Ekstra Bladet viser TV 2s optagelser fra plejehjem trods fogedforbud

Ekstra Bladet ignorerer fogedforbud og viser optagelser af beboere fra plejehjemmet Kongsgården i Aarhus, som TV 2 ikke må vise.

Ifølge familien blev 90-årige demensramte Else udsat for massiv omsorgssvigt på plejehjemmet Kongsgården. Foto: TV 2

I samarbejde med tv2.dk

Ekstra Bladet har mandag aften valgt at overtræde et fogedforbud og offentliggjort skjulte optagelser af plejesvigt over for den 90-årige demenstramte kvinde Else fra plejehjemmet Kongsgården i Aarhus.

Optagelser, som Vestre Landsret i sidste uge forbød TV 2 at vise.

Læs også Ældrerådmand: Ulovligt at vise optagelser fra plejehjem

Det var Aarhus Kommune, som i landsretten fik nedlagt fogedforbud.

Ekstra Bladet: - Du skal se med

Optagelserne er foretaget gennem 16 dage i den 90-årige Elses private plejebolig.

Fordi Else er demensramt, mener landsretten, at hun ikke kan give et gyldigt samtykke til optagelserne.

Det selvom, de er lavet sammen med Elses børn og værge - og at hun selv var orienteret om optagelserne.

Barnebarnet Charlotte Ahm, der er Elses værge, har sammen med Elses børn givet Ekstra Bladet tilladelse til at bringe de forbudte optagelser.

I en leder med overskriften "Du skal se med", skriver Ekstra Bladets chefredaktør, Poul Madsen, hvorfor det efter hans mening er så væsentligt at vise optagelserne, at mediet bryder fogedforbuddet:

- Selvom overgrebene på Else nu er stoppet, skal sagen ikke fejes ind under gulvtæppet med en enkelt fyring (plejehjemslederen er blevet fyret, red.), skriver han og fortsætter:

Læs også TV 2 taber sag: Skjulte optagelser fra plejehjem må ikke vises

- For virkeligheden er, at hundredevis af pårørende gennem årene er løbet mod en bureaukratisk mur, når de som Elses familie har klaget over behandlingen af deres kære gamle og hjælpeløse familiemedlemmer, skriver han og uddyber, at han håber alle danske kommuner overvejer, om det kunne ske hos dem.

TV 2 kalder Ekstra Bladets beslutning "forkastelig"

Hos TV 2 ærgrer man sig over Ekstra Bladets beslutning af flere årsager.

Læs også Pårørende anmelder plejehjem for omsorgssvigt: - Farmor fik ikke skiftet ble i et døgn

- Det er helt forkasteligt. Ikke bare fordi de krænker vores ophavsret, men også fordi de forpurrer en retsproces, siger TV 2s nyhedsdirektør, Mikkel Hertz.

Han vil nu undersøge, hvordan Ekstra Bladet er kommet i besiddelse af TV 2s optagelser.

Charlotte Ahm (bagerst) er barnebarn til 90-årige Else. Hun er også hendes værge. Foto: TV 2

Familien ønskede optagelserne vist

Landsrettens afgørelse fra tirsdag om, at dokumentaren ikke kunne vises i tv, frustrerede familien til Else. Barnebarnet Charlotte Ahm kaldte rettens beslutning for ”nedslående og trist”.

- Der er begået en lang række svigt mod min farmor fra plejernes og kommunens side, og nu vælger landsretten så at stoppe en udsendelse, fordi man ønsker at beskytte min farmor mod TV 2s optagelser, siger hun.

Læs også Hård kritik fra rådmand i plejehjemssag: - Hykleri ud over alle grænser

Landsretten mente, at billederne er optaget ulovligt, og at de er så krænkende for Else, at en offentliggørelse også vil være ulovlig.

Retten lagde især vægt på, at Else grundet sin demenssygdom ikke er i stand til selv at give et gyldigt samtykke til optagelserne, og retten mener ikke, det er tilstrækkeligt, at alle hendes syv børn og barnebarnet, der er værge for hende, har givet TV 2 samtykke til optagelserne

Selvom overgrebene på Else nu er stoppet, skal sagen ikke fejes ind under gulvtæppet med en enkelt fyring.

Poul Madsen, chefredaktør, Ekstra Bladet

- Men min farmor og hele hendes familie og jeg, som er værge, ønsker slet ikke den beskyttelse. Vi ønsker den udsendelse frem, og hele familien er derfor dybt rystede over, at retten slet ikke har det for øje, sagde Charlotte Ahm i tirsdags.

Optagelserne er foretaget gennem 16 dage i den 90-årige Elses private plejebolig på Kongsgården i Viby i Aarhus.

Optagelser har ført til fyringer

Selvom optagelserne ikke er blevet offentliggjort, har sagen allerede taget fart i Aarhus.

Kommunen har således erkendt, at der er sket svigt og forsømmelser, og at der på Kongsgården har været uacceptabel sprogbrug og tone.

Læs også Anklager mod endnu et plejehjem: Fandt pårørende i afføring og urin

Den hårde kritik af Kongsgården betød, at 13 plejere på plejehjemmet i foråret blev indkaldt til tjenstlige samtaler, ligesom plejehjemmets forstander er blevet fjernet.

Derudover er områdechefen ikke længere ansvarlig for Kongsgården.

Rådmanden for Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune, Jette Skive (DF), har desuden varslet flere fyringer.

De skjulte optagelser kan ses på ekstrabladet.dk. I en af artiklerne kan man se 90-årige Else blive hængt op i en sele og i en anden artikel bliver hun kørt til fest siddende i sin egen afføring.

Derfor fortæller vi historien

TV 2’s dokumentarudsendelse indeholder skjulte optagelser fra plejehjem i Aarhus og Randers. Da optagelserne er omfattet af et fogedforbud, har TV 2 ØSTJYLLAND valgt ikke at bringe dem.

Ekstra Bladet har bevidst brudt forbuddet ved at offentliggøre flere videoer fra udsendelsen. Det kan man naturligvis være forarget over. På TV 2 ØSTJYLLAND er vi dog først og fremmest glade for, at danskerne nu omsider ser de skræmmende optagelser.

Videoerne dokumenterer alvorlige overgreb og svigt af nogle af de mest sårbare mennesker i Danmark. Vi ser blandt andet, hvordan 90-årige demensramte Else under store smerter bliver hejst op i en sele, så hun kan lave afføring ned i en seng. Det fortsætter i syv minutter, selv om hun tydeligt siger, at det gør ondt.

Vi er også vidner til, at Else bliver kørt til halloween-fest siddende i sin eget afføring og tis. Og sådan fortsætter det i dokumentarudsendelsen. Scene efter scene.

Som samfund skylder vi Else og alle andre demensramte ældre, at vi giver dem en god og anstændig pleje. Det er ikke tilfældet i de optagelser, Ekstra Bladet har bragt. Derfor fortsætter vi på TV2 ØSTJYLLAND vores dækning af forholdene på plejehjemmene: Hvad er årsag til dette svigt? Og hvordan kan vi forhindre, at det sker i fremtiden?

Dét er de vigtige spørgsmål. Ikke om Ekstra Bladet bryder et forbud.

Se mere
03:19

VIDEO: Charlotte Ahm var skuffet, efter at Vestre Landsret i sidste uge stadfæstede afgørelsen om, at de skjulte optagelser ikke må vises. Videoen er fra tirsdag d. 30. juni.

Luk video