Her skal man betale penge for at blive fri for kloak
Grobund ved Ebeltoft er kommet et skridt tættere på at må leve offgrid og selv håndtere deres spildevand. Men det koster penge at sige nej tak til kloakken.
Et skyl med toilettet. Efterladenskaberne er ude af krop og sind og løber ned i kloakken, hvor det efter kilometervis af kloakrør bliver renset på rensningsanlægget, inden det løber videre i havet.
Det er scenariet i langt de fleste danske hjem. Men ikke i en kommende bæredygtig landsby uden for Ebeltoft.
Her har den almennyttige fond Gældfri, også kendt som Grobund, tirsdag fået det første ja til, at der må blive lavet egne små rensningsanlæg til hvert hjem.
- I dag kan det gøres mindst lige så miljømæssigt forsvarligt som at bruge det etablerede, offentlige kloaknet, siger SF'eren Kim Lykke Jensen, der er formand for Syddjurs' natur-, teknik og miljøudvalg.
For udvalgsformanden er det et vigtigt signal om, at man lokalt ønsker at bakke op om Grobunds forsøg på at leve så bæredygtigt som muligt.
- At lave lukkede små systemer til rensning af toiletvand og alt vand fra huset er en grundforudsætning for at kunne leve offgrid, siger Kim Lykke Jensen.
Hvad er offgrid?
Offgrid betyder, at bosætningen skal leve uden tilslutning til ekstern forsyning af elektricitet, varme, gas og vand, være uden afledning af spildevand og arbejde hen imod affaldsfrihed.
Når man er offgrid, samler man regnvand på sit tag, renser det, og bruger det til brugsvand og man ser spildevand som en ressource, der skal indgå i næringsstofkredsløbet, der hvor man bor.
Kilde: Foreningen Grobund Jord
Tirsdagens beslutning skal nu videre til resten af byrådet, inden den er endelig godkendt.
Meget mere end en fabrik
Lokalt er Grobund lige nu mest kendt for den tidligere fabrik ved Ebeltoft Færgehavn, som foreningen købte i april 2018.
Så sent som i weekenden var stedet fyldt over 200 nysgerrige gæster, som kom for at høre om og se løsninger på bæredygtige levemåder.
Grobund har dog også opkøbt jord i området og har ønsker om at købe endnu mere kommunalt jord, så den kan lave en helt landsby af små tiny houses.
Husene skal være gældsfri, og så skal de ikke være tilkoblet el-, varme- og vandnettet, og de skal selv håndtere deres spildevand. Samlet kaldes det for en offgrid-løsning, og det er den sidste del med spildevand, som der nu er ved at lande en løsning på.
TV2 Østjylland har talt med et medlem af Grobunds spildevandsgruppe, men de har ikke haft mulighed for at blive interviewet i dag.
Skal betale for gammel kloak
Dele af det område, som Grobund vil lave huse på, har faktisk allerede kloak i dag. Den blev etableret i 1989, da området blev gjort klar til erhverv.
Selvom Grobund nu har fået lovning på løsning, hvor de ikke skal bruge kloakken, ender de måske alligevel med at betale flere millioner kroner i såkaldt tilslutningsafgift.
- Det væsentlige er, at dagens beslutning ikke får økonomisk betydning for andre brugere af Syddjurs Spildevands kloaknet, siger det konservative medlem af natur-, teknik og miljøudvalget Bjørn Johansen.
Normalt skal nybyggede huse betale tilslutningsafgit for brug af kloaknettet, og fordi Syddjurs Spildevand ejer kloakken, som er på en del af jorden, så skal de også have penge, når der kommer nye huse i området.
- Det er vigtigt, at borgerne er stillet lige – og selvfølgelig skal man bidrage til fællesskabet, når man placerer sig et sted, hvor der er kloak, siger SF's Kim Lykke Jensen.
Også selvom man ikke bruger kloakken?
- Så må man lægge sig et andet sted. Der er blevet brugt offentlige kroner til at etablere den i sin tid, og de penge skal Syddjurs Spildevand have lov til kræve ind.
Hvad, det præcist vil koste, er usikkert endnu, men til dagens møde fik politikerne fremlagt, at tilslutningsbidraget for en del af området kunne være op til fire millioner kroner.
Dog understreger Kim Lykke Jensen, at den præcise udregning bliver et mellemværende mellem Syddjurs Spildevand og dem, som har ansøgt om at træde ud af spildevandsplanen.
Hvad hvis prisen sætter en kæp i hjulet på planerne om offgrid-bebyggelse på jorden?
- Det er et hypotetisk scenarie. Vi vil hjælpe på alle mulige måder med at give dem lov til at etablere sig, men man skal få styr på det økonomiske mellemværende, før det kan lade sig gøre, siger Kim Lykke Jensen.