Fabrik forpestede by i flere dage: Nu skal luften renses

I generationer har byen Pindstrup og spånpladefabrikken Kronospan, der oprindeligt hed Novopan, hængt sammen på godt og ondt.

De har skænket en kirke, et ældrehus og en fodboldbane.

Spånpladefabrikken Kronospan, der har ligget i Pindstrup siden 1950 og oprindeligt hed Novopan, har i tidens løb forsødet livet for borgerne i Pindstrup ved hjælp af fonden La Cour, der er opkaldt efter stifteren Johannes F. la Cour.

Og kærligheden imellem byen og virksomheden var der lige fra starten.

- Fabrikken er for mig en del af mit og byens DNA, siger Erik Mønster, der er formand for Pindstrup og Omegns distriktråd.

Branden i Kronospan ved Pindstrup nåede at brænde i ni dage, inden man fik den slukket.

- Vi boede i små boliger dengang og skulle man have et varmt bad kunne man tage på fabrikken, tilføjer han.

Men de senere år har der været flere udfordringer end fornøjelser og senest måtte byens beboere forlade deres hjem efter en voldsom brand.

Kalder den krudttønden

Men nu er det lokale distriktsråd klar til at række ud og skabe et godt forhold til byens store virksomhed. 

- Vi håber på, at borgerne kan få en større forståelse for fabrikken. For vi kan ikke flytte den, og det er også svært at flytte byen – og vi vil gerne bo her, siger Erik Mønster.

Som distriktrådsformand ærgrer det ham, at relationen mellem virksomheden og en del af byens borgere er blevet svækket de seneste år.

Tom Krarup Rasmussen havde i flere dage brunt vand i hanerne, mens slukningsarbejdet ved storbranden i Pindstrup stod på.
Tom Krarup Rasmussen havde i flere dage brunt vand i hanerne, mens slukningsarbejdet ved storbranden i Pindstrup stod på. Foto: presse-fotos.dk/TV2 ØSTJYLLAND

Der har tidligere været sammenstød mellem Kronospan og borgerne på grund af blandt andet gener fra larm og støv – og det kulminerede for tre uger siden, da der brød brand ud ved fabrikken og giftig røg tvang naboer fra hus og hjem.

- Her i byen har fabrikken øgenavnet krudttønden, sagde beboer i Pindstrup, Tom Krarup Rasmussen til TV2 ØSTJYLLAND for ti dage siden.

Dialog er vejen frem

Men nu skal samarbejdet altså rejse sig fra asken, hvis det står til distriktsrådet - derfor er de gået i dialog med fabrikken

- Og så forventer jeg fremadrettet, at de dialogmøder, vi har med Kronospan, giver os oplysninger om, hvad der måtte have været af påbud og lignende, så vi er godt klædt på til at svare på spørgsmål fra Pindstrups borgere, siger Erik Mønster, formand for Pindstrup og Omegns distriktråd.

Direktøren for Kronospan havde ikke mulighed for at stille op til interview i dag – men han fortæller, at de er positive over dialogen med distriktsrådet og det fremtidige samarbejde.

Nu repræsenterer i jo borgerne, så I skal tage hensyn til deres ønsker. Hvordan har i tænkt jer at gøre det?

- Netop ved at lytte. Vi kan ikke flytte hverken by eller virksomhed. Så skal vi jo tale borgernes sag, hvis de har nogle specifikke ønsker, siger Erik Mønster.

- Det vil give en meget bedre luft på mange måder i byen.