Her er det store åbne spørgsmål efter dagens minksamråd: - Det er jo et mysterium, siger analytiker

Justitsministeren er langtfra færdig med at svare på spørgsmål i sagen, lyder det fra både blå og rød blok.

Et af de helt store spørgsmål i skandalesagen om aflivning af mink står fortsat ubesvaret hen.

Hvorfor ringede Rigspolitiet rundt til minkavlere med en truende besked i ærmet, når Rigspolitiet udmærket godt vidste, at der ikke var lovhjemmel til at kræve alle mink aflivet?

Det spørgsmål forsøgte politikere fra både rød og blå blok utallige gange at få svar på under torsdagens samråd med justitsminister Nick Hækkerup (S). Men der kom ikke et klart svar.

- Det er jo i bund og grund et mysterium, hvordan i alverden det her kan ske, og det blev vi slet ikke klogere på i dag. Men et eller andet sted må der jo være en forklaring, siger TV 2s politiske analytiker Hans Redder.

- Hverken oppositionen eller støttepartierne stopper, før de får de svar, siger Hans Redder.

Forstå sagen kort

For at forstå sagen skal vi spole tiden tilbage til dagen efter det opsigtsvækkende pressemøde, hvor statsminister Mette Frederiksen (S) 4. november meldte ud, at alle mink skulle aflives.

5. november fik Rigspolitiet direkte besked fra Justitsministeriet om, at der ikke var lovhjemmel til at kræve alle mink aflivet, viser en redegørelse over forløbet.

Alligevel udarbejdede Rigspolitiet det kontroversielle actioncard, et slags talepapir, som betjente skulle bruge til at ringe rundt til minkavlere uden for smittezonerne, og efterfølgende begyndte betjentene at ringe rundt.

I actioncardet blev betjentene instrueret i, at de først skulle spørge minkavlerne, om myndighederne måtte komme ud og tælle deres mink op. Hvis avlerne sagde nej, skulle betjentene sige, at beslutningen var truffet, og at avlerne kunne forvente, at myndighederne ville komme ud og tømme besætningen alligevel.

Den besked er blevet opfattet som, at politiet truede avlerne med, at myndighederne ville komme og aflive deres mink uanset hvad - selvom myndighederne ikke havde nogen lovhjemmel til at kræve alle mink aflivet.

Især én sætning vil politikere have svar på

I et nyt svar til Folketinget erkender Rigspolitiet, at Rigspolitiet godt vidste, lovhjemlen ikke fandtes, da actioncardet blev lavet. Og så kommer Rigspolitiet også med en anden opsigtsvækkende forklaring i svaret:

- Det var dog Rigspolitiets helt klare forståelse, at den fornødne hjemmel ville foreligge inden for kort tid, står der i svaret til Folketinget.

Særligt den sætning har fået flere politikere op af stolen.

På det tidspunkt var Fødevareministeriet i gang med at lave et udkast til en ny hastelov, der skulle gøre det lovligt at aflive alle mink.

Men hvorfor lavede Rigspolitiet opkaldene til minkavlerne, før loven var på plads? Man må jo heller ikke køre over for rødt, fordi man tror, at der bliver grønt om lidt. Justitsministeren erkendte under dagens samråd, at det er problematisk, og at myndigheder ikke må agere ud fra et retsgrundlag, der ikke er til stede.

Og hvem havde givet Rigspolitiet en opfattelse af, at der ville blive stemt en ny lov om det igennem inden for kort tid, og at Rigspolitiet derfor bare kunne gå videre? Var det Justitsministeriet?

Politikere: Vi er bestemt ikke færdige

Flere partier mener ikke, at de fik svar på de spørgsmål under dagens samråd.

- Vi er bestemt ikke færdige. Der er simpelthen nogle ting, vi ikke har fået svar på. Blandt andet havde politiet en forståelse af, at lovhjemlen nok skulle komme på plads. Vi fik ikke svar på, hvor politiet dog har den forståelse fra. Det skal vi have at vide, siger Enhedslistens retsordfører, Rosa Lund.

Venstre er enig i, at der fortsat mangler svar i sagen. Retsordfører og næstformand, Inger Støjberg, mener, at det må være Justitsministeriet, der har givet Rigspolitiet besked på at gå videre, selvom lovhjemlen ikke var på plads.

- Hvordan i alverden kan det gå så galt, siger næstformand og retsordfører Inger Støjberg (V).

Allerede under dagens samråd varslede flere politikere, at justitsministeren vil blive indkaldt i samråd om sagen igen. Enhedslisten har også sendt "en ny byge" af spørgsmål.