Glem alt om vinterbadning: Lars smider sko og strømper for at skovbade

Du kender nok til vinterbadning. Men ved du, også hvad skovbadning er? Lars Heiselberg går hver morgen ud i skoven for at bade sig i dens indtryk.

Først et iskoldt glas vand. Så bliver mobilen lagt væk, og derefter ryger sko og strømper af.

Sådan udfolder ritualet sig hver eneste morgen, når Lars Heiselberg gør sig klar til at skovbade.

- Man går ud og bader sig i de indtryk, som naturen har til en. Det er vinden, det er solen. Det er forskellige dufte eller sanseoplevelserne af, at jorden fjedrer under fødderne, siger Lars Heiselberg fra Mørke til TV2 ØSTJYLLAND.

Med bare fødder mærkes alle skovbundens indtryk bedst.
Med bare fødder mærkes alle skovbundens indtryk bedst.

Japansk tradition giver ro

Skovbadning, eller Shinrin Yoku, er en tradition, som stammer fra Japan.

- Det er sådan i Japan, at hvis en borger er stresset eller har andre sygdomme, så kan lægen udskrive på recept, at personen skal holde fri og tage ud i skoven for at være og lade sig berige af, hvad skoven og naturen kan, fortæller Lars Heiselberg.

- Når man går i bare tæer og virkelig kan mærke underlaget, det er simpelthen fantastisk, fortsætter han.

quote Det er en del af at skovbade, at man oplever magiske ting og får en taknemmelighed, der føles fantastisk.

Lars Heiselberg

Derudover hjælper de bare tæer på jorden ifølge Lars Heiselberg også med at skabe en tilstedeværelse, hvor tanker om hverdagen og arbejdet bliver sluppet.

- For lige pludselig holder man i højere grad øje med, hvad der er af smukke blomster, er der en dræbersnegl, man vil træde udenom eller brændenælder, hvor man kan brænde sig.

- Der sker så mange magiske ting i naturen. Det er en del af at skovbade, at man oplever magiske ting og får en taknemmelighed, der føles fantastisk, siger Lars Heiselberg.

Der sker så mange magiske ting i naturen. Det er en del af at skovbade, at man oplever magiske ting og får en taknemmelighed, der føles fantastisk, siger Lars Heiselberg.
Der sker så mange magiske ting i naturen. Det er en del af at skovbade, at man oplever magiske ting og får en taknemmelighed, der føles fantastisk, siger Lars Heiselberg.

Lad haven stå

Det er ikke svært at få sin have til at blive et godt sted at skovbade. Det eneste du skal gøre er - ikke at gøre noget.

Derfor har haven ved Lars Heiselbergs families hus også fået lov til at stå uberørt hen, så den skaber de perfekte rammer for skovbadning. 

Til stor glæde for Lars Heiselberg – men også hans kone, der i høj grad sætter pris, at Lars Heiselberg tager sin daglige skovbadetur:

- Hvis ikke han får skovbadet, så snakker han alt for meget, og det hele går lidt for stærkt, siger hustru, Lene Heiselberg, og griner.

VIDEO: Lars skovbader, hvilket betyder, at han på bare tæer og med åbne sanser går ud i skoven for at mærke alle de magiske øjeblikke, naturen kan give os.

For Lars Heiselberg er skovbadning en evig kilde til balance og overskud:

- Jeg har et arbejdsliv, der udfordrer mig, og det er jeg glad for, men derfor har jeg også brug for at skovbade. Samtidig giver det mig også en masse glæde og taknemmelighed, hvilket gør det muligt for mig, at være den far jeg gerne vil være, og hvad jeg ellers gerne vil være i mit liv, siger han.

En million nye træer

Lars Heiselberg har tidligere arbejdet som Falckredder og coach, men en dag to hans liv en ny grønnere drejning.

Mens han sad i bilen, fik han tanken, at han ville bidrage til, at der i løbet af tre år blev plantet en million nye træer. Siden har han gjort alt, hvad han kan for at få flere træer og skove i Danmark og i udlandet.

Her i Tilst bliver der plantet en ny skovbaderskov i et samarbejde mellem organisationen Growing Trees Network og Aarhus Kommune.
Her i Tilst bliver der plantet en ny skovbaderskov i et samarbejde mellem organisationen Growing Trees Network og Aarhus Kommune.

Blandt andet i Tilst, hvor Lars Heiselberg med sin organisation, Growing Trees Network, i samarbejde med Aarhus Kommune og Toyota Danmark, har været med til at rejse en skovbaderskov.

Lige nu er to tredjedele af træerne i den nye skovbader-skov plantet. Dog behøver du ikke særlige skovforhold for selv at kaste dig ud i skovbadning:

Vi kan skovbade alle steder, fordi vi kan jo vælge at tage kontakt til et træ og bare være taknemmelig for det, siger Lars Heiselberg.