Oversvømmet og nedlukket kroejer: - 2020 har været en rutsjebanetur

Svostrup Kro har i år været ramt af både oversvømmelser og nedlukning. Trods noget af en rutsjebanetur fejrer kroejeren og familien jul med optimistisme og tro på året, der kommer.

Den hårdtprøvede ejer af Svostrup Kro, der ligger nord for Silkeborg tæt ved Gudenåen, kan se tilbage på et år med voldsomme op- og nedture.

I en jule-artikelserie vender TV MIDTVEST tilbage til nogle af de historier, der var med til at tegne året i tekst, lyd og billeder.

Den mere end 100 år gamle Svostrup Kro blev centrum for mange historier i begyndelsen af 2020. Både i slutningen af 2019 og begyndelsen af i år resulterede mange dages regnvand i massive oversvømmelser flere steder i landsdelen.

Både i 2019 og 2020 var der vand i haven ved Svostrup Kro. En langtidsholdbar løsning er der ikke fundet på problemet endnu.
Både i 2019 og 2020 var der vand i haven ved Svostrup Kro. En langtidsholdbar løsning er der ikke fundet på problemet endnu. Foto: Mogens Lyngsø / TV MIDTVEST

Særligt hårdt ramt blev beboere tæt på Gudenåen. Kroparret Kathrine Leth og Dragan Sljivic kæmpede både en kamp mod vandmasserne og for at få skabt opmærksomhed på oversvømmelserne blandt politikere og embedsfolk.

Oversvømmelserne har i 2020 været genstand for stor debat, og flere kommuner er i gang med at forsøge at finde langsigtede løsninger.

- Vandet stod helt op til kroens terrasse og var umuligt at stoppe. Op gennem vinkælderens gulv flød det, selv om tre pumper og den lokale kloakmester i en fælles, men nyttesløs kamp knoklede for at holde de dyrebare flasker fri af Gudenåens iskolde, drivvåde og nådesløse hånd, fortalte Dragan Sljivic om en af oversvømmelserne, der ramte kroen.

Efter vandet kom nedlukningen

Siden blev kroen som mange andre restaurationer omfattet, da den første nedlukning ramte landet. Så kom genåbningen, der igen gav travlhed, blandt andet fordi danskerne ikke kunne komme ud at rejse.

Igen i december er Svostrup Kro som mange andre dele af samfundet blevet omfattet af den delvise nedlukning på tværs af kommunerne i Region Midtjylland.

Mange frivillige kom og hjalp til i kampen mod vandmasserne. Engang imellem blev der også tid til en pause.
Mange frivillige kom og hjalp til i kampen mod vandmasserne. Engang imellem blev der også tid til en pause. Foto: TV MIDTVEST

Men selv om julen i år bliver en helt anden, end den plejer, tager krofamilien det sure med det søde.

- For første gang nogensinde er tiden op til jul ikke fyldt med trængsel og alarm, så mængden af julekager og julepynt er lidt større. Vi er i forvejen aldrig mere end seks personer om juletræet, så det bliver ikke et problem, fortæller Dragan Sljivic.

quote Vi ser Disneys Juleshow, danser om juletræet og synger “nu er det jul igen” på den helt falske og lidt skrålende måde.

Dragan Sljivic, indehaver, Svostrup Kro

- Det bliver dog lidt trist, at vi ikke kan holde vores traditionelle julekomsammen den 23. december, hvor vores fantastiske ansatte plejer at komme hjem til os for at få deres julegaver og hygge, inden de går på juleferie.

Selv forsøger familien i år at holde en jul, der ligner sig selv på så mange måder som muligt.

Gudenåen var en hård nabo efter flere måneder med regvejr.
Gudenåen var en hård nabo efter flere måneder med regvejr. Foto: TV MIDTVEST

- Kathrine elsker at kokkerere juleaften, og hele huset dufter af and, rødkål og julekrydderier fra morgenstund til anden står på bordet. Jeg underholder vores julespændte børn Marco på otte og Maria på fire år og sørger for, at juletræet kommer på plads. Vi er nok ret traditionelle. Vi ser Disneys Juleshow, danser om juletræet og synger “Nu er det jul igen” på den helt falske og lidt skrålende måde, fortæller Dragan Sljivic.

Ser frem mod lysere tider

Selv om året har været hårdt for Dragan Sljivic og familien, har der også været grund til at glæde sig. På trods af oversvømmelser og coronanedlukning ser familien lysere på året der kommer.

- For os startede 2020 med oversvømmelserne for derefter at gå over i stilstand og angst med coronanedlukningen, så en rygende travl genåbning og nu afsluttende med en ny nedlukning resten af året.

Men undervejs i det noget tumultariske år har familien også mødt stor opbakning. Opbakningen fra gæster, venner og familie er årets højdepunkt for kroparret.

- Alle de skønne gæster som har besøgt os og den store opbakning, som vi har fået i forbindelse med oversvømmelserne, det er vi evigt taknemmelig for, siger Dragan Sljivic.

Vandmængderne har her mod slutningen af 2020 ikke været så massive, som de var for et år siden og i begyndelsen af 2020. Men klimatologerne mener, at vi alle sammen skal forberede os på, at mere vand bliver fremtiden.

Det var ikke hver dag, det føles som om, der var noget at flage for, men dannebrog blev alligevel hejst hver eneste dag. Her har Dragan Sljivic måtte trække i vaders for at skå over over haven til flagstangen.
Det var ikke hver dag, det føles som om, der var noget at flage for, men dannebrog blev alligevel hejst hver eneste dag. Her har Dragan Sljivic måtte trække i vaders for at skå over over haven til flagstangen. Foto: TV MIDTVEST

Selv om der ikke er fundet en løsning, der kan modstå et nyt kraftigt eller langvarigt regnskyl ved Svostrup Kro, så er den lange kamp for at forsøge at råbe politikere og embedsfolk op delvist lykkedes. Ministre, folketingsmedlemmer og borgmestre har i årets løb lagt vejen forbi kroen, og det giver trods alt tro på fremtiden hos Dragan Sljivic, når han skal gøre ønskerne for 2021 op.

- Vi ønsker, at vi i det nye år kan få taget de første spadestik til at få fremtidssikret vores lille kro, så kroen kan være oven vande flere hundrede år endnu, siger han.

VIDEO: Svostrup Kro er en af landets ældste af sin slags, men den er truet på sin eksistens. En gruppe vil nu forsøge at holde kroen og Gudenåen adskilt. Indslaget er fra oktober 2020.
Skærmbillede 2021-04-17 kl. 12.54.48

Planlagde sin egen begravelse - nu har Stinne fået et nyt hjerte

Hospitalseng

Laveste antal indlagte siden starten af november

86d0c7c5-25e8-492e-9aee-4e9a440c2780

Hjemmeside udpeger Danmarks bedste kommune – se hele listen her

IMG_5262

Ren nostalgi! Magnus har 114 ghettoblastere i sin stue

Samsøfærgen

Ups! Færge påsejler spritny hurtigfærge

Skærmbillede 2021-04-16 kl. 20.20.54

Dyre dråber til dyrene: - Det giver os en kæmpe merudgift

Dagens mest læste