Se video: Svostrup Kro lyser op for at mindes oversvømmelser

Fredag aften er der tændt lys over kroen, som stadig ikke har fået den hjælp, kommunen har lovet dem i kampen mod oversvømmelserne ved Gudenåen.

Svostrup Kro vil ikke glemmes.

Fredag aften er der lys over kroen ved Gudenåen. Det sker for at mindes, at det er et år siden, at massive vandmasser lagde kroens kælder og have under vand. Kroen venter nemlig stadig på, at kommunen skrider til handling over for oversvømmelserne.

- Jeg håber på at mindes de dage, hvor vi næsten svømmede i vand på kroen, men også gøre opmærksom på, at problemerne slet ikke er løst endnu, siger Dragan Sljivic, som er direktør og medejer af Svostrup Kro, til TV2 ØSTJYLLAND.

Direktør og medejer af Svostrup Kro Dragan Sljivic venter på en plan mod oversvømmelserne ved Gudenåen.
Direktør og medejer af Svostrup Kro Dragan Sljivic venter på en plan mod oversvømmelserne ved Gudenåen.

Og ifølge ham går det for langsomt.

- Jeg har brug for, der sker noget. Der sker ingenting, siger Dragan Sljivic.

Fredag aften har de derfor sat lys på kroen, mens de serverer pramdragersuppe opkaldt efter Pramdragerstien ved kroen langs Gudenåen. 

For et år siden var Danmark oversvømmet. Særligt langs Gudenåen var de store vandmasser en plage. En af årsagerne var de våde måneder i efteråret 2019, som var det vådeste efterår nogensinde.

quote Jeg tør godt love Dragan, at vi gør os umage for at være rigtig hurtige og forsøger at undersøge, om vi ikke kan komme til at fjerne noget af det her sand umiddelbart før sommerferien. Måske efter sommerferien, det ved jeg ikke.

Steen Vindum (V), borgmester i Silkeborg Kommune

Det hjalp ikke meget, og i begyndelsen af februar 2020 blev kroens kælder endnu engang oversvømmet, og det gamle murværk blev hårdt medtaget, fordi mørtlen skylles væk.

Lovede hjælp

Dengang forsikrede Silkeborgs borgmester Svostrup Kro om, at der snart ville være akut hjælp på vej. Kommunen ville fjerne nogle sandbanker for at sænke vandstanden.

- Jeg tør godt love Dragan, at vi gør os umage for at være rigtig hurtige og forsøger at undersøge, om vi ikke kan komme til at fjerne noget af det her sand umiddelbart før sommerferien. Måske efter sommerferien, det ved jeg ikke, sagde Silkeborgs borgmester Steen Vindum (V) dengang til TV2 ØSTJYLLAND.

Steen Vindum (V) er borgmester i Silkeborg Kommune.
Steen Vindum (V) er borgmester i Silkeborg Kommune.

Men allerede få uger efter måtte kroejerne se hjælpeløst til, mens Gudenåen gik over sine bredder. Vandstanden i området var aldrig målt så høj før.

quote Jeg forventer, at vi umiddelbart før sommerferien kan gå i gang med at fjerne de her sandbanker. Det er i hvert fald det, vi har planlagt med og har aftalt økonomi til at gøre.

Steen Vindum (V), borgmester i Silkeborg Kommune

Ekspertgruppe anbefaler

Hvorfor er der så stadig ikke kommet hjælp til Svostrup Kro?

Steen Vindum fortæller, at det har taget lang tid at få tilladelserne på plads. Nu mener han så, det er på plads.

- Jeg forventer, at vi umiddelbart før sommerferien kan gå i gang med at fjerne de her sandbanker. Det er i hvert fald det, vi har planlagt med og har aftalt økonomi til at gøre, siger han.

Men oversvømmelserne plager alle kommunerne langs Gudenåen. En ekspertgruppe har derfor det seneste år arbejdet på løsninger, der fremover kan afhjælpe oversvømmelserne langs hele Gudenåen.

Her er fire af forslagene fra ekspertgruppen.

Anbefalingerne fremlægges for miljøministeren og de syv borgmestre fra Gudenå-kommunerne den 26. marts. Steen Vindum håber, der sker noget meget hurtigt derefter.

- Jeg synes, det er nogle gode virkemidler, der er. Nogle af dem skal alle syv kommuner være enige om. Andre virkemidler er noget, de enkelte kommuner kan tage i brug, siger han.

Udover at fjerne sandbanker fortæller borgmesteren, at Silkeborg Kommune er meget optagede af at skære noget mere grøde.

- Det handler også om, at vi skal holde noget vand tilbage helt ude i søerne. Der er mange ting, der skal falde i hak, og for at det skal kunne lade sig gøre, har vi også behov for støtte fra staten, siger Steen Vindum.

quote Hver dag tæller, og vi kæmper alt det, vi kan.

Dragan Slijvic, direktør og medejer af Svostrup Kro

Skulle være sket i går

Men kroejer Dragan Sljivic har stadig brug for sikring hurtigst muligt, så hans kro ikke bliver oversvømmet.

- Det hele lyder rigtig godt. Det skulle bare være sket i går. Hver dag tæller, og vi kæmper alt det, vi kan, siger han.

Dragan Slijvic må stadig vente på, at planerne bliver færdige.

- For ti år siden fik vi at vide, at vi skulle hæve vores have en meter, og så fik vi ikke de problemer mere. Nu er der gået ti år, og nu er vi oversvømmet. Så går der ti år, og så oversvømmer vi igen. Så det er bedre (at gøre noget, red.) nu, mens man husker det, end når det er for sent, siger han. 

Svostrup Kro vil ikke glemmes. Derfor lyser de i aften og i morgen op i røde og blå farver. Baggrunden er, at kroen og flere dele af Midt- og Østjylland for et år siden blev oversvømmet med vand. Og kroejeren frygter, at coronaen har fået politikerne til at glemme deres løfter om at gøre noget ved problemerne.
Skærmbillede 2021-04-18 kl. 12.04.27

Værtshusejer: Krav om bordreservation giver ingen mening

Anja og Bonnie

play Mødre i opråb: Hvorfor skal vi vente så længe på hjælp til vores børn?

Billede 17.04.2021 20.48.44

Biltræf endte med 70 sigtelser

åboulevarden

Sådan bliver reglerne for at gå på café og restaurant

Breaking
20210127-102554-L-1920x1920we

liveblog McDonald's dropper at åbne for indendørs bespisning

Smukfest Christopher 2016

- Det er en stor udfordring, at der ikke er nogen plan for os, siger festival

Dagens mest læste