Vandet stiger: 450 beboere samlet til borgermøde
I Risskov frygter beboerne, at de i fremtiden ikke kommer til at bo ved vandet, men i vandet, og det kæmper de nu for at undgå.
”Skal vi opgive at bo i Risskov? Eller skal vi sammen gøre noget ved klimaudfordringerne?”
Sådan lød spørgsmålene forud for borgermødet på Strandskolen i Risskov torsdag aften, og at dømme på fremmødet har beboerne ikke lyst til at opgive at bo i Risskov lige foreløbig.
450 personer var således mødt op for at høre, hvad der kan gøres. For som TV2 Østjylland tidligere har fortalt, er grundejerne i Risskov presset fra flere sider.
Området ligger meget lavt i terrænet, så grundvandet står højt. Samtidig er Risskov omgivet af vand på flere sider. Mod nord er området afgrænset af Egå, som truer med oversvømmelser ved kraftig nedbør. Og mod syd og øst ligger Aarhusbugten, som - hvis der kommer fremtidige havvandsstigninger - vil presse diget, der beskytter området imod stormfloder.
Vil have kommunen på banen
Det seneste år er vandet for alvor begyndt at presse sig på. 2023 var det vådeste år nogensinde målt i Danmark, og det har ifølge forsknings- og rådgivningsinstitutionen GEUS fået grundvandet til at stå rekordhøjt flere steder - ikke mindst i Risskov.
Kommunen har samtidig kæmpet for at pumpe vand væk fra Egå for at undgå oversvømmelser fra den kant, og langs kysten eroderer diget.
- Når man går turer langs stranden, kan man jo se, hvordan havet har taget af diget her i efteråret og først i de nye år. Det er helt tydeligt for enhver. I det hele taget er der meget fugtigt i området, så det her møde er jo et håb om, at de interessenter, der er herude, sætter sig sammen og forhåbentligvis med kommunen for enden af bordet, så vi kan forsøge at få lavet nogle løsninger, siger Lars Scheibel, der selv var med på mødet.
Men som TV2 Østjylland tidligere har fortalt, er lovgivningen skruet sådan sammen, at grundejerne selv – individuelt eller i fællesskab – skal stå for og betale for eventuel klimasikring i områder, som kommunen ikke ejer.
Men opgaven er så stor, at kommunen skal på banen. Det mener Bent Hjort, der er formand for Grundejerforeningen Vejlby Fed.
- Vi håber på, at kommunen får en forståelse for, hvad det er for nogle klimaudfordringer, vi har, og hvor bekymrede vi er for, at vi får de her store oversvømmelser - enten fra havet eller fra åen - siger han.
Men det er jo ikke kommunens skyld, at I har klimaforandringer.
- Det er det ikke, men jeg mener, at kommunen bør sætte sig for bordenden og koordinere den her klimatilpasningsindsats. Det er ikke noget, som vi kan klare selv. Vi har hverken kapaciteten, musklerne eller kompetencerne til at gøre det, men i samarbejde med kommunen, det vil vi rigtig gerne.
Hvorfor er det, at det ikke kan lykkes jer at løse den her problematik alene?
- Det er, fordi det er en kæmpestor opgave. Den er både økonomisk tung, men den er også omfangsrig i forhold til planlægningen, udførelsen og så det at blive enige om, hvordan vi skal gøre det, siger Bent Hjort.
Foreslår at koordinere indsatsen
Venstres Gert Bjerregaard var også med på mødet på Strandskolen, og han er umiddelbart indstillet på at kommunen skal med ind over klimatilpasningen i Risskov.
- Ekstremt vejr er jo en del af Aarhus nu, og det skal vi selvfølgelig hjælpe med. Så jeg håber, at vi kan være med til at facilitere og skabe en sammenhæng mellem de forskellige foreninger herude, sådan at vi også sikrer, at det her store område bliver understøttet fremadrettet, siger Gert Bjerregaard.
I første omgang mener han, at kommunen bør sætte to medarbejdere til at forestå koordineringen af den indsats der skal til.
- Vi vil foreslå i Venstre, at vi nu sætter to af vores medarbejdere til at hjælpe de forskellige foreninger, så vi kan få det bundet sammen. Det er jo helt tydeligt med de her 450 mennesker i aften, at det er noget, der betyder noget for rigtig mange. Det vil vi gerne være med til at understøtte, siger Gert Bjerregaard.
Se indslaget om borgermødet her: