Lokal Facebook-gruppe hjælper naboer i kamp mod vandmasserne
Tidligere har ægteparret Anette Mouritsen og John Mikkelsen fra Lysbro fået hjælp. Denne gang var turen kommet til Chris Rævsgaard.
For mange er det at have et godt naboskab vigtigt. Det kan være hyggeligt at have naboerne på besøg til eftermiddagskaffe eller en god omgang aftensmad.
I Lysbro ved Silkeborg har naboskabet og hele lokalsamfundet generelt de sidste dage været de absolutte helte.
For her er de kommet, når der er blevet kaldt. Eller skrevet – om man vil - i en lokal Facebook-gruppe.
- Vi fik hjælp til at fylde og flytte sandsække. Det var via en lokal Facebookgruppe. I løbet af et kvarter stod der ti mand ved sandbunken og var klar til at arbejde. Det er fantastisk, at vi har den hjælp. Vi har også selv været ude og hjælpe, og vi fortsatte ved vores egen nabo, da vi var færdige her i går, fortæller Chris Rævsgaard.
Kælder oversvømmet og ingen strøm
For brug for hjælp, det havde de.
Det er vandmasserne, der – ligesom så mange andre steder i landet – volder store problemer.
- I går morges, da vi tog på arbejde, var der ingen problemer, men da vi kom hjem igen, var kælderen oversvømmet. Det finder vi ud af ved, at der ikke er noget strøm i huset. Da min kone træder ned på gulvet i kælderen, konstaterer hun, at der ligger 15 centimeter vand dernede. Det er grundvandet, der er presset op, siger Chris Rævsgaard.
Kan ikke klare meget mere vand
Det er ikke første gang, at beboere i nød har fået hjælp gennem den lokale gruppe på Facebook.
I sidste uge kunne vi fortælle om ægteparret Anette Mouritsen og John Mikkelsen fra Lysbro, der fik hjælp. Det er selvsamme Facebook-gruppe, der hjalp dem – og siden har hjulpet dem igen.
- I går skulle vi have forstærket det hele en gang mere. Vi skulle have to ekstra lag sandsække på både her og ovre ved min nabo. Det er ret meget, vi skal flytte, og det er rimelig hårdt at flytte det gennem vand, så vi bærer en sæk ad gangen, siger John Mikkelsen.
Frygter mere vand
Men selvom både venner, naboer og kolleger kom og hjalp med arbejdet, har John Mikkelsen svært ved at se lyst på fremtiden.
- Vi prøver at lukke det af, så længe vi kan. Men jeg vil godt sige, at i går var jeg ret sikker på, at vi tabte. Fordi der steg vandet hurtigt, og det kom ind alle steder. Så alt det, vi havde lavet, skulle lappes. Der troede jeg godt nok, det skulle slutte. Det kniber også lidt endnu, for om tre dage kommer der vand igen. Kommer der fem centimeter, kan vi ikke klare mere. Så ryger strømmen, fortæller John Mikkelsen.
Lige nu har han fire pumper kørende, men hvis strømmen går, stopper de med at køre, og så er løbet kørt i kampen mod vandet.
Kloakken stod af
Også andre steder i Silkeborg har vandmasserne gennem længere tid skabt store problemer. Senest natten til tirsdag, hvor vandstanden på Hostrupsgade steg pludseligt, og kloakken på vejen stoppede med at virke.
Silkeborg Forsyning blev tilkaldt, men de måtte bede om assistance fra Silkeborg Kommune.
- Vi har forsyningsforpligtelse, fordi det er en offentlig vej. Så når forsyningsselskabet beder om hjælp, så gør vi det, siger Mette Bøgvad, som er entreprenørchef ved Teknik- og Miljøafdelingen i Silkeborg Kommune, til TV2 ØSTJYLLAND.
Pumper under stort pres
Mette Bøgvad kom og hjalp sammen med nogle af sine medarbejdere.
Her fik de puttet sandsække omkring dækslet, som der strømmede regnvand ned i, så de kunne fjerne det og lave et alternativt dæksel for at stoppe vandet i at trænge ned i kloakken.
- De massive mængder regn, der er kommet den seneste tid, har sat forsyningens pumper under stort pres. Kloakledningerne var fyldt med regnvand, så der ikke var plads til kloakvand, siger hun og fortsætter:
- Den mængde regnvand, der strømmede ned i kloakken, var det samme, som hvis man bare tog dækslet af. Derfor blev vi nødt til at få sat en prop i og få stoppet regnvandet i at løbe ned.
Vandet fik jorden til at synke
Da Mette Bøgvad kom ud til Hostrupsgade, stod kloakken under en halv meter vand.
- Vi er ikke vant til, at der er så meget vand ovenpå kloakken. Vandet gik helt til støvlekanten, siger hun.
Jorden i indkørslen til ejendommen, hvor kloakken er, kunne ikke klare presset fra det tunge vand, og derfor sank den flere centimeter.
Dét, at der ikke var plads til kloakvand i ledningerne, resulterede i, at beboerne på vejen ikke kunne gå på toilet.
Beboere kunne ikke komme på toilettet
Derfor har Silkeborg Kommune sat en kombineret bad- og toiletvogn til rådighed for de ramte borgere.
- Det her er et ekstraordinært tilfælde. Normalt stiller vi ikke toiletter op, da det ikke er kommunens ansvar. Men her var der tale om en hel gade, og forsyningen var ikke sikker på, at de kunne få kloaksystemet op at køre igen, siger Mette Bøgvad.
Og selvom kommunen i dette tilfælde har betalt for at stille et alternativt toilet til rådighed, så er det ikke noget, man skal regne med at få hjælp til andre steder i kommunen.
- Hvis vi skulle hjælpe alle lige nu, så kunne vi ikke lave andet. Det er ikke en kommunal opgave at sikre borgernes ejendomme. Det er man selv ansvarlig for, siger entreprenørchefen.
Vandmængder aldrig set før
Hos Silkeborg Kommune får de rigtig mange henvendelser fra borgere, der har store udfordringer på grund af de massive mængder regn, der er faldet den seneste tid.
- Vi har aldrig haft så meget vand før. Kommunen leverer store mængder sand ud til folk, så de kan sikre deres ejendom, men meget mere kan vi ikke gøre. I det her tilfælde ydede vi en ekstra hjælp, fordi det er en offentlig vej, og forsyningsselskabet havde brug for det, siger Mette Bøgvad.
Silkeborg Forsyning tilser løbende pumpestationen ved Hostrupsgade, hvor anlægget er blevet sikret og hævet over terræn.
Der har ikke været yderligere driftsnedbrud.