Festivalarrangører med opråb: Vi vil have festerne tilbage

Walther fra Smukfest har slået sig sammen med resten af festival- og koncertbranchen for at skubbe politikerne på banen i en dialog om sundhedsforsvarlige løsninger, der kan føre danskerne tilbage foran scenerne.

Lige nu er det med festivaler, som det er med julemanden - man bliver nødt til at tro på det. 

Men nu vil Smukfest og resten af festival- og koncertbranchen kradse ekstra meget på døren hos politikerne for at få en dialog om nogle sundhedsforsvarlige løsninger, så vi igen kan skåle i fadøl og skråle lungerne tomme for luft foran bøgescenen.

quote Vi mangler kultur i samfundet.

Søren Eskildsen

Skanderborg Festivalklub har slået sig sammen med blandt andet Roskilde Festival, Live Nation, Tinderbox og Northside, hvor de har skrevet en fælles debatindlæg.

- Vi tror, at de oplevelser og den livsglæde, vi kan tilbyde, er noget, der er brug for i det danske samfund. Vi har fuld respekt for sygdommen og de retningslinjer, der skal til, men vi mangler kultur i samfundet, og vi vil gerne indgå dialog med myndighederne, om hvordan vi kan gøre det forsvarligt at holde koncerter, festivaler og lignende, siger talsmand for Skanderborg Festivalklub, Søren Eskildsen, til TV2 ØSTJYLLAND.

Festivalerne er allerede i fuld gang med at planlægge sommerens fester på en corona-venlig måde.

De har derfor allerede nu brug for en dialog med politikere og sundhedsfaglige personer. 

Festivalerne har nemlig behov for at skabe testkoncerter, hvor de kan analysere mulighederne omkring deres corona-venlige tiltag til koncerterne.

De ønsker netop at afholde festivaler og andre koncerter på en ordentlig og forsvarlig måde, derfor har de brug for en dialog med Sundhedsstyrelsen og regeringen.

En af dem, der ønsker denne dialog, er direktøren for Tinderbox og Northside, Brian Nielsen.

- Det, vi har behov for nu, er, at vores regering, Sundhedsstyrelsen og Statens Seruminstitut kigger på vores plan og vurderer kvaliteten af den og justerer den sammen med os. Det er den dialog, vi efterspørger, siger Brian Nielsen.

Søren Eskildsen fra Smukfest mener, at de løsninger, de foreslår i debatten ikke kun kan bruges til at holde festivaler, men også i andre henseender i samfundet. 

- Vi er med i et studieforløb med divisionsforeningen og dansk live, så vi kan få afprøvet de her hurtigtest og få afgjort, om de kan bruges til at sikre, at vi kan afholde de her kulturarrangementer på en sundhedsmæssig forsvarlig måde, siger Søren Eskildsen.

En af deres ideer er et coronapas, hvor en gæst skal fremvise en positiv antistoftest, en negativ coronatest eller et vaccinebevis, og så kan de være en mulighed for at få adgang til festivalerne.

quote Som videnskabsmænd skal man vide ikke tro.

Lars Østergaard


Nyt studieforløb

Divisionsforeningen og Live Nation er gået sammen med ledende overlæge på infektionsmedicinsk afdeling på Aarhus Universitetshospital, Lars Østergaard, og overlæge på Klinisk Mikrobiologisk Afdeling på Hvidovre Hospital, Jan Gorm Lisby, i et nyt studieforsøg, som skal undersøge de nye lyn-test.

- Formålet er at se om lyntestene kan bruges til at sortere de personer fra, der er smittet, så man ikke spreder smitten på stadioner, festivaler eller andre steder. Som videnskabsmænd skal man vide ikke tro, og det gør vi ved at finde ud af det på en videnskabelig måde, siger Lars Østergaard. 

De begynder på fodboldstadionerne, hvor den erfaring, der får der, skal overføres til festivalerne.

- Muligvis er en vaccine klar, på det tidspunkt festivalerne begynder, men det er en mulighed for at have to redskaber, man kan bruge til at genskabe kulturlivet, siger Lars Østergaard.