Farfar forarget: Urenset spildevand tæt på legeplads er en skandale

Knud Sørensen er forarget over, kommunen ulovligt har udledt urenset spildevand tæt på den fritidsordning, hvor hans barnebarn går.

- Det her er mildest talt en skandale, siger Knud Sørensen.

Mandag kunne TV2 ØSTJYLLAND fortælle, at der ulovligt er udledt kloakvand med toiletpapir, afføring og andet tæt ved en fritidsordning og udeskole i Hørning i Skanderborg Kommune. 

Det fik Knud Sørensen til tasterne, og han skrev til TV2 ØSTJYLLAND. Hans barnebarn er flere gange om ugen i Mosehuset, hvor der er udeskole, og han henter ham ofte.

- Jeg møder en dreng, som er sølet til sammen med en masse andre børn, som er drivhamrende våde, fordi de har haft det sjovt i vandet. Hvad er det for noget vand, de render rundt i? Er det toiletvand?, spørger Knud Sørensen.

Toiletpapir og andet fra kloakken længere oppe af vandløbet, som går forbi Mosehuset.
Toiletpapir og andet fra kloakken længere oppe af vandløbet, som går forbi Mosehuset. Foto: Miljøstyrelsen

Mose-Lone: Har ikke kendskab til problemets omfang

Lone Bech er pædagog og udeskolelærer i Mosehuset. Hun har været en del af udeskolen i 18 år og bliver kaldt Mose-Lone.

Hun er glad for, at der er kommet et hegn rundt om det vandløb, hvor der længere oppe er fundet toiletpapir og andet fra kloakken. 

- Vi er sindssygt glade for det hegn. For det hul er lidt som en sump, siger Lone Bech til TV2 ØSTJYLLAND.

Lone Bech var ikke klar over problemets omfang med spildevand. Men børnene havde ikke lov til at lege i det pågældende vandløb, fortæller hun.
Lone Bech var ikke klar over problemets omfang med spildevand. Men børnene havde ikke lov til at lege i det pågældende vandløb, fortæller hun.

I 2019 blev Skanderborg Kommune opmærksomme på, at der var udledt urenset spildevand ikke langt fra Mosehuset, hvor der går et vandløb lige forbi.

Flere gange har Miljøstyrelsen besigtiget området i skoven, hvor de ved store regnmængder har fundet toiletpapir og afføring, fordi rensningsanlægget ikke kunne følge med.

- Jeg troede, det var noget, der var sket én gang. Jeg var ikke klar over, at det var noget, som skete ofte, siger Lone Bech til TV2 ØSTJYLLAND.

Hun forklarer, at de aldrig selv har set afføring, toiletpapir eller andet i vandløbet ved Mosehuset - og at børnene ikke måtte lege i det vandhul.

- Jo, selvfølgelig er det ulækkert, men det er aldrig noget, vi har tænkt over, siger hun. 

quote Der er nogen, som virkelig har sovet i timen. Eller også har de tænkt - og det tror jeg, at det er ligegyldigt, fordi der ikke er nogen, der opdager det.

Knud Sørensen, farfar.


Ingen tilladelse til at udlede urenset kloakvand

Via en aktindsigt, som TV2 ØSTJYLLAND er kommet i besiddelse af, er udledningen foregået ulovligt.

- Så vidt jeg kan se, er der ikke givet en udledningstilladelse til overløbet, skriver en afdelingsleder i Klima, Vand og Natur i en intern mail til Skanderborg Forsyning.

I en anden mail oplyser Skanderborg Forsyning, at de heller ikke er i besiddelse af en udledningstilladelse.

- Det kan jo ikke komme som en overraskelse, at man skal have en udledningstilladelse. Det ved man i forsyningen. Der er nogen, som virkelig har sovet i timen. Eller også har de tænkt - og det tror jeg, at det er ligegyldigt, fordi der ikke er nogen, der opdager det, siger Knud Sørensen.

I anden mail skriver afdelingslederen i Skanderborg Kommune, at så vidt han er oplyst, mangler der mindst 80 udledningstilladelser.

TV2 ØSTJYLLAND har forsøgt at få en udtalelse fra Skanderborg Kommune og Skanderborg Forsyning, men det har ikke været muligt.

Kender du til steder, hvor der bliver udledt urenset kloakvand og eventuel har billeder eller video af det, så er du velkommen til at skrive til journalist Sofus Sten Hansen på soha@tv2oj.dk

VIDEO: I tv-indslaget nedenfor kan du se mere om det urensede spildevand.