: Plejehjemmet Kongsgården i Viby har fået massiv kritik fra pårørende. Forstanderen og blevet fjernet, og en ny er blevet indsat. Flere ønsker optagelser lavet med skjult kamera af et TV-hold offentliggjort. Optagelser, der hidtil ikke har set dagens lys på grund af et fogedforbud. Indslaget er fra 27. april 2020.

Luk video