Hvidjulsbarometeret: Sådan er chancerne for hvid jul
Hvor stor er chancen for en landsdækkende hvid jul? Vi giver dig svaret hele december, hvor vi hver dag stiller hvidjulsbarometeret.
Hver dag frem til 24. december tager TV 2 Vejret temperaturen på julesneen – og holder øjnene stift rettet mod chancen for den hvide jul.
Til det formål bruger vi hvidjulsbarometeret, som viser, hvor mange procents chance, vi vurderer, der er for en landsdækkende hvid jul.
For at få landsdækkende hvid jul skal der om eftermiddagen juleaftensdag ligge mindst en halv centimeter sne i 90 procent af landet.
Derfor står hvidjulsbarometeret, som det gør
Nu begynder juleaftensdag at dukke op i prognoserne, selvom det er meget usikkert, så giver det alligevel et fingerpeg om, hvad vi kan forvente.
En mildning banker på døren i næste uge, og kan give over 10 graders varme. Umiddelbart ser alt sne i Danmark ud til at forsvinde, men der er stadig håb i prognoserne.
Fra midten af næste uge stabiliseres vejret af et højtryk over Mellemeuropa, højtrykket vil formegentligt rykke mod nordvest og havne vest for Danmark i slutningen af næste uge.
Højtryk giver ikke meget nedbør og kommer der lidt, vil det alligevel falde som regn.
Så vi kan nu sige med ret stor sikkerhed, at en uge før jul vil det være grønt og mildt over Danmark.
Hvad der så sker frem mod 24. december er behæftet med ret stor usikkerhed.
Den amerikanske prognose GFS, der netop i dag når helt frem til den juleaftensdag, åbner i dagene op til jul op for nordlige vinde og koldere luft.
Der begynder i flere prognoser at være stigende sandsynlighed for at det bliver koldere frem mod jul.
På TV 2 Vejret bruger vi også ensembleprognoser til at vurdere chancen for hvid jul. Ensembleprognoser er mange forskellige prognoser, der viser mulige udviklinger de næste 16 dage.
De er særligt brugbare efter de første 5-7 dage, da vejret er kaotisk og små fejl kan blive store efterhånden som tiden går.
Kun få af ensembleprognoserne har lokal hvid jul. Derfor holder vi i dag hvidjulsbarometeret på 6%
Mere om hvidjulsbarometeret
Hvidjulsbarometeret er efterhånden blevet indbegrebet af jul på TV 2 VEJRET, hvor vi sædvanen tro begynder allerede ved julemånedens start som ved enhver anden julekalender.
De første dage af december er det svært at sige noget konkret om julevejret, og barometeret bliver derfor justeret med baggrund i statistisk materiale, langtidsprognoser, tendenser og måske et enkelt vejrvarsel. Der er registreret landsdækkende hvid jul i Danmark 12 gange siden år 1874, hvilket statistisk set giver 8,2 procents chance for hvid jul.
Hvid jul - siden 1874
År med landsdækkende hvid jul i Danmark - siden år 1874
2010
2009
1995
1981
1969
1956
1938
1923
1915
1887
1886
1876
Når vi kommer ind i den anden decemberuge, begynder de første 'rigtige' vejrmodeller, som vi anvender på TV 2 Vejret, at vise os deres spæde bud på julevejret.
Dem vil vi anvende i forbindelse med justeringen af hvidjulsbarometeret, og de giver os allerede 8. december de første 'rigtige' bud på, hvilken retning julevejret kan tage.
Frem til 15.-16. december er usikkerheden fortsat meget stor i vores prognosemodeller, men fra cirka 10 dage før juleaften vil prognosen normalt blive mere og mere sikker – og flere prognosemodeller begynder samtidig at vise sig med deres bud.
Fra fem-syv dage før jul bliver prognoserne dag for dag mere og mere sikre.
Sidste år havde vi landsdækkende grøn jul for andet år i træk. Siden 2013 er det kun i 2018, der har budt på en lokal hvid jul. De resterende har været grønne.
I både 2009 og 2010 havde vi landsdækkende hvid jul. Begge år stod hvidjulsbarometeret på 100 procent juleaften.
Om det sker igen år, kan du følge med i her på vejr.tv2.dk og i TV 2 VEJRETs tv-vejrudsigter på TV 2 og TV 2 NEWS.