"Bakteriebombe" skal hurtigere under kontrol

2025 er for sent at få styr på de overløb, der leder urenset spildevand ud i Skanderborg Kommunes vandløb. Derfor skal processen nu fremskyndes.

Et rislende vandløb i en frodig skov nær en fritidsordning med legende børn.

Men ved et nærmere kig på vandløbet lå der både toiletpapir og afføring fra urenset spildevand.

quote Vi har faktisk i nogen grad sovet i timen.

Anders Laugesen (V)

Sådan stod det til nogle steder i Skanderborg Kommune, som TV2 ØSTJYLLAND for nylig kunne beskrive.

Nu har kommunens økonomiudvalg vedtaget, at det skal undersøges, hvorvidt det er muligt at fremskynde lovliggørelsen af de spildevandsoverløb, der har skabt uhygiejniske områder i kommunen. 

Det vedtog økonomiudvalget:

Halvandet år skal skæres væk

De ulovlige overløb blev tidligere estimeret til at blive lovliggjort i 2025. 

Nu forventer Skanderborg Forsyning, at lovliggørelsen vil kunne realiseres omkring halvandet år tidligere end ventet, fortæller næstformand i økonomiudvalget i Skanderborg Kommune Anders Laugesen (V) tirsdag til TV2 ØSTJYLLAND.

- Det kommer til at koste, men det er muligt, fortæller han og henviser til et nyligt notat fra Skanderborg Forsyning. 

Fremskyndelsen sker efter, at TV2 ØSTJYLLAND i begyndelsen af oktober kunne afsløre, at der flere steder i kommunen ikke er styr på, hvor spildevandet havner. 

Blandt andet havner toiletpapir og afføring nær fritidsordninger, legepladser og andre offentligt tilgængelige områder i kommunen. 

Det viste sig faktisk, at der over 80 steder i Skanderborg Kommune løber urenset spildevand ud i vandløb uden at kommunen havde en udledningstilladelse.

Bakteriebomber

Da kaldte Anders Laugesen det både beskæmmende og chokerende. Nu er der blevet sat skub i sagen for at få styr på de ulovlige overløb tidligere end 2025.

Skulle I ikke have haft styr på det her noget tidligere?

- Jo, det skulle vi helt bestemt, siger Anders Laugesen til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:

- Vi har faktisk i nogen grad sovet i timen og har ikke været tilstrækkeligt opmærksom på den stramning af lovningen, der har fundet sted, i forbindelse med implementeringen af EU’s vandrammedirektiv.

Toiletpapir og andet urenset spildevand er blevet udledt i et vandløb i Hørning.
Toiletpapir og andet urenset spildevand er blevet udledt i et vandløb i Hørning. Foto: Skanderborg Kommune

Ifølge Anders Laugesen skal der sættes skub i lovliggørelsesprocessen, fordi overløbene er til gene for vandområderne på en måde, så store rovfisk får vanskeligt ved at leve på grund af højt indhold af fosfor og nitrat.

Derudover understreger han, at overløbene er til stor skade for kommunens badevandskvalitet.

- Mange af os bader altså i de her søer med vores børn, og vi skal selvfølgelig ikke rammes af sådan nogle bakteriebomber, udtaler han. 

Udover at fremskynde lovliggørelsesprocessen er det ligeledes blevet vedtaget, at det skal undersøges hvorvidt regnvand og kloakvand kan blive adskilt, altså det der hedder seperatkloakering.