Forbudte plejeoptagelser får ældreformand til at kræve eftersyn

Formanden for Folketingets ældreudvalg Jane Heitmann (V) vil have plejesektoren under et 360 graders eftersyn.

Else på tur med sit barn og barnebarn Charlotte Ahm, der er Elses værge. Foto: TV 2

De ansattes behandling af 90-årige Else på plejehjemmet Kongsgården i Aarhus er så uværdig, at det kalder på et 360 graders eftersyn af plejesektoren.

Det siger formand for Folketingets sundheds- og ældreudvalg og ældreordfører for Venstre Jane Heitmann (V), der har set de skjulte optagelser, som Ekstra Bladet har offentliggjort.

Læs også Ekstra Bladet viser TV 2s optagelser fra plejehjem trods fogedforbud

- Det har gjort et stort indtryk på mig at se de optagelser. Den måde, som Else behandles på, er så uværdig. Det er fuldstændig uacceptabelt, siger Jane Heitmann.

Ifølge hendes familie blev 90-årige Else udsat for massive omsorgssvigt på plejehjemmet Kongsgården. Foto: TV 2

Optagelserne viser blandt andet, hvordan den ældre demensramte kvinde i syv minutter hænger i en lift, mens personalet forsøger at få hende til at presse afføring ud i en ble, der ligger på sengen.

Det sker, til trods for at Else flere gange siger, at det gør ondt.

Først da en tredje ansat kommer ind i rummet, bliver Else befriet fra liften.

Foreslår uanmeldte besøg

På baggrund af optagelserne og to andre nylige sager i Aarhus vil Jane Heitmann indkalde sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) i et samråd.

- Der har været en stribe sager, også før Aarhus, og derfor må ministeren på banen. Han skal fortælle, hvordan alle ældre sikres en værdig, kompetent og omsorgsfuld pleje, siger Jane Heitmann.

Læs også Politikere er rystede over skjulte plejehjemsoptagelser – kræver ministeren på banen

03:19

VIDEO: Charlotte Ahm, 90-årige Elses barnebarn, var skuffet, efter at Vestre Landsret stadfæstede afgørelsen om, at de skjulte optagelser af hendes farmor ikke må vises. Videoen fra den 30. juni. 2020.

Luk video

De nylige sager fra Aarhus har fået blandt andet Ældre Sagen til at foreslå flere uanmeldte besøg på plejehjem.

- Det er en udmærket idé med flere både anmeldte og uanmeldte besøg, siger Jane Heitmann.

Men det kan ikke stå alene.

Læs også Ekstra Bladet viser TV 2s optagelser fra plejehjem trods fogedforbud

- Der er et brug for et 360 graderes eftersyn af hele ældreplejen. Derfor har jeg opfordret ministeren til at indkalde partiernes ordførere til en drøftelse af tilsyn, anmeldte og uanmeldte besøg.

- Men også af plejepersonalets kompetencer, siger Jane Heitmann.

De skjulte optagelser kan ses på ekstrabladet.dk. I en af artiklerne kan man se 90-årige Else blive hængt op i en sele og i en anden artikel bliver hun kørt til fest siddende i sin egen afføring.

Derfor fortæller vi historien

TV 2’s dokumentarudsendelse indeholder skjulte optagelser fra plejehjem i Aarhus og Randers. Da optagelserne er omfattet af et fogedforbud, har TV 2 ØSTJYLLAND valgt ikke at bringe dem.

Ekstra Bladet har bevidst brudt forbuddet ved at offentliggøre flere videoer fra udsendelsen. Det kan man naturligvis være forarget over. På TV 2 ØSTJYLLAND er vi dog først og fremmest glade for, at danskerne nu omsider ser de skræmmende optagelser.

Videoerne dokumenterer alvorlige overgreb og svigt af nogle af de mest sårbare mennesker i Danmark. Vi ser blandt andet, hvordan 90-årige demensramte Else under store smerter bliver hejst op i en sele, så hun kan lave afføring ned i en seng. Det fortsætter i syv minutter, selv om hun tydeligt siger, at det gør ondt.

Vi er også vidner til, at Else bliver kørt til halloween-fest siddende i sin eget afføring og tis. Og sådan fortsætter det i dokumentarudsendelsen. Scene efter scene.

Som samfund skylder vi Else og alle andre demensramte ældre, at vi giver dem en god og anstændig pleje. Det er ikke tilfældet i de optagelser, Ekstra Bladet har bragt. Derfor fortsætter vi på TV2 ØSTJYLLAND vores dækning af forholdene på plejehjemmene: Hvad er årsag til dette svigt? Og hvordan kan vi forhindre, at det sker i fremtiden?

Dét er de vigtige spørgsmål. Ikke om Ekstra Bladet bryder et forbud.

Se mere