Ældrerådmand: Ulovligt at vise optagelser fra plejehjem

Ekstra Bladet bryder loven, når mediet viser optagelser, som retten har forbudt, lyder det fra Aarhus-rådmand.

Jeg er dybt, dybt ulykkelig over, hvad der vises på den film. Det har også fået store konsekvenser, siger rådmand Jette Skive.

Ekstra Bladet bryder loven, når mediet vælger at offentliggøre billeder fra en TV 2-dokumentar om forholdene på et aarhusiansk plejehjem.

Det siger ældrerådmand i Aarhus Kommune Jette Skive (DF).

- Der er ikke nogen, der ønsker sådanne tilstande på et dansk plejehjem. Jeg gør slet ikke.

- Men Ekstra Bladet er ude i ulovligheder lige nu. Det må myndighederne forholde sig til, siger hun.

Læs også Ekstra Bladet viser TV 2s optagelser fra plejehjem trods fogedforbud

Ifølge hendes familie blev 90-årige Else udsat for massive omsorgssvigt på plejehjemmet Kongsgården. Her ses Else sammen sit barnebarn, Charlotte Ahm, der er også hendes værge. Foto: TV 2

Dybt, dybt ulykkelig

Ekstra Bladet har valgt at offentliggøre klip fra en dokumentar, som retten har nedlagt fogedforbud mod at vise.

Selvom overgrebene på Else nu er stoppet, skal sagen ikke fejes ind under gulvtæppet med en enkelt fyring.

Poul Madsen, chefredaktør, Ekstra Bladet

Forbuddet er nedlagt, fordi den 90-årige demensramte kvinde Else på optagelserne ifølge retten ikke har kunnet give sit samtykke.

Det er ifølge retten ikke tilstrækkeligt, at et barnebarn, der er værge for kvinden, har accepteret, at optagelserne offentliggøres.

03:19

VIDEO: Charlotte Ahm var skuffet, efter at Vestre Landsret stadfæstede afgørelsen om, at de skjulte optagelser ikke må vises. Videoen fra den 30. juni. 2020.

Luk video

Læs også Familie står frem med kritik af bosted: Hjerteskærende video viser ulykkelig søster

Optagelserne dokumenterer ifølge eksperter, som TV 2 og Ekstra Bladet har talt med, omsorgssvigt og nedværdigende behandling af den 90-årige kvinde.

Det var Aarhus Kommune, der fik nedlagt forbuddet først i byretten og siden i landsretten.

- Jeg er dybt, dybt ulykkelig over, hvad der vises på den film. Det har også fået store konsekvenser.

- Der er sket fyringer, og der er givet advarsler, og lige nu venter vi på en kulegravning af hele sagen, siger Jette Skive.

Læs også Pårørende anmelder plejehjem for omsorgssvigt: - Farmor fik ikke skiftet ble i et døgn

Ikke fejes ind under gulvtæppet

Det er ifølge Jette Skive endnu for tidligt at sige, om Aarhus Kommune vil skride til politianmeldelse af Ekstra Bladet.

- Det kan jeg ikke svare på lige nu. Jeg fik først at vide ved midnatstid, at de her optagelser blev bragt.

- Vi er ved at samle vores folk lige nu, og så skal vi overveje, hvad vi gør.

- Jeg ved ikke, om det er os, TV 2 eller hvem der skal gøre noget. Jeg er ikke jurist, siger Jette Skive.

Nyhedsdirektør på TV 2 Mikkel Hertz siger til sit eget medie, at tv-stationens ophavsret er blevet krænket.

90-årige Else. Ifølge hendes familie blev hun udsat for massive omsorgssvigt på plejehjemmet Kongsgården. Vestre Landsret har afgjort, at TV 2 ikke må vise skjulte optagelser fra Else. Foto: TV 2

Han vil nu have undersøgt, hvordan Ekstra Bladet er kommet i besiddelse af optagelserne.

Ekstra Bladets chefredaktør, Poul Madsen, forsvarer avisens handlemåde i en leder i avisen:

- Selvom overgrebene på E (navnet på den demente kvinde på optagelserne, red.) nu er stoppet, skal sagen ikke fejes ind under gulvtæppet med en enkelt fyring, skriver han.

Nødt til at løfte barren

Direktør i Alzheimerforeningen Nis Peter Nissen vil ikke gøre sig til dommer over, om Ekstra Bladet bør vise optagelserne.

- Vi fokuserer på sagens kerne, nemlig at der er tale om alvorlig omsorgssvigt og manglende behandling.

- Vi har set flere af den slags sager, og vi bliver nødt til at løfte barren for behandlingen på plejehjemmene og have en diskussion om, hvorvidt der er tilstrækkeligt mange ansatte, siger Nis Peter Nissen til Ritzau.

De skjulte optagelser kan ses på ekstrabladet.dk. I en af artiklerne kan man se 90-årige Else blive hængt op i en sele og i en anden artikel bliver hun kørt til fest siddende i sin egen afføring.

Derfor fortæller vi historien

TV 2’s dokumentarudsendelse indeholder skjulte optagelser fra plejehjem i Aarhus og Randers. Da optagelserne er omfattet af et fogedforbud, har TV 2 ØSTJYLLAND valgt ikke at bringe dem.

Ekstra Bladet har bevidst brudt forbuddet ved at offentliggøre flere videoer fra udsendelsen. Det kan man naturligvis være forarget over. På TV 2 ØSTJYLLAND er vi dog først og fremmest glade for, at danskerne nu omsider ser de skræmmende optagelser.

Videoerne dokumenterer alvorlige overgreb og svigt af nogle af de mest sårbare mennesker i Danmark. Vi ser blandt andet, hvordan 90-årige demensramte Else under store smerter bliver hejst op i en sele, så hun kan lave afføring ned i en seng. Det fortsætter i syv minutter, selv om hun tydeligt siger, at det gør ondt.

Vi er også vidner til, at Else bliver kørt til halloween-fest siddende i sin eget afføring og tis. Og sådan fortsætter det i dokumentarudsendelsen. Scene efter scene.

Som samfund skylder vi Else og alle andre demensramte ældre, at vi giver dem en god og anstændig pleje. Det er ikke tilfældet i de optagelser, Ekstra Bladet har bragt. Derfor fortsætter vi på TV2 ØSTJYLLAND vores dækning af forholdene på plejehjemmene: Hvad er årsag til dette svigt? Og hvordan kan vi forhindre, at det sker i fremtiden?

Dét er de vigtige spørgsmål. Ikke om Ekstra Bladet bryder et forbud.

Se mere