Lokal Facebook-gruppe hjælper naboer i kamp mod vandmasserne

Tidligere har ægteparret Anette Mouritsen og John Mikkelsen fra Lysbro fået hjælp. Denne gang var turen kommet til Chris Rævsgaard.

Chris Rævsgaard fra Lysbro er en af dem, der har fået hjælp via Facebook. Foto: Sarah Mølsted Andersen, TV MIDTVEST

I samarbejde med TV MIDTVEST

For mange er det at have et godt naboskab vigtigt. Det kan være hyggeligt at have naboerne på besøg til eftermiddagskaffe eller en god omgang aftensmad.

I Lysbro ved Silkeborg har naboskabet og hele lokalsamfundet generelt de sidste dage været de absolutte helte.

Læs også Pludselig sank jorden: Vandpumper kunne ikke følge med

For her er de kommet, når der er blevet kaldt. Eller skrevet – om man vil - i en lokal Facebook-gruppe.

- Vi fik hjælp til at fylde og flytte sandsække. Det var via en lokal Facebookgruppe. I løbet af et kvarter stod der ti mand ved sandbunken og var klar til at arbejde. Det er fantastisk, at vi har den hjælp. Vi har også selv været ude og hjælpe, og vi fortsatte ved vores egen nabo, da vi var færdige her i går, fortæller Chris Rævsgaard.

Kælder oversvømmet og ingen strøm

For brug for hjælp, det havde de.

Det er vandmasserne, der – ligesom så mange andre steder i landet – volder store problemer.

Da min kone træder ned på gulvet i kælderen, konstaterer hun, at der ligger 15 centimeter vand dernede. Det er grundvandet, der er presset op.

Chris Rævsgaard, husejer, Lysbro

- I går morges, da vi tog på arbejde, var der ingen problemer, men da vi kom hjem igen, var kælderen oversvømmet. Det finder vi ud af ved, at der ikke er noget strøm i huset. Da min kone træder ned på gulvet i kælderen, konstaterer hun, at der ligger 15 centimeter vand dernede. Det er grundvandet, der er presset op, siger Chris Rævsgaard.

00:54

VIDEO: Aldrig før har vandstanden været så høj langs Gudenåen i Silkeborg og i Silkeborg Langsø, som den er målt til lige nu. Her er det fra den 21. februar.

Luk video

Kan ikke klare meget mere vand

Det er ikke første gang, at beboere i nød har fået hjælp gennem den lokale gruppe på Facebook.

I sidste uge kunne vi fortælle om ægteparret Anette Mouritsen og John Mikkelsen fra Lysbro, der fik hjælp. Det er selvsamme Facebook-gruppe, der hjalp dem – og siden har hjulpet dem igen.

- I går skulle vi have forstærket det hele en gang mere. Vi skulle have to ekstra lag sandsække på både her og ovre ved min nabo. Det er ret meget, vi skal flytte, og det er rimelig hårdt at flytte det gennem vand, så vi bærer en sæk ad gangen, siger John Mikkelsen.

Læs også Vilde vandbilleder: Stor indfaldsvej oversvømmet

Frygter mere vand

Men selvom både venner, naboer og kolleger kom og hjalp med arbejdet, har John Mikkelsen svært ved at se lyst på fremtiden.

Det kniber også lidt endnu, for om tre dage kommer der vand igen. Kommer der fem centimeter, kan vi ikke klare mere. Så ryger strømmen.

John Mikkelsen, husejer, Lysbro

- Vi prøver at lukke det af, så længe vi kan. Men jeg vil godt sige, at i går var jeg ret sikker på, at vi tabte. Fordi der steg vandet hurtigt, og det kom ind alle steder. Så alt det, vi havde lavet, skulle lappes. Der troede jeg godt nok, det skulle slutte. Det kniber også lidt endnu, for om tre dage kommer der vand igen. Kommer der fem centimeter, kan vi ikke klare mere. Så ryger strømmen, fortæller John Mikkelsen.

Lige nu har han fire pumper kørende, men hvis strømmen går, stopper de med at køre, og så er løbet kørt i kampen mod vandet.

Kloakken stod af

Også andre steder i Silkeborg har vandmasserne gennem længere tid skabt store problemer. Senest natten til tirsdag, hvor vandstanden på Hostrupsgade steg pludseligt, og kloakken på vejen stoppede med at virke.

Silkeborg Forsyning blev tilkaldt, men de måtte bede om assistance fra Silkeborg Kommune.

- Vi har forsyningsforpligtelse, fordi det er en offentlig vej. Så når forsyningsselskabet beder om hjælp, så gør vi det, siger Mette Bøgvad, som er entreprenørchef ved Teknik- og Miljøafdelingen i Silkeborg Kommune, til TV2 ØSTJYLLAND.

02:54

VIDEO: Den seneste tids massive nedbør skaber store problemer for en husejer i Lystrup. Hjælpen kom lørdag fra totalt fremmede.

Luk video

Pumper under stort pres

Mette Bøgvad kom og hjalp sammen med nogle af sine medarbejdere.

Her fik de puttet sandsække omkring dækslet, som der strømmede regnvand ned i, så de kunne fjerne det og lave et alternativt dæksel for at stoppe vandet i at trænge ned i kloakken.

Vi er ikke vant til, at der er så meget vand ovenpå kloakken. Vandet gik helt til støvlekanten.

Mette Bøgvad, Teknik- og Miljøafdelingen, Silkeborg Kommune

- De massive mængder regn, der er kommet den seneste tid, har sat forsyningens pumper under stort pres. Kloakledningerne var fyldt med regnvand, så der ikke var plads til kloakvand, siger hun og fortsætter:

- Den mængde regnvand, der strømmede ned i kloakken, var det samme, som hvis man bare tog dækslet af. Derfor blev vi nødt til at få sat en prop i og få stoppet regnvandet i at løbe ned.

Vandet fik jorden til at synke

Da Mette Bøgvad kom ud til Hostrupsgade, stod kloakken under en halv meter vand.

- Vi er ikke vant til, at der er så meget vand ovenpå kloakken. Vandet gik helt til støvlekanten, siger hun.

Læs også Morgentrafikken er reddet: Trafikårer fortsat åbne på trods af vand

Jorden i indkørslen til ejendommen, hvor kloakken er, kunne ikke klare presset fra det tunge vand, og derfor sank den flere centimeter.

Dét, at der ikke var plads til kloakvand i ledningerne, resulterede i, at beboerne på vejen ikke kunne gå på toilet.

Beboere kunne ikke komme på toilettet

Derfor har Silkeborg Kommune sat en kombineret bad- og toiletvogn til rådighed for de ramte borgere.

- Det her er et ekstraordinært tilfælde. Normalt stiller vi ikke toiletter op, da det ikke er kommunens ansvar. Men her var der tale om en hel gade, og forsyningen var ikke sikker på, at de kunne få kloaksystemet op at køre igen, siger Mette Bøgvad.

Hvis vi skulle hjælpe alle lige nu, så kunne vi ikke lave andet. Det er ikke en kommunal opgave at sikre borgernes ejendomme.

Mette Bøgvad, Teknik- og Miljøafdelingen, Silkeborg Kommune

Og selvom kommunen i dette tilfælde har betalt for at stille et alternativt toilet til rådighed, så er det ikke noget, man skal regne med at få hjælp til andre steder i kommunen.

- Hvis vi skulle hjælpe alle lige nu, så kunne vi ikke lave andet. Det er ikke en kommunal opgave at sikre borgernes ejendomme. Det er man selv ansvarlig for, siger entreprenørchefen.

Vandmængder aldrig set før

Hos Silkeborg Kommune får de rigtig mange henvendelser fra borgere, der har store udfordringer på grund af de massive mængder regn, der er faldet den seneste tid.

- Vi har aldrig haft så meget vand før. Kommunen leverer store mængder sand ud til folk, så de kan sikre deres ejendom, men meget mere kan vi ikke gøre. I det her tilfælde ydede vi en ekstra hjælp, fordi det er en offentlig vej, og forsyningsselskabet havde brug for det, siger Mette Bøgvad.

Læs også Indtast din adresse – så udsat er du ved fremtidens oversvømmelser

Silkeborg Forsyning tilser løbende pumpestationen ved Hostrupsgade, hvor anlægget er blevet sikret og hævet over terræn.

Der har ikke været yderligere driftsnedbrud.