Pludselig sank jorden: Vandpumper kunne ikke følge med

Tirsdag måtte Silkeborg Kommune komme beboere til undsætning. En kloak var dækket af en halv meter vand, som fik jorden til at falde sammen.

Der skulle mange mennesker til for at bære sandsække hen til kloakken, så de store mængder regnvand, der trængte ned i kloakken, kunne stoppes. Foto: Peter Erfurt - 24-7 News

Natten til tirsdag steg vandstanden på Hostrupsgade i Silkeborg pludseligt, og kloakken på vejen stoppede med at virke.

Den mængde regnvand, der strømmede ned i kloakken, var det samme, som hvis man bare tog dækslet af.

Mette Bøgvad, entreprenørchef ved Teknik- og Miljøafdelingen i Silkeborg Kommune

Silkeborg Forsyning blev tilkaldt, men de måtte bede om assistance fra Silkeborg Kommune.

- Vi har forsyningsforpligtelse, fordi det er en offentlig vej. Så når forsyningsselskabet beder om hjælp, så gør vi det, siger Mette Bøgvad, som er entreprenørchef ved Teknik- og Miljøafdelingen i Silkeborg Kommune, til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også Ægtepar kæmper for at holde vandmasserne ude - savner hjælp fra kommunen

Mette Bøgvad kom og hjalp sammen med nogle af sine medarbejdere.

Her fik de puttet sandsække omkring dækslet, som der strømmede regnvand ned i, så de kunne fjerne det og lave et alternativt dæksel for at stoppe vandet i at trænge ned i kloakken.

- De massive mængder regn, der er kommet den seneste tid, har sat forsyningens pumper under stort pres. Kloakledningerne var fyldt med regnvand, så der ikke var plads til kloakvand, siger hun og fortsætter:

- Den mængde regnvand, der strømmede ned i kloakken, var det samme, som hvis man bare tog dækslet af. Derfor blev vi nødt til at få sat en prop i og få stoppet regnvandet i at løbe ned.

Vandet fik jorden til at synke

Da Mette Bøgvad kom ud til Hostrupsgade stod kloakken under en halv meter vand.

- Vi er ikke vant til, at der er så meget vand ovenpå kloakken. Vandet gik helt til støvlekanten, siger hun.

Læs også Brand på lystbådehavn var usædvanlig, men ikke påsat

Jorden i indkørslen til ejendommen, hvor kloakken er, kunne ikke klare presset fra det tunge vand, og derfor sank den flere centimeter.

Beboere kunne ikke komme på toilettet

Dét, at der ikke var plads til kloakvand i ledningerne, resulterede i, at beboerne på vejen ikke kunne gå på toilet.

Derfor har Silkeborg Kommune sat en kombineret bad- og toiletvogn til rådighed for de ramte borgere.

Hvis vi skulle hjælpe alle lige nu, så kunne vi ikke lave andet. Vi har aldrig haft så meget vand før.

Mette Bøgvad, entreprenørchef ved Teknik- og Miljøafdelingen i Silkeborg Kommune

- Det her er et ekstraordinært tilfælde. Normalt stiller vi ikke toiletter op, da det ikke er kommunens ansvar. Men her var der tale om en hel gade, og forsyningen var ikke sikker på, at de kunne få kloaksystemet op at køre igen, siger Mette Bøgvad.

Læs også Indtast din adresse – så udsat er du ved fremtidens oversvømmelser

Og selvom kommunen i dette tilfælde har betalt for at stille et alternativt toilet til rådighed, så er det ikke noget, man skal regne med at få hjælp til andre steder i kommunen.

- Hvis vi skulle hjælpe alle lige nu, så kunne vi ikke lave andet. Det er ikke en kommunal opgave at sikre borgernes ejendomme. Det er man selv ansvarlig for, siger entreprenørchefen.

Vandmængder aldrig set før

Hos Silkeborg Kommune får de rigtig mange henvendelser fra borgere, der har store udfordringer på grund af de massive mængder regn, der er faldet den seneste tid.

- Vi har aldrig haft så meget vand før. Kommunen leverer store mængder sand ud til folk, så de kan sikre deres ejendom, men meget mere kan vi ikke gøre. I det her tilfælde ydede vi en ekstra hjælp, fordi det er en offentlig vej, og forsyningsselskabet havde brug for det, siger Mette Bøgvad.

Læs også Kommuner kommer borgere til undsætning: Her kan du hente sandsække

Silkeborg Forsyning tilser løbende pumpestationen ved Hostrupsgade, hvor anlægget er blevet sikret og hævet over terræn.

Der har ikke været yderligere driftsnedbrud.