Hård kritik af myndigheders rolle i dansk eksport til krigen i Yemen

Danske Terma har før og under krigen i Yemen leveret udstyr og vedligehold til emiratiske bombefly og krigsskibe.

Krigen i Yemen har skabt den værste humanitære krise i verden. På billedet fra 25. oktober 2018 ses et yemenitisk barn, der lider af akut underernæring. Over to millioner børn under fem år lider af akut underernæring i Yemen. Foto: Essa Ahmed / Ritzau Scanpix

I samarbejde med tv2.dk

Danske myndigheders håndtering af eksport til De Forenede Arabiske Emiraters militær møder kritik fra danske og udenlandske eksperter.

Kritikken kommer, efter at TV 2 i samarbejde med det undersøgende medie Danwatch, hollandske Lighthouse Reports og NOIR - Nordic Reports kan afsløre, at danske Terma har bidraget til krigen i Yemen, der ifølge FN har skabt den værste humanitære krise i verden.

FAKTA OM KRIGEN I YEMEN

  • En koalition af arabiske og afrikanske lande gik i marts 2015 i krig i Yemen som reaktion på, at houthi-oprørsgruppen i januar 2015 væltede landets regering.
  • Koalitionen mod houthierne er anført af Saudi-Arabien og De Forenede Arabiske Emirater.
  • Mellem 100.000 og 230.000 er døde i kamphandlinger eller som følge af krigen og flådeblokaden af landet, der forhindrer forsyninger af mad, medicin og nødhjælp.
  • 80 procent af landets 28 millioner indbyggere har brug for nødhjælp.
  • Millioner sulter og mangler medicin, og FN betegner Yemen som den værste humanitære krise i verden.

Undersøgelsen viser, at Terma har leveret udstyr og vedligehold til krigsskibe og kampfly, der er involveret i krigen. Eksporten til De Forenede Arabiske Emirater, der er en del af en koalition, som beskyldes for krigsforbrydelser, startede før krigens udbrud i 2015, men er fortsat frem til i år.

Du kan læse hele undersøgelsen og se dokumentationen her.

Britisk ekspert: Masser af beviser på brud på folkeretten

Eksporten af udstyret til bombeflyene er ifølge Terma sket efter gældende regler og med tilladelse fra de danske myndigheder. Men eksporten møder kritik fra danske og udenlandske eksperter og organisationer.

Eksperterne påpeger, at Danmark er underlagt EU's fælleserklæring og FN's våbenhandelstraktat, der skal sikre, at militært udstyr fra Danmark ikke eksporteres, hvis der er risiko for, at det bruges til at krænke menneskerettighederne eller begå krigsforbrydelser.

Læs også Virksomhed fra Aarhus bidrager til mulige krigsforbrydelser

- Der er ingen tvivl om, at begge regelsæt forpligter Danmark til ikke at udstede eksporttilladelser, når der er risiko for alvorlige menneskerettighedskrænkelser. Der er masser af beviser på, at Emiraternes krigsførelse i Yemen er årsag til alvorlige brud på folkeretten, siger Anna Stavrianakis, professor i internationale relationer ved Sussex Universitet i Storbritannien.

Terma har bidraget til krigsindsatsen i Yemen i mange år, viser kortlægningen fra TV 2, Danwatch, Lighthouse Report og NOIR - Nordic Reports.

Få måneder efter krigens udbrud i marts 2015 annoncerede Terma salg af missilforsvar til 24 emiratiske bombefly, som Terma - med tilladelse fra myndighederne - udførte vedligeholdelse på i marts 2018, tre år inde i krigen.

Leverede til emiraternes militær efter eksportforbud fra Udenrigsministeriet

Derudover har Terma - uden eksporttilladelse - fra 2011 til 2016 leveret radarudstyr til korvetter, der ad flere omgange har modtaget reservedele og vedligehold.

I oktober 2019 leverede Terma reservedele til radarerne, og så sent som i marts 2020 havde Terma teknikere til træning i hovedkvarteret i Lystrup.

Det er snorlige i min opfattelse, at Terma helt klart har overtrådt regeringens suspension.

Frederik Harhoff, professor i folkeret og tidligere dommer ved Krigsforbryderdomstolen i Haag

Teknikerne er ansat i Elcome, der står for vedligehold og service af radarer i den emiratiske flåde.

Forud for træningen i år, har Elcome-teknikere modtaget træning i 2016, og i januar 2018 indgik Terma et partnerskab med Elcome om vedligeholdelsen af radarerne.

Dermed har Terma ad flere omgange leveret reservedele og services til Emiraterne, efter at Udenrigsministeriet - på grund af krisen i Yemen - i november 2018 indførte et eksportforbud af militært udstyr og dual-use udstyr (udstyr til både militær og civil brug) til Saudi-Arabien, der også omfattede De Forenede Arabiske Emirater.

Krigen i Yemen og blokaden af landet har skabt verdens værste humanitære katastrofe. På billedet fra 23. november 2019 ses en nyfødt i inkubator på et hospital i hovedstaden Sanaa. Foto: Mohammed Huwais / Scanpix Denmark

Terma: Vi overholder loven

Terma har gennem flere uger afvist at stille op til interview om sagen, men de skriver i en mail, at de overholder loven, og at radaren på krigsskibene ikke kræver eksporttilladelse.

- Terma overholder de til enhver tid gældende regler for handel med forsvars- og dual-use produkter og følger afgørelser truffet af de danske myndigheder med hensyn til eksport, skriver kommunikationsdirektør Kasper Rasmussen.

Læs også Færgedrift nærmer sig normalen – nu må du forlade bilen

Han tilføjer, at Terma i denne uge bad Erhvervsstyrelsen om en "teknisk vurdering" af, om radarudstyret krævede eksporttilladelse. Svaret kom allerede efter få dage, torsdag 14. maj, og afgørelsen var ifølge Terma, at de ikke behøvede at søge eksporttilladelse til radarerne på krigsskibene.

I afgørelsen fra Erhvervsstyrelsen fremgår det, at Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse, FMI, har foretaget en “teknisk vurdering” og konkluderet, at radaren fra Terma ikke optræder på EU’s kontrolliste. På den baggrund konkluderer Erhvervsstyrelsen, at der kun kræves eksporttilladelse til radaren, hvis den skal eksporteres til et land, der er omfattet af våbenembargo.

Professor: Som at stikke hovedet i busken

Men afgørelsen frikender ikke Terma. Det mener Frederik Harhoff, der er tidligere dommer ved Krigsforbryderdomstolen i Haag og i dag er juraprofessor på Syddansk Universitet. Han har gennemgået afgørelsen og EU-reglerne, og ifølge ham er den eneste konklusion i afgørelsen, at Termas radar ikke optræder på EU's kontrolliste.

Læs også 26 personer sigtet for overtrædelse af forsamlingsforbud

- Man kan ikke bruge afgørelsen til at sige, at det ikke var ulovligt. De forholder sig ikke til det reelle i denne sag, nemlig at der er foregået en eksport, som Udenrigsministeriet har suspenderet. Det er som at stikke hovedet i busken, siger Frederik Harhoff.

I en mail oplyser Erhvervsstyrelsen, at de handler efter EU-regler, der fastsætter en kontrolliste over dual-use produkter.

- Udover kontrollisten er der i EU-reglerne særlige bestemmelser, såfremt der er tale om et destinationsland underlagt våbenembargo, eller såfremt der er tale om produkter, som kan bruges i forbindelse med udvikling af masseødelæggelsesvåben, oplyser kommunikationskonsulent Søren Møller Nielsen fra Erhvervsstyrelsen.

FN-ekspert: Danmark og Terma forlænger krigen

I 2019 vurderede et ekspertpanel i FN, at lande, der er en del af koalitionen, kan være medansvarlige for krigsforbrydelser. De bakkes op af juraprofessor Frederik Harhoff.

En af forfatterne bag FN-rapporten er lektor Charles Garraway fra Essex Universitet. Han er kritisk over for, at Terma efter krigens udbrud er fortsat med at levere udstyr og vedligehold til Emiraterne.

- Hvis Danmark leverer militært udstyr til medlemmer af den saudisk-ledede koalition til brug i konflikten i Yemen, så er Danmark med til at forlænge konflikten og den yemenitiske befolknings lidelser, siger Charles Garraway.

Læs også Ung kvinde savnes fortsat - stadig ingen spor

Ekspert i USA: Terma har et medansvar

Termas udstyr på krigsskibene er afgørende for de militære operationer i Yemen og flådeblokaden, der forhindrer mad, medicin og nødhjælp til millioner af nødstedte yemenitter. Det siger våbenekspert og direktør William D. Hartung fra tænketanken Center for International Policy.

- De danske radarer er helt nødvendige for Baynunah-korvetterne (krigsskibene, red.). Uden radarsystemerne er de emiratiske krigsskibe hverken i stand til at deltage i krigen i Yemen eller i flådeblokaden, siger William Hartung.

- Hvis man leverer udstyr, som bliver brugt til at dræbe civile og lave blokade mod civile, så har man en del af ansvaret.

Millioner er ramt af hungersnød som følge af krigen og blokaden, der forhindrer forsyninger af mad og medicin. Pigen på billedet hedder Samar Ali Jaidi og er syv år gammel. Foto: Essa Ahmed / Scanpix Denmark

Direktør: De har svigtet deres ansvar

På Syddansk Universitet mener Frederik Harhoff, at de danske myndigheder har fejlet.

- Det vidner ikke om den store påpasselighed, hvis myndighederne har overset det faktum, at de danske våbenkomponenter bliver brugt til, at der bliver begået krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden og ovenikøbet også krænkelser af internationale menneskerettigheder i Yemen, siger han.

Også Morten Kjærum, ekspert i menneskerettigheder og direktør i Raoul Wallenberg Instituttet, er kritisk over for de danske myndigheder.

- Både FN's våbentraktat og EU's Fælleserklæring forpligter Danmark til at sørge for, at dansk militærudstyr ikke anvendes til grove menneskeretskrænkelser. Den forpligtelse har de danske myndigheder tydeligvis ikke levet op til. De har tydeligvis ikke haft styr på eksporten til Emiraterne. Det er stærkt kritisabelt, siger Morten Kjærum.

Læs også Flere tusinde så med: Classic Race erstattet med virtuelt arrangement

Minister: Forbuddet gælder stadig

Udenrigsminister Jeppe Kofoed fra Socialdemokratiet oplyser i en mail, at eksportforbuddet til Saudi-Arabien og De Forenede Arabiske Emirater fra 2018 stadig gælder.

- Derfor godkender vi i Udenrigsministeriet heller ikke ansøgninger om eksport af våben og militært udstyr til de to lande, når vi bliver hørt af Rigspolitiet i forbindelse med udstedelse af våben-eksporttilladelser, udtaler Jeppe Kofoed.

Ministeren tilføjer, at han "ikke har kendskab" til eksport af radarsystemer, der ikke har været til høring i Udenrigsministeriet. Erhvervsstyrelsens afgørelse fra denne uge om Termas radarer omtaler ikke en høring af Udenrigsministeriet.

- Den danske tilgang til eksport af våben og militært udstyr er blandt de mest restriktive i EU. Min politiske holdning som udenrigsminister er, at Udenrigsministeriet, som høringspart i eksportkontrolsager, konsekvent udtaler sig imod ansøgninger om eksport af våben og militært udstyr til de Forenede Arabiske Emirater på grund af risikoen for anvendelse i Yemen-konflikten, siger han.

Læs også Marianne skulle kæmpe mod verdens bedste crossfittere – nu er flere års træning tabt

TV 2 og Danwatch har skriftligt bedt udenrigsministeren svare på, om han er enig med Frederik Harhoff i, at Erhvervsstyrelsen i afgørelsen om Termas radarer ikke forholder sig til, at der er tale om udstyr, som Udenrigsministeriet har suspenderet eksporten af.

Terma gør i sin egen virksomhedspolitik meget ud af menneskerettigheder og etik, men har ikke ønsket at forholde sig til kritikken.

Du kan læse hele undersøgelsen af Termas rolle i verdens værste humanitære katastrofe her.