Karen følte sig befamlet hele tiden - nu krammer hun alle
Karen Kirstine Bøndergaard lider af paranoid skizofreni, men er taget på Smukfest for at normalisere psykisk sygdom ved at kramme med alle der tør.
Hånden stryger op ad halsen. Den klamrer sig om skulderen for at glide ned og røre ved lænden.
Hænder som rører ved dig på den måde. Hele tiden.
Sådan har 24-årige Karen Kirstine Bøndergaard fra Horsens haft det.
Hun lider af paranoid skizofreni og hallucinerer på sin følesans. Derfor har hun konstant gået med fornemmelsen af, at der er hænder, som rører ved hende.
- Sommetider var der op mod 35 hænder, som klemte, maste og pressede på mine arme, skuldre og på ryggen. Der kom også flere stemmer i mit hoved, indtil medicinen gjorde dem stille, siger Karen Kirstine Bøndergaard.
Bekæmper fordomme med kram
Karen Kirstine Bøndergaard fik diagnosen som 12-årig, og med diagnosen fulgte beskeden om, at hun ikke skulle forvente et normalt liv.
Men den hårde dom har hun gjort til skamme, og hun er siden lykkedes med at kæmpe sig hen til et normalt liv.
Nu kæmper hun i stedet for at nedbryde fordomme om personer med skizofreni.
- Vi er ikke psykopatiske øksemordere. Mange føler sig stigmatiserede, fordi der er så mange misforståelser om sygdommen, derfor vil jeg gøre alt, hvad jeg kan, for at afmystificere skizofreni, siger Karen Kirstine Bøndergaard.
Derfor er hun taget på Smukfest for at møde alle festivalgæsterne med et kram.
- Vi er ikke farlige. Vi er ligesom alle andre. Og kram gør alle glade. Det viser nærvær og kærlighed, siger hun.
På trods af hendes lidelse gør det ikke Karen Kirstine Bøndergaard noget, at hun skal kramme med så mange mennesker.
- Det irriterer ikke mig. Jeg synes, det er en form for kærlighed, man giver, og det synes jeg er rigtig dejligt, siger hun.
Et udbredt problem
Region Midtjyllands psykiatriske informationscenter, PsykInfo, var i samarbejde med Karen Kirstine Bøndergaard ude på Smukfestival for at sætte fokus på mental sundhed.
Det gør de fordi andelen af unge, der mistrives, er stor.
- Desværre er det sådan, at 50 procent af de unge lider af mental mistrivsel. Der er mange ting, de unge kæmper med. Det her er med til at få dem med i en samtale, og det er med til at løse det, siger konsulent for PsykInfo ved Region Midtjylland, Jesper Dessau.