Ny lov på plads: Gamle brændeovne skal skiftes eller skrottes ved boligkøb

Hvis du fremover køber bolig med en brændeovn fra før 2003, så skal den skiftes eller nedlægges indenfor et år.

Brændeovne er dejlige at sidde og lune sig foran, og de skaber hygge i hjemmet. Men det er altså ikke kun hygge, de bringer med sig.

De er nemlig også en af de største syndere, når det kommer til luftforurening. Især de gamle brændeovne, da det er dem, som sender flest farlige partikler ud i luften. Partikler som hvert år er årsag til sygdom, samt at danskerne lever kortere.

Det problem vil man gerne til livs. Derfor har et bredt flertal i Folketinget netop vedtaget en ny lov, som gør det obligatorisk at skifte eller nedlægge en gammel brændeovn fra før 2003, når man køber bolig. Skiftet eller nedlæggelsen skal ske indenfor 12 måneder. Det skriver Miljøministeriet i en pressemeddelelse.

- Vi skal have renere luft både i byerne og på villavejene i hele landet. Det er derfor, vi skal have udskiftet eller skrottet de gamle brændeovne, der udleder op mod fem gange så mange partikler som de nyere modeller. Og det giver god mening at gøre det i forbindelse med et boligkøb, hvor man alligevel ofte forbedrer boligen, lyder det fra miljøminister Lea Wermelin (S).

Cirka 260.000 brændeovne er produceret før 2003

I følge Miljøministeriet er der cirka 700.000 brændeovne i Danmark. Ud af dem skønnes cirka 260.000 at være produceret før 2003. Det er derfor lidt over en tredjedel af brændeovnene, som vil blive omfattet af den nye lov, når boliger skifter ejer.

De nye regler gælder fra april 2021. Boligkøbere bliver forpligtet til at oplyse, om der står en gammel brændeovn fra før 2003 i den bolig, de har købt, når skødet bliver tinglyst.

Det kan dog for nogle brændeovnsejere være svært at konstatere eller dokumentere med det blotte øje, om en brændeovn er fra før 2003.

Ministeriet skriver, at hvis en boligejer er i tvivl om, hvor gammel hans eller hendes brændeovn er, kan man kontakte en skorstensfejer, der kan lave en erklæring, som derefter sendes til Miljøstyrelsen, så man her kan træffe en afgørelse om, hvorvidt den pågældende brændeovn er omfattet af ordningen eller ej.

Skyld i cirka 400 for tidlige dødsfald om året

Undersøgelser viser, at forurening fra brændeovne er skyld i cirka 400 for tidlige dødsfald om året i Danmark. Det fortæller professor på Institut for Miljøvidenskab på Aarhus Universitet Jørgen Brandt til TV2 ØSTJYLLAND.

- Det er et skridt i den rigtige retning, men hvor stor effekten bliver er svær at sige, da det bliver en langsom udskiftning, fortæller han. 

Fire gode råd: Sådan tænder du rigtigt op i din brændeovn

Personligt så han gerne, at man strammede reglerne endnu mere, da nye svanemærkede brændeovne, ifølge ham også kan forurene, hvis man fyrer forkert op i dem.

- I moderne tid er det overflødigt at have brændeovn i sit hjem, hvis man for eksempel har fjernvarme eller naturgas. Man kunne derfor også vælge at lave restriktioner på brændeovne de steder, hvor man har fjernvarme eller naturgas i huset og sige, at der må man slet ikke have brændeovne. Hvis man skal have hurtig effekt, så er det den måde, man kan gå frem på, siger Jørgen Brandt. 

VIDEO: Parret her følte sig så generede af røg fra naboens brændeovn, at de flyttede fra deres hus. Derfor bør brændeovne forbydes, mener parret. (Indslaget er fra den 8. januar 2020).

Kakkelovne, masseovne, antikke brændeovne, åbne pejse mv. er dog undtaget fra ejerskifteordningen.