Usædvanligt ren vandkilde forurenet: Ødelagt af haveejere og landmænd

Ifølge Peter Nordahn fra Verdo er der både fundet kvælstof fra landbruget og forskellige pesticider.

Ved Oust Mølle frygter de for fremtiden ved kildepladsen.

I 150 år er beboere i Randers blevet forsynet med noget af det bedste og reneste drikkevand i Danmark.

Men - det kan være slut nu.

Oust Mølle kildeplads, som har forsynet randrusianerne, skal sløjfes på grund af forurening.

- Det er nu, vi skal handle, hvis vi fortsat vil have rent drikkevand om 10-29 år. Og det haster. Det er ganske alvorligt, siger Peter Nordahn, der er chef for Vand og Digital Forsyning hos forsyningsselskabet Verdo.

Peter Nordahn mener, der skal handles nu.

Kan ikke bare finde en ny kilde

Kildepladsen ved Oust Mølle har leveret så rent vand, at det stort set ikke skal renses. Men inden for en årrække vil vandet ikke være så rent som i dag.

Det viser analyser, som Verdo har foretaget.

- Vi kan se på indholdet i vandet, at der er ved at komme en udvikling. Om x antal år er det ikke en god kildeplads længere, desværre, siger Peter Nordahn.

Derfor skal man finde nye kilder, som kan bruges i fremtiden, men det bliver svært at finde vand på samme niveau som i Oust Mølle, mener Peter Nordahn.

- Jeg tror ikke, vi finder en kilde, hvor vi bare kan pumpe vandet direkte ud, som vi kan her fra Oust Mølle i dag. Det er simpelthen ren luksus, vi har fundet her, siger han.

Der er nemlig en række krav til en ny kildeplads.

- Vi leder efter vand, som ikke er påvirket af overfladeaktiviteter. Det kan være fra landbruget, eller det kan være pesticider eller andet miljøfremmede, vi ikke vil have i vandet, siger Peter Nordahn.

Forskellige 'syndere'

Ifølge Peter Nordahn er der både fundet kvælstof fra landbruget og forskellige pesticider.

- Det er i mindre mængder, men stadigvæk noget, som bekymrer os lidt på den lange bane, siger han.

Der er pumpet vand ved Oust Mølle i 150 år. Hvad er der sket, siden vi begynder at kunne se nu, at der er ting i vandet?

- Der er sket flere ting. Det ene er selvfølgelig, at der er kommet et tryk fra landbruget specielt med kvælstof. Men de pesticider, vi også har fundet herude, er det, vi kalder bypesticider. Det kan være fra prydhaver, men det kan også være fra træbehandling på eksempelvis huse, skure og carporte, siger Peter Nordahn og tilføjer:

- Vi har også en jernbane, der er kommet til, hvor man har sprøjtet forpesticider langs jernbanen, og den ligger lige klos op ad kildepladsen. På den lange bane er det heller ikke en god løsning.

Så er det vores egen skyld?

- Det er fuldstændig vores egen skyld. Det kan vi roligt sige.

Verdo har gjort forskellige tiltag for at beskytte indvindingerne.

Mangler handling

For at beskytte de områder, hvor man indvinder vand, har Verdo for nylig opkøbt 20 hektar skov.

Forsyningsselskabet efterlyser nu et større fokus fra politikerne for at sikre grundvandet, da det ifølge Peter Nordahn går "alt for langsomt".

- Jeg tror ikke, du finder politikere, der siger, at de ikke vil beskytte grundvandet. Men vi mangler altså at se reel handling og reel lovgivning på det, for at det har det rigtige tempo, siger Peter Nordahn.

Hvert år bliver der hevet én million kubikmeter vand op ved Oust Mølle - det er cirka 40 procent af Verdos vandproduktion.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her