Plejesvigt på Kongsgården: Det siger de - og det vil de gøre

Én ting kan alle blive enige om: Det er slet, slet ikke godt nok.

- Jeg håber, at vi får så stort fokus på vores ældreområde, at vores politikere vågner op. Jeg kan ikke forstå, at man kan behandle et andet menneske på den her måde.

Sådan lyder det fra Charlotte Ahm, der er en af hovedpersonerne i sagen hele Danmark snakker om.

Det er sagen om 90-årige Else, der er blevet udsat for plejesvigt på det aarhusianske plejehjem Kongsgården.

Ældre Sagen: Ældreplejen skal tænkes forfra

TV 2 har dokumenteret den behandling, 90-årige Else blev udsat for, med skjult kamera. Mandag valgte Ekstra Bladet at ignorere et fogedforbud og vise flere videoklip fra plejehjemmet.

Optagelserne viser blandt andet, hvordan den ældre demensramte kvinde i syv minutter hænger i en lift, mens personalet forsøger at få hende til at presse afføring ud i en ble, der ligger på sengen.

Charlotte Ahm, 90-årige Elses barnebarn, sidder tilbage med blandede følelser, efter at Ekstra Bladet har valgt at bringe to videoklip fra Kongsgården. 
Charlotte Ahm, 90-årige Elses barnebarn, sidder tilbage med blandede følelser, efter at Ekstra Bladet har valgt at bringe to videoklip fra Kongsgården. 

Charlotte Ahm samt Elses syv børn har givet samtykke til at vise TV2-dokumentaren. 

- Jeg er glad for, at man får lov til at se det. Men jeg havde håbet på, det først var kommet frem, når TV2 lagde hele dokumentaren ud, siger Charlotte Ahms til TV2 ØSTJYLLAND. 

Ifølge vicedirektør i Ældre Sagen, Michael Teit Nielsen, er det på tide med et opgør med den danske ældrepleje.

- Der skal simpelthen tænkes helt forfra, for det er tydeligt, at vores model for ældrepleje ikke virker. Det er ikke betryggende for danske borgere at se, at det er sådanne situationer, man kan komme i, hvis man kommer på et plejehjem, siger han. 

VIDEO: Rådmand for Sundhed og Omsorg i Aarhus, Jette Skive (DF), har lagt en handleplan for den nærmeste fremtid på Kongsgården. 

Føler sig ikke hørt

Charlotte Ahm er 90-årige Elses værge og barnebarn, og familien Ahm tog i sin tid kontakt til TV2 i desperation over, at de ikke følte sig hørt af Kongsgårdens ledelse.

Sundheds- og omsorgsudvalget i Aarhus Kommune har nu bedt et eksternt konsulentfirma undersøge Kongsgården-sagen til bunds.

- Bagefter skal de fortælle os, hvorfor det er kommet så langt, hvorfor vi ikke har hørt om det før og hvorfor en familie skal føle så afmagt, at de føler, at de nødt til at indgå et samarbejde med TV2, siger medlem af sundheds- og omsorgsudvalget Lone Hindø (S).

Hun ser et mønster i de sager, der handler om plejesvigt.  

- De pårørende synes ikke, at de bliver hørt. De går til ledelsen i plejehjemmet, og det kun, hvis de går højere op i systemet eller til et medie, at der nogle gange sker noget, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND. 

VIDEO: Ekstra Bladets chefredaktør, Poul Madsen, begrunder her, hvorfor Ekstra Bladet har valgt at overtræde et fogedforbud og bringe videoklip fra Kongsgården.

Arbejder på højtryk

Det forventes, at det eksterne firma afleverer en rapport til august, hvorefter sundheds- og omsorgsudvalget vil tage stilling til, hvilke politiske tiltag der kan og skal tages, oplyser Lone Hindø til TV2 ØSTJYLLAND. 

I mellemtiden har rådmand for Sundhed og Omsorg i Aarhus, Jette Skive (DF), lagt en handleplan for den nærmeste fremtid. 

- Den følger vi slavisk, og hvis det viser sig, at der er ting, vi ikke har med i vores handleplan, justerer vi løbende. Jeg følger det meget tæt. Vi arbejder på højtryk, og jeg får daglige opdateringer, siger hun og fortsætter:

- Det her må ikke finde sted på et plejehjem, og slet ikke her i Aarhus, hvor jeg som repræsentant for Dansk Folkeparti er ansvarlig. Det er mig, der har det øverste ansvar, og det står jeg ved.

VIDEO: Her kommenterer direktør for Alzheimerforeningen, Nis Peter Nissen, og vicedirektør i Ældre Sagen, Michael Teit Nielsen, sagen om Kongsgården. 

Kræver hurtige forhandlinger

Formanden for Folketingets sundheds- og ældreudvalg, Jane Heitmann (V), har også meldt sig på banen efter at have set billederne fra Kongsgården. 

Hun opfordrer sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) til at indkalde til snarlige forhandlinger, så der kan blive lavet et 360-graders eftersyn af hele ældreområdet”.

- Det her er meget alvorligt. De billeder fra Aarhus er chokerende, og jeg synes, det kalder på, at ministeren kommer på banen nu og her, siger Jane Heitmann til TV 2.

90-årige Else er flyttet ind på et nyt plejecenter.

Det er endnu uvist, hvordan Ekstra Bladet er kommet i besiddelse af TV 2s optagelser.

VIDEO: Charlotte Ahm var skuffet, efter at Vestre Landsret stadfæstede afgørelsen om, at de skjulte optagelser ikke må vises. Videoen fra den 30. juni. 2020.

Derfor fortæller vi historien

 

Skærmbillede 2021-04-18 kl. 20.47.25

Malene fik ikke institutionsplads i nærområdet: Skal køre halvanden time ekstra om dagen

Charlotte Broman Mølbæk SF

Politiker går ind i sag fra Randers om lange ventetider

557e8bc2-a63c-4d11-89b9-a1287f5b2460

Aarhusiansk restaurant laver finte for at omgå regel om bordbestilling

IMG_3557

Forårsrengøring på havbunden: Dykkere finder gammel indkøbsvogn

øl alkohol bar værtshus fadøl

Partier vil afskaffe "fjollet" regel på restauranter og barer inden genåbning

Billede 17.04.2021 20.48.44

Biltræf endte med 70 sigtelser

Dagens mest læste