Thyge kæmper mod vandet: Nye forslag er en "fis i en hornlygte"

En arbejdsgruppe har fredag præsenteret tiltag, der skal forhindre oversvømmelser ved Gudenåen. Thyge Thygesen har ingen tillid til, at det kommer til at gøre en forskel.

På denne tid sidste år var der store problemer med oversvømmelser langs Gudenåen.

Thyge Thygesen, som sammen med sin bror har Funderholme Smedie vest for Silkeborg, så til mens vandet trængte sig på og faretruende nærmede sig smedjen.

I dag kulminerede et års samarbejde mellem syv gudenåkommuner så, da Gudenåkomitéen fremlagde deres forslag til, hvordan man skal løse problemerne med massive oversvømmelser langs åen i de syv kommuner i fremtiden.

Men skal arbejdsgruppens forslag gennemføres, kræver det, at politikerne i Gudenå-kommunerne bliver enige.

Thyge Thygesen har ikke de store forventninger til de folkevalgte:

- De gør jo ikke en skid. Det er en fis i en hornlygte, siger smeden til TV2 ØSTJYLLAND.

Thyge Thygsesens familiesmedie blev oversvømmet under forrige vinters Gudenå-oversvømmelse. Nu kommer politikerne med løsningsforslag. Dem giver Thyge Thygesen ikke meget for.

Nye forslag præsenteret

Arbejdsgruppen i Gudenåkomitéen, der er et samarbejde mellem de syv kommuner, der ligger langs Gudenåen, præsenterede deres forslag på et onlinemøde:

- Det kan være vi skal kigge på nogle digeværker, pumpe-sluse-systemer, eller måske se på om vi kan lave noget jordfordeling.

- Det er alt sammen noget, vi nu skal undersøge nærmere, lød det fra Claus Løwe Klostergård, næstformand i Gudenåkomitéen og byrådsmedlem i Silkeborg Kommune (SF), efter mødet.

Gudenåkomitéen

For Thyge Thygesen er der ingen tvivl om, at det var myndighedernes skyld, at oversvømmelsen forrige år blev så voldsom.

Vandplanterne nede i åen bliver ganske enkelt ikke slået ofte nok, mener han:

- Så slå dog den grøde! Det har været slået siden pramdragerens tid, og det er der stadigvæk. Hvad er problemet så?, siger han.

Træt af oversvømmelse

Selvom den forgangne vinter har været væsentligt tørrere end den forrige, er vandet først nu helt væk fra Thyge Thygesens landområder.

- Jeg har en eng på tre tønder land. Den har stået under vand i halvandet år. Det ærgrer mig, for jeg har gået på arbejde i 48 år og betalt min skat, og så tænkte jeg:

- Når nu jeg bliver gammel og går på pension, så har jeg mit lille engstykke, hvor jeg kan gå og hygge mig og fiske og gå lidt på jagt. Det er der ikke nogen, der kan tage fra mig.

- Men det var der. Der var nogle der kunne oversvømme det, så det blev værdiløst, og det er fandeme noget svineri!, siger Thyge Thygesen.

Samarbejde er afgørende

For den politiske arbejdsgruppe er der mange hensyn at tage, når fremtidige oversvømmelser skal forhindres.

- Vi skal både tænke natur, rekreativt, men også på de borgere som har været påvirket af den her kraftige vandstand, siger Claus Løwe Klostergård (SF).

Arbejdsgruppen har endnu ikke lagt sig fast på, hvad der skal vægtes højest, men et godt samarbejde bliver afgørende:

- Det er nødvendigt, at det er et samarbejde med alle syv kommuner, så det ikke bare er en enkelt kommune, der får løst nogle problemer.

Ved smedjen i Funderholme vil Thyge Thygesen se resultater, før han tror det.

- Det har jeg ikke store forhåbninger om, fordi Viborg og Randers kommuner er da ligeglade med, at der er oversvømmelser hos os. Det rager dem da en skid, siger Thyge Thygesen.

VIDEO: I februar 2020 nærmede vandet sig Thyge Thygesens smedje. Se indslaget fra den 20. februar 2020 her.
bil og josefine

Cykelsti stopper brat: Cyklister må køre på fragthovedåre

Omsorg (3)

Kolleger rørt til tårer: Hospice-sygeplejerske anerkendt med omsorgspris

20210330-141423-L-1920x1342we

Regeringen er klar til at genåbne mere

def_thumb,50_percent

play På en villavej levede en mand i et affaldsbjerg, indtil naboerne gjorde et ubehageligt fund

Skærmbillede 2021-04-15 kl. 13.52.05

Veteranbus kendt fra TV: Nu kan den blive din

Skejby Sygehus Aarhus Universitetshospital

Østjysk patientforening jubler: Besøgsrestriktioner på hospitaler ophæves

Dagens mest læste