Politiet forklarer: Sådan reagerede de på tip i 1991

Det førte ikke til nogen anholdelse, da en anonym person fortalte politiet om en mulig gerningsmand til drabet på Hanne With.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Da en mand den 7. oktober 1991 klokken 21.20 ringede til Københavns Politi, og sagde, at han måske kendte Hanne Withs drabsmand, førte det som bekendt ikke til nogen anholdelse.

Den kom først i denne uge, da en 53-årig mand fra Randers blev sigtet for at stå bag det 34 år gamle drab.

Det fremgik af det pressemøde og efterfølgende grundlovsforhør, som fandt sted onsdag under stor bevågenhed, fordi sagen er så omtalt på grund af sin voldsomhed.

Vidnet, der ringede, betingede sig anonymitet og efterlod ikke nogen kontaktoplysninger
Københavns Politi

Politiet fortalte, at det meget gerne vil i kontakt med den mand, der altså i 1991 godt et år og ti måneder efter drabet ringede til dem.

Vedkommende ville være totalt anonym, men han sagde blandt andet, at han arbejdede på Vestjyske Slagterier i Lemvig, og at han altså mistænkte en tidligere kollega for at være gerningsmanden.

- Det er ret væsentligt for os at få fat i det vidne. Det er selvfølgelig mange år siden, men vi vil gerne opfordre til, at han kontakter Københavns Politi igen, for vi vil meget gerne tale med ham, lød det onsdag fra Brian Belling, der er leder af afdelingen for personfarlig kriminalitet og vicepolitiinspektør hos Københavns Politi.

Hvad gjorde politiet?

Et oplagt spørgsmål står dermed åbent tilbage: Hvad gjorde politiet ved anmeldelsen dengang?

Det har TV2 Østjylland spurgt Københavns Politi om, og svaret fra kommunikationsafdelingen er, at man naturligvis forfulgte tippet med de oplysninger, den anonyme mand bidrog med.

Det førte bare ikke noget med sig.

- Vidnet, der ringede, betingede sig anonymitet og efterlod ikke nogen kontaktoplysninger. Det var derfor ikke muligt at få kontakt til vidnet. Man undersøgte de oplysninger, han kom med - men uden held, lyder det fra politiet.

Den anonyme mand sagde ligeledes, at hans mistænkte havde gået på slagteriskolen i Roskilde, hvilket også kom frem under onsdagens dækning af sagen.

TV2 Østjylland har desuden spurgt Københavns Politi, om det vil oplyse, hvilken røverisag den 53-årige nu sigtede er tidligere dømt i. Det vil politiet ikke fortælle af hensyn til efterforskningen.

TV 2's magasin "Station 2" satte fokus på drabet i 1990, som du kan se her:

Fundet død på køkkengulvet

Drabet på Hanne With skete nytårsnat, da 1989 blev til 1990.

Hun og kæresten havde været ude efter noget heroin, og Hanne ville skaffe penge til det ved at sælge sex, som hun tidligere havde gjort.

I løbet af aftenen mødte hun så den mand, der endte med at slå hende ihjel i hendes lejlighed på Fensmarksgade 39 på Nørrebro, København.

Her blev hendes lig fundet af kæresten ud på natten. Hun lå på køkkengulvet med adskillige knivstik i kroppen og halsen skåret over.

Politiet rykkede hurtigt ud og søgte efter spor, men det førte altså intet med sig.

En taxachauffør henvendte sig som ét af de første vidner, og han fortalte, at han havde haft en kunde med ude at køre, som godt kunne være den nu eftersøgte drabsmand. Vedkommende talte med jysk accent.

På trods af vidneforklaringerne fra både taxachaufføren og flere andre lykkedes det aldrig politiet at finde frem til manden, men der var sikret tekniske spor fra lejligheden, og i 2012 blev sagen taget op igen.

Det gjorde den, fordi man med ny dna-teknologi kunne undersøge hudceller fra de cowboybukser, Hanne With havde på, da hun døde. Med dem kunne politiet lave en fuld dna-profil på gerningsmanden, men der kom intet match ved søgning i dna-registret.

Det var vicepolitiinspektør Brian Belling fra Københavns Politi, der fortalte om udviklingen i den gamle drabssag onsdag morgen. / Foto: Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix

Anholdt på jobbet - nægter sig skyldig

På et tidspunkt blev en mand så sigtet i en indtil videre ukendt sag, hvor han fik udtaget sin dna. Det kan ske, hvis man bliver sigtet i en straffesag, der kan give minimum 18 måneders fængselsstraf.

Ved hjælp af slægtskabssøgning lykkedes det for nylig politiet at finde ud af, at denne mand er i familie med drabsmanden, og tirsdag formiddag troppede politiet op på et slagteri i Nordjylland, hvor den 53-årige mand fra Randers blev anholdt og præsenteret for sigtelsen mod ham.

Han er nu varetægtsfængslet foreløbigt frem til den 5. marts, mens politiet arbejder på at indsamle yderligere beviser i sagen. Han nægter sig skyldig.

Du kan læse eller genlæse vores liveblog fra grundlovsforhøret herunder:

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her