Lokalpolitikere kendte ikke til problem med urenset spildevand

Flere end 80 steder i Skanderborg Kommune løber der urenset spildevand ud i naturen.

Det var først tirsdag eftermiddag, at formanden for Miljø- og Planudvalget i Skanderborg Kommune fik kendskab til, at urenset spildevand ulovligt er blevet ledt ud i et vandløb tæt på en fritidsordning i Hørning.

På en 30 meters strækning med 70 centimeter dybt vand er der blandt andet blevet fundet toiletpapir og andet fra en kloak, som normalt bliver sorteret fra et rensningsanlæg.

Det er ulovligt, fordi kommunen ikke har haft en udledningstilladelse, hvilket fremgår af en aktindsigt, TV2 ØSTJYLLAND er kommet i besiddelse af.

- Jeg har ikke hørt om de manglende tilladelser, før jeg har læst jeres artikel om det i går. Og jeg er allerede her til morgen bedt om at få sagen belyst af vores embedsfolk, så vi både får en skriftlig orientering og selvfølgelig tager det op på næste udvalgsmøde, siger formand for Miljø- og Planudvalget i Skanderborg Kommune Claus Leick (SF) til TV2 ØSTJYLLAND.

Forebyggelse er i gang  

Om de ansvarlige politikere har været opmærksomme nok på, at Skanderborg Kommune mangler mindst 80 udledningstilladelser, vil formanden for Miljø- og Planudvalget i kommunen nu til bunds i.

- Der skal ikke foregå noget uden tilladelse. Det skal vi have styr på. Hvis der foregår en diskussion mellem embedsmænd i det her, så skal vi selvfølgelig informeres om det, siger Claus Leick.

Der er i dag hegn rundt om vandløbet ved fritidsordningen Mosehuset i Hørning.
Der er i dag hegn rundt om vandløbet ved fritidsordningen Mosehuset i Hørning.

Han mener desuden, at man skal blive bedre til at undgå, at det sker igen. Blandt andet i forhold til kraftige regnskyl, udbygning af spildevandsanlæg og af separate kloakeringer, hvor regnvand og spildevand bliver adskilt.

- Det er vi sådan set i gang med, men det tager lang tid, før det bliver gennemført, siger Claus Leick.

Konsekvenserne er uklare  

Om sagen med de manglende udledningstilladelser får konsekvenser, kan Claus Leick ikke sige noget om på nuværende tidspunkt med de oplysninger, han har fået.

- Men nu har jeg bedt om at få det undersøgt, fordi det er klart, vi skal som politikere have de informationer. Ellers kan vi jo ikke handle på dem, siger han.

TV2 ØSTJYLLAND har forgæves forsøgt at få en kommentar fra borgmester i Skanderborg Frands Fischer (S). 

Borgmesteren henviser i stedet til Skanderborg Forsyning. Trods gentagne henvendelser er deres chefgruppe ikke vendt tilbage. 

VIDEO: I tv-indslaget nedenfor kan du se mere om det urensede spildevand.

Tæt på en fritidsordning i Hørning har Skanderborg Kommune ulovligt udledt urenset spildevand ud i et vandløb. Det viser en aktindsigt som TV2 ØSTJYLLAND er kommet i besiddelse af. Det er langt fra det eneste sted, hvor det foregår ulovligt. Ifølge en ansat i kommunen er sagen om manglende udledningstilladelser en bombe.