Politikere rystede over skrækvideo fra plejehjem: - Det er fuldstændig grotesk

Vi skal arbejde med kulturen på de aarhusianske plejehjem, lyder det fra udvalgsmedlem.

Det er med våde øjne, at rådmand for Sundhed & Omsorg i Aarhus Kommune Jette Skive (DF) fortæller om de to videoklip, Ekstra Bladet har offentliggjort fra plejehjemmet Kongsgården.

Tanken om at skulle tilbringe sine gamle dage på et plejehjem er ikke blevet mere attraktiv siden mandag.

Her valgte Ekstra Bladet at overtræde et fogedforbud og offentliggøre skjulte optagelser af plejesvigt over for den 90-årige demenstramte kvinde Else fra plejehjemmet Kongsgården i Aarhus.

Læs også Familie står frem med kritik af bosted: Hjerteskærende video viser ulykkelig søster

Det er ikke kun offentligheden, der er rystet over billederne fra Kongsgården. Flere aarhusianske politikere er tydeligvis også berørte af de to videoklip, der nu er tilgængelige.

- Jeg blev rigtig, rigtig trist til mode. Det er et forkvaklet menneskesyn, der ligger bag den opførsel. Det skal ingen i den danske velfærdsmodel stå på mål for, siger medlem af sundheds- og omsorgsudvalget, Hans Skou (V) til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også Ekstra Bladet viser TV 2s optagelser fra plejehjem trods fogedforbud

To videoklip viser, hvordan 90-årige Else, der er dement, flere gange bliver udsat for omsorgssvigt. Foto: TV 2

Ondt helt ind i hjertekulen

Ifølge Hans Skou viser videoklippene, at det ikke kun er en økonomidiskussion, der er brug for. 

- Der også er en kultur, vi skal arbejde med. Det, jeg har set, er overhovedet ikke i orden. Det er så langt fra den plejestandard, jeg mener, vi som kommune skal levere, siger han.

Læs også Pårørende anmelder plejehjem for omsorgssvigt: - Farmor fik ikke skiftet ble i et døgn

Det er med våde øjne, at rådmand for Sundhed og Omsorg i Aarhus, Jette Skive (DF), fortæller TV2 ØSTJYLLAND om sin reaktion på de to videoklip. 

- Jeg er meget, meget berørt af det. Jeg kan faktisk næsten ikke være i det. Det gør ondt helt inde i hjertekulen, siger hun og fortsætter:

- Det er fuldstændig grotesk og uacceptabelt, og jeg forstår slet ikke, hvordan mennesker kan få sig selv til agere sådan. Det er rystende. Det er skræmmende. Jeg var ikke mig selv en hel uge efter, jeg så videoen første gang.

Læs også Ældrerådmand: Ulovligt at vise optagelser fra plejehjem

Det er rigtig ærgerligt, at nogle ganske få er inde og rokke ved tilliden til ældreplejen, lyder det fra Venstres Hans Skou.

Pårørende føler sig ikke hørt

Medlem af sundheds- og omsorgsudvalget Lone Hindø (S) ser et mønster i de sager, der handler om plejesvigt.  

- De pårørende synes ikke, at de bliver hørt. De går til ledelsen i plejehjemmet, og det kun, hvis de går højere op i systemet eller til et medie, at der nogle gange sker noget, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND. 

Læs også Udviklingshæmmet lå ti timer på wc-gulv: Bostedet er i bedring, mener politiker

Sundheds- og omsorgsudvalget har bedt et eksternt konsulentfirma undersøge sagen fra Kongsgården til bunds.

- Bagefter skal de fortælle os, hvorfor det er kommet så langt, hvorfor vi ikke har hørt om det før og hvorfor en familie skal føle så afmagt, at de føler, at de nødt til at indgå et samarbejde med TV2, siger Lone Hindø. 

03:19

VIDEO: Charlotte Ahm var skuffet, efter at Vestre Landsret stadfæstede afgørelsen om, at de skjulte optagelser ikke må vises. Videoen fra den 30. juni. 2020.

Luk video

Det er mit ansvar

Det forventes, at det eksterne firma afleverer en rapport til august, hvorefter sundheds- og omsorgsudvalget vil tage stilling til, hvilke politiske tiltag der kan og skal tages, oplyser Lone Hindø til TV2 ØSTJYLLAND. 

Læs også Socialtilsyn vil fjerne godkendelse fra bosteder efter alvorlig kritik

I mellemtiden har Jette Skive lagt en handleplan for den nærmeste fremtid. 

- Den følger vi slavisk, og hvis det viser sig, at der er ting, vi ikke har med i vores handleplan, justerer vi løbende. Jeg følger det meget tæt. Vi arbejder på højtryk, og jeg får daglige opdateringer, siger hun og fortsætter:

- Det her må ikke finde sted på et plejehjem, og slet ikke her i Aarhus, hvor jeg som repræsentant for Dansk Folkeparti er ansvarlig.  Det er mig, der har det øverste ansvar, og det står jeg ved.

I en af artiklerne på ekstrabladet.dk kan man se 90-årige Else blive kørt til Halloween-fest siddende i sin egen afføring. 

Få brodne kar

Jette Skive understreger, at videoen ikke er et udtryk for kvaliteten af ældreplejen i Aarhus Kommune.

- Vi retter op på Kongsgården. Det skal være et lige så dejligt sted som de andre plejehjem i Aarhus, siger hun.

Læs også Forbudte plejeoptagelser får ældreformand til at kræve eftersyn

Ifølge Venstres Hans Skou har Aarhus Kommune nu en kæmpe opgave i at få genskabt tilliden til ældreplejen i Aarhus. 

- Min respekt er stadig for tusindvis af medarbejdere, der hver eneste knokler og leverer, og derfor er det rigtig ærgerligt at nogle ganske få er inde og rokke ved tilliden til ældreplejen, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Derfor fortæller vi historien

TV 2’s dokumentarudsendelse indeholder skjulte optagelser fra plejehjem i Aarhus og Randers. Da optagelserne er omfattet af et fogedforbud, har TV 2 ØSTJYLLAND valgt ikke at bringe dem.

Ekstra Bladet har bevidst brudt forbuddet ved at offentliggøre flere videoer fra udsendelsen. Det kan man naturligvis være forarget over. På TV 2 ØSTJYLLAND er vi dog først og fremmest glade for, at danskerne nu omsider ser de skræmmende optagelser.

Videoerne dokumenterer alvorlige overgreb og svigt af nogle af de mest sårbare mennesker i Danmark. Vi ser blandt andet, hvordan 90-årige demensramte Else under store smerter bliver hejst op i en sele, så hun kan lave afføring ned i en seng. Det fortsætter i syv minutter, selv om hun tydeligt siger, at det gør ondt.

Vi er også vidner til, at Else bliver kørt til halloween-fest siddende i sin eget afføring og tis. Og sådan fortsætter det i dokumentarudsendelsen. Scene efter scene.

Som samfund skylder vi Else og alle andre demensramte ældre, at vi giver dem en god og anstændig pleje. Det er ikke tilfældet i de optagelser, Ekstra Bladet har bragt. Derfor fortsætter vi på TV2 ØSTJYLLAND vores dækning af forholdene på plejehjemmene: Hvad er årsag til dette svigt? Og hvordan kan vi forhindre, at det sker i fremtiden?

Dét er de vigtige spørgsmål. Ikke om Ekstra Bladet bryder et forbud.

Se mere