Hård kritik fra rådmand i plejehjemssag: - Hykleri ud over alle grænser

DF og Konservative i Aarhus retter nu en usædvanlig hård kritik af Hans Skou (V). Han er ”hyklerisk” og ødelægger blå blok med sin ageren i Kongsgården-sagen, lyder det.

Rådmand Jette Skive (DF) og Peter Sporleder (Kons.) langer i kraftige vendinger ud efter Venstres Hans Skou. Foto: TV2 ØSTJYLLAND / Aarhus Kommune

Hykleri ud over alle grænser, pinligt og en trussel for blå blok. Det er nogle hårde ord, som i dag bliver sendt af sted mod Venstres politiske ordfører i Aarhus Kommune, Hans Skou.

Ordene kommer fra rådmand for Sundhed og Omsorg, Jette Skive (DF) og Peter Sporleder (Kons.), der nu danner fælles front mod Venstre.

Det er det firma, som udvalget selv har bedt os om at benytte. Det er hykleri ud over alle grænser.

Jette Skive, DF, rådmand for Sundhed og Omsorg, Aarhus Kommune

Kritikken kommer efter onsdagens byrådsmøde i Aarhus Kommune, hvor sagen om plejehjemmet Kongsgården var på dagsordenen. Plejehjemmet er blevet skarpt kritiseret af flere pårørende for dårlig pleje af de ældre beboere.

Læs også Pårørende anmelder plejehjem for omsorgssvigt: - Farmor fik ikke skiftet ble i et døgn

Hans Skou satte på byrådsmødet spørgsmålstegn ved, hvorfor den advokat, som fører sagen for Aarhus Kommune om skjulte optagelser på plejehjemmet Kongsgården, også blev sat til at vurdere, om sagen kan trækkes tilbage.

- Når han så får et svar, som han ikke kan lide, så stiller han spørgsmål til firmaets hæderlighed og troværdighed. Det er det firma, som udvalget selv har bedt os om at benytte. Det er hykleri ud over alle grænser, siger Jette Skive (DF) til TV2 ØSTJYLLAND.

FAKTA: Sagen om Kongsgården

  • Sagen om Kongsgården begyndte i efteråret 2019, da TV 2 Dokumentar efter aftale med pårørende satte et skjult kamera op i lejligheden hos en beboer.
  • Programmet med de skjulte optagelser skulle have været vist i marts, men Aarhus Kommune begærede forbud mod at vise optagelserne. I marts 2020 vandt Aarhus Kommune sagen, og derfor må dokumentaren ikke vises i TV.
  • Siden da har et stort flertal i byrådet udtrykt ønske om at få droppet sagen, hvis det juridisk kunne lade sig gøre. Det har Magistraten for Sundhed og Omsorg indtil videre afvist efter rådgivning fra advokatfirmaet Horten.
  • TV 2 ankede afgørelsen, og tirsdag og onsdag i denne uge har sagen været behandlet ved Vestre Landsret i Viborg. Der falder dom i sagen d. 30. juni.

På et møde i sundheds- og omsorgsudvalget d. 20. maj 2020 anmodede Hans Skou og resten af udvalget om, at advokatfirmaet Horten skulle udarbejde et notat, der skulle beskrive, om man kunne trække sagen om de skjulte optagelser tilbage. Det skete, efter det var kommet frem, at der nu er et værgemål for den ældre borger.

Arbejdet blev igangsat af Magistraten for Sundhed og Omsorg, og konklusionen fra Horten var i grove træk, at byrådet ikke uden konsekvenser kunne trække sagen tilbage.

Jeg kan godt leve med, at der er nogle, der kalder mig en hykler. Jeg ville ikke selv kalde nogen for en hykler.

Hans Skou, Venstre, medlem af sundheds- og omsorgsudvalget, Aarhus Kommune

Men på gårsdagens byrådsmøde spurgte Hans Skou så, om juristen kan være 100 % uvildig, når han samtidig med, at han kæmper for at opretholde et forbud mod offentliggørelsen af optagelserne også skal vurdere, om Aarhus Byråd kan få ophævet selv samme forbud.

- Jeg synes ikke, det er underligt, at Horten vurderer det. Slet ikke, når det er det, udvalget har bedt om. Jeg ville da gerne have sat andre til det, men nu var det jo det, de bad os om at gøre – og så synes jeg, det er helt unfair, at Hans Skou står i byrådssalen og klandrer Horten for noget, som de selv har bedt os om at skaffe, siger Jette Skive.

03:25

VIDEO: Sagen begyndte for alvor at rulle, da en række pårørende stod frem med kritik. Charlotte Ahm har meldt plejehjemmet Kongsgården til politiet for omsorgssvigt. Indslaget er fra 23. april 2020.

Luk video

Skader blå blok

Et stort flertal af byrådet i Aarhus Kommune ønsker at få offentliggjort de skjulte optagelser, der blev lavet af TV 2 Dokumentar på Kongsgården i efteråret 2019. Et af de eneste byrådsmedlemmer, der er imod, er Konservatives Peter Sporleder. Han bakker op om kritikken af Hans Skou.

- Det er pinligt, at man ikke vil lytte til de juridiske eksperter. Vi beder for tredje gang et stort, anerkendt advokatfirma om at lave en vurdering. Og så siger han, at det er han ikke tilfreds med. Hvad er det, man vil fra Venstres side?, spørger Peter Sporleder (Kons.).

Læs også Stort flertal i byrådet: Fjern forbud mod plejehjems-dokumentar

Er det ikke fair nok at stille spørgsmål til, om det skal være den samme advokat, som fører sagen, der skal vurdere, om det er en god idé at fortsætte med sagen?

- Absolut. Det synes jeg. Men Hans Skou har selv peget på, at det skulle være Horten, der skulle genvurdere. Og når han så ikke bryder sig om vurderingen, så stiller han spørgsmål til, om det var det rigtige firma til at vurdere det. Han skulle have sagt det dengang, siger Peter Sporleder til TV2 ØSTJYLLAND.

Tirsdag og onsdag i denne uge er sagen blevet behandlet ved Vestre Landsret i Viborg. Der falder dom den 30. juni.

Peter Sporleder mener, at fronterne i det politiske miljø nu er trukket så skarpt op, at det truer hele den blå blok.

- Hvis det her var et parti fra rød blok, så ville jeg forvente det. Men der er en historik om, at vi holder sammen i blå blok – og lige nu skader vi blå blok. Vi er i åben krig mod hinanden i pressen og byrådssalen, og det er ikke klædeligt.

Læs også Eksperter: Aarhus Kommune bør vise skjulte optagelser

Skou: - Burde have bedt nogle andre om det

Hans Skou (V) fortæller, at han ikke har haft til hensigt at betvivle Hortens redelighed og dygtighed - og at han gerne lader sig belære, hvis han ikke får ret i en sag. Når han rejser debatten, handler det ifølge ham ikke om, at han ikke kan forlige sig med et andet svar end det, han havde ønsket. 

Hvis du spørger mig, kan jeg ikke se, at det truer blå blok.

Hans Skou, Venstre, medlem af sundheds- og omsorgsudvalget, Aarhus Kommune

Men han erkender samtidig sit eget ansvar for, at Horten blev valgt til opgaven.

- I et bagudrettet perspektiv, så burde vi have bedt nogle andre om det. Retrospektivt burde jeg have været opmærksom på det, det tager jeg gerne på mig. Det havde givet en større grad af uvildighed, siger Hans Skou til TV2 ØSTJYLLAND.

Plejehjemmet Kongsgården ligger i Viby i den sydlige del af Aarhus. Siden sagen begyndte at rulle, er forstanderen blevet fjernet og en række medarbejdere har været til tjenstlige samtaler. 

Er det ikke hyklerisk, når du i byrådssalen kritiserer en beslutning, du selv har været med til at træffe?

- Det vil jeg lade andre om at afgøre. Jeg kan godt leve med, at der er nogle, der kalder mig en hykler. Jeg ville ikke selv kalde nogen for en hykler. For mig er borgerperspektivet her det afgørende, og hvis ikke TV 2 havde lavet de skjulte optagelser, så havde vi slet ikke diskuteret forholdene for vores ældre. Nu må vi afvente, hvad Landsrettens afgørelse bliver, siger Hans Skou.

Læs også Stor uenighed om skjulte optagelser på plejehjem – bør de vises eller ej?

Hans Skou er politisk ordfører for Venstre og medlem af sundheds- og omsorgsudvalget i Aarhus Kommune. Han står blandt andet som afsender på et beslutningsforslag om at ophæve forbuddet mod, at dokumentaren kan vises. Foto: Aarhus Kommune

Selvom de hårde ord lige nu fyger i retning af Hans Skou, frygter han ikke for sammenholdet i blå blok.

- Hvis du spørger mig, kan jeg ikke se, at det truer blå blok. Jeg synes, man skal kunne holde til, at der er politisk uenighed, uden at det skal true vores dialog og vores politiske samarbejde. For mit vedkommende ændrer den her sag ikke på, at jeg gerne vil samarbejde med DF og Konservative fremover, siger Hans Skou.

Jeg lægger mig fladt ned. Jeg skulle have været mere opmærksom og vågen.

Jan Ravn Christensen, SF, medlem af sundheds- og omsorgsudvalget, Aarhus Kommune

Også SF's udvalgsmedlem Jan Ravn Christensen stillede på byrådsmødet spørgsmål til, hvorfor Horten skulle vurdere sagen. Han erkender dog sit medansvar.

- Ja, jeg mener absolut, at det var en fejl. Og jeg lægger mig fladt ned. Jeg skulle have været mere opmærksom og vågen, så jeg havde opfanget, at det var det samme firma, da vi bad om en ny vurdering af sagen, siger Jan Ravn Christensen (SF), medlem af sundheds- og omsorgsudvalget til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også En halv million skal afsættes til Kongsgården-undersøgelse

Selvom han selv var medvirkende til at lægge opgaven hos Horten, mener han, at det er problematisk.

- Hvis man skal være advokat for kommunen og forsøge at vinde en sag, så kører man ikke offentligt ud og fortæller om de huller, der kan være i argumentationen. Det er svært at forlange det af den selv samme advokat, og det er et kæmpe problem, at det var den advokat, der skulle vurdere det, siger Jan Ravn Christensen.