Omstridt plejehjem inviterer til møde efter sag om omsorgssvigt

Forstander og områdechef for plejehjemmet Kongsgården inviterer nu beboere, pårørende og personale til informationsmøde.

Torsdag eftermiddag er beboere, pårørende og personale inviteret til informationsmøde på Lokalcenter Viby af lederne på det omstridte plejehjem, Kongsgården, i Aarhus.

Det sker efter, at Ekstra Bladet mandag valgte at overtræde et fogedforbud og offentliggøre skjulte optagelser fra en TV2-dokumenter, der viser plejesvigt over for den 90-årige demensramte kvinde Else på plejehjemmet. 

Optagelserne viser blandt andet, hvordan den ældre demensramte kvinde i syv minutter hænger i en lift, mens personalet forsøger at få hende til at presse afføring ud i en ble, der ligger på sengen.

Det sker, til trods for at Else flere gange siger, at det gør ondt.

Af mødeinvitationen fremgår det, at mødet torsdag vil omhandle, hvad skjulte optagelser af behandlingen af beboerne på plejehjemmet viser, hvilke handlinger der er foretaget, og hvad status er lige nu.

Det har i dag endnu ikke været muligt for TV2 ØSTJYLLAND at få et interview med forstander, Susanne E. Larsen, eller områdechef, Lene Offersen. Men Lene Offersen skriver i en mail:

quote Vi har brug for at dele alle oplevelser med beboere og pårørende. Vi har ikke noget at skjule, og vi har handlet på det, vi ved.

Lene Offersen, områdechef, Sundhed og Omsorg, Aarhus Kommune

- Vi har brug for at dele alle oplevelser med beboere og pårørende. Vi har ikke noget at skjule, og vi har handlet på det, vi ved. Det gør vi løbende. Det handler om ordentlighed og om at være sammen i det svære. Og det er svært at blive hængt ud i den nationale mediestorm.

- Vi håber, at beboere og pårørende oplever, at vi oprigtigt ønsker at have et tæt og ordentligt samarbejde med de pårørende og familierne på Kongsgården, skriver Lene Offersen, områdechef i Sundhed og Omsorg, Aarhus Kommune, i en mail til TV2 ØSTJYLLAND.

VIDEO: Ekstra Bladet har valgt at vise skjulte optagelser, som TV2 har lavet. Optagelserne viser plejesvigt på Plejecentret Kongsgården i Aarhus, men landsretten har nedlagt forbud mod at vise optagelserne. Alligevel har Ekstra Bladet valgt at vise optagelserne, hvor den demente Else på 90 år bliver udsat for massivt omsorgssvigt.

Personalet er presset

De skjulte optagelser forbød Vestre Landsret i sidste uge TV2 af vise. Det var Aarhus Kommune, som i landsretten fik nedlagt fogedforbud. Optagelserne er filmet i oktober 2019.

I invitationen skriver de to ledere, at offentliggørelsen af optagelserne stiller både personalet og beboerne i en svær situation:

- Det svære er nu, at klippene, trods rettens forbud, er offentliggjort, og at Else udstilles i de mest intime situationer på nettet, ligesom medarbejdernes daglige utryghed og angst for at fejle og blive udstillet til offentligt skue, bliver til virkelighed, står der i mødeinvitationen.

quote Personalet er pressede, fordi de holder af de ældre, og ikke ønsker at de skal lide last i denne situation.

Lene Offersen, områdechef, Sundhed og Omsorg, Aarhus Kommune

Lene Offersen giver i hendes mail til TV2 ØSTJYLLAND udtryk for, at hun ikke ønsker at kommentere på indholdet af de nu offentliggjorte klip. Men hun forklarer, at personalet er dybt berørt af offentliggørelsen:

- Personalet er pressede, fordi de holder af de ældre, og ikke ønsker at de skal lide last i denne situation. De møder op hver dag og gør deres bedste for beboerne. Men der er ingen tvivl om, at der er en følelse af afmagt og i nogen udstrækning en følelse af uretfærdighed, skriver hun.

Plejehjemmet har ifølge Lene Offersen modtaget flere henvendelser fra beboere og pårørende efter offentliggørelsen af optagelserne – men ingen klager.

Hun forklarer videre, at langt de fleste familier har været til en samtale med forstanderen i marts og april måned, hvor de er blevet bedt om at henvende sig med det samme, hvis de oplever kritisable forhold.

Plejehjemmet har ifølge Lene Offersen modtaget flere henvendelser fra beboere og pårørende efter offentliggørelsen af optagelserne – men ingen klager.
Plejehjemmet har ifølge Lene Offersen modtaget flere henvendelser fra beboere og pårørende efter offentliggørelsen af optagelserne – men ingen klager.

Holder skruen i vandet

I både mødeinvitationen og mailen til TV2 ØSTJYLLAND giver de to ledere udtryk for, at der ikke er noget nyt i de nu offentliggjorte skjulte optagelser, som de ikke kendte til i forvejen.

- Vi har handlet på det, der er sket på Kongsgården og har igangsat en række tiltag, så Kongsgården er et godt sted at bo, skriver Lene Offersen i sin mail.

Ledelsen ser nu fremad, og håber at mødet torsdag kan understøtte det samarbejde, de ønsker at have med beboere og pårørende:

quote Vi holder skruen i vandet, og støtter medarbejderne det bedste vi kan i, at de forsat videreudvikler på praksis og den professionelle tilgang.

Lene Offersen, områdechef, Sundhed og Omsorg, Aarhus Kommune

- Vi holder skruen i vandet, og støtter medarbejderne det bedste vi kan i, at de forsat videreudvikler på praksis og den professionelle tilgang.

- Vi gør, hvad vi kan for at skabe det gode samarbejde med beboere og pårørende, men vi må også erkende, at vi nogle gange ikke kan nå i mål med samarbejdet. Der kan være forskellige oplevelse af sygdommen hos borgeren/beboeren, forventninger til hjælpen og meget andet, lyder det i mailen fra Lene Offersen.

Mødet bliver, for at afholde afstandskravet i forbindelse med covid-19, afholdt i mindre hold mellem kl. 14.30-16 i morgen, torsdag den 9. juli, i salen på Lokalcenter Viby i Aarhus.

Forstanderen og områdechefen ved plejehjemmet Kongsgården har inviteret beboere, pårørende og personale til møde torsdag.
Forstanderen og områdechefen ved plejehjemmet Kongsgården har inviteret beboere, pårørende og personale til møde torsdag.
20210515-110842-L-1920x2751we

Dagens konfirmand kom tidligt i kongelig lære

Skærmbillede 2021-05-15 kl. 11.30.13

Trist majvejr fortsætter så langt øjet rækker

_DSC0162

Gellerup-demonstration endte uden sigtelser

20200727-180240-2-1920x1308we

Trods ny vejledning: Rejsebureau tror ikke på rejse-boom

40_percent

play Stryger direkte i coronapasset: Spyttest får dig uden om køen

20210202-175316-L-1500x1000we

Aarhus-politiker misbrugt i coronaskeptisk kampagne

Dagens mest læste