Thyge kæmper mod vandet: Nye forslag er en "fis i en hornlygte"

En arbejdsgruppe har fredag præsenteret tiltag, der skal forhindre oversvømmelser ved Gudenåen. Thyge Thygesen har ingen tillid til, at det kommer til at gøre en forskel.

Udgivet Opdateret
Thyge Thygesen har ikke de store forventninger til de folkevalgte.

På denne tid sidste år var der store problemer med oversvømmelser langs Gudenåen.

Thyge Thygesen, som sammen med sin bror har Funderholme Smedie vest for Silkeborg, så til mens vandet trængte sig på og faretruende nærmede sig smedjen.

I dag kulminerede et års samarbejde mellem syv gudenåkommuner så, da Gudenåkomitéen fremlagde deres forslag til, hvordan man skal løse problemerne med massive oversvømmelser langs åen i de syv kommuner i fremtiden.

Men skal arbejdsgruppens forslag gennemføres, kræver det, at politikerne i Gudenå-kommunerne bliver enige.

Thyge Thygesen har ikke de store forventninger til de folkevalgte:

- De gør jo ikke en skid. Det er en fis i en hornlygte, siger smeden til TV2 ØSTJYLLAND.

Nye forslag præsenteret

Arbejdsgruppen i Gudenåkomitéen, der er et samarbejde mellem de syv kommuner, der ligger langs Gudenåen, præsenterede deres forslag på et onlinemøde:

- Det kan være vi skal kigge på nogle digeværker, pumpe-sluse-systemer, eller måske se på om vi kan lave noget jordfordeling.

- Det er alt sammen noget, vi nu skal undersøge nærmere, lød det fra Claus Løwe Klostergård, næstformand i Gudenåkomitéen og byrådsmedlem i Silkeborg Kommune (SF), efter mødet.

Gudenåkomitéen

Gudenåkomitéen er et samarbejde mellem syv kommuner, der ligger langs Gudenåen:

  • Randers
  • Viborg
  • Favrskov 
  • Silkeborg
  • Skanderborg
  • Horsens 
  • Hedensted

Komitéen rådgiver alle kommunerne i oplandet til Gudenåen og Randers Fjord om natur- og miljøbeskyttelse og rekreativ anvendelse af Gudenåens vandsystem.

Gudenåkomitéens formål er blandt andet at koordinere indsatserne for et bedre vandmiljø og de rekreative interesser på tværs af kommunegrænserne. Gudenåkomitéen består af ét kommunalt bestyrelsesmedlem fra hver medlemskommune.

Kilde: Randers Kommune

For Thyge Thygesen er der ingen tvivl om, at det var myndighedernes skyld, at oversvømmelsen forrige år blev så voldsom.

Vandplanterne nede i åen bliver ganske enkelt ikke slået ofte nok, mener han:

- Så slå dog den grøde! Det har været slået siden pramdragerens tid, og det er der stadigvæk. Hvad er problemet så?, siger han.

Træt af oversvømmelse

Selvom den forgangne vinter har været væsentligt tørrere end den forrige, er vandet først nu helt væk fra Thyge Thygesens landområder.

- Jeg har en eng på tre tønder land. Den har stået under vand i halvandet år. Det ærgrer mig, for jeg har gået på arbejde i 48 år og betalt min skat, og så tænkte jeg:

- Når nu jeg bliver gammel og går på pension, så har jeg mit lille engstykke, hvor jeg kan gå og hygge mig og fiske og gå lidt på jagt. Det er der ikke nogen, der kan tage fra mig.

- Men det var der. Der var nogle der kunne oversvømme det, så det blev værdiløst, og det er fandeme noget svineri!, siger Thyge Thygesen.

Samarbejde er afgørende

For den politiske arbejdsgruppe er der mange hensyn at tage, når fremtidige oversvømmelser skal forhindres.

- Vi skal både tænke natur, rekreativt, men også på de borgere som har været påvirket af den her kraftige vandstand, siger Claus Løwe Klostergård (SF).

Arbejdsgruppen har endnu ikke lagt sig fast på, hvad der skal vægtes højest, men et godt samarbejde bliver afgørende:

- Det er nødvendigt, at det er et samarbejde med alle syv kommuner, så det ikke bare er en enkelt kommune, der får løst nogle problemer.

Ved smedjen i Funderholme vil Thyge Thygesen se resultater, før han tror det.

- Det har jeg ikke store forhåbninger om, fordi Viborg og Randers kommuner er da ligeglade med, at der er oversvømmelser hos os. Det rager dem da en skid, siger Thyge Thygesen.

VIDEO: I februar 2020 nærmede vandet sig Thyge Thygesens smedje. Se indslaget fra den 20. februar 2020 her.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her