Svostrup Kro: Forening vil finde millionbeløb til at standse vandet

Svostrup Kro er en af landets ældste af sin slags, men den er truet på sin eksistens. En gruppe vil nu forsøge at holde kroen og Gudenåen adskilt.

Kroen har ligget side om side med Gudenåen, siden Erik Klippings tid i 1280'erne. Men i de senere år er den idylliske placering tæt på åen blevet et større og større problem. 

Når der falder store mængder vand fra oven går Gudenåen over sine bredder, og det ender oppe på kroen, hvor det skaber store ødelæggelser. Det vil Foreningen for Bevarelse af Svostrup Kro forsøge at stoppe, fortæller næstformand Benny Jensen. 

Sådan ser kroen ud i tørvejr 
Sådan ser kroen ud i tørvejr 

Skal redde kulturarv

De vil forsøge at skaffe penge til et dige, der skal holde vandet væk fra kroen. Projektet koster omkring 1,2 millioner kroner, og det er de penge, foreningen vil forsøge at indsamle, så kulturværdierne på Svostrup Kro ikke ender med at gå tabt, næste gang Gudenåen går over sine bredder. 

- Silkeborg bør bevare disse værdier, og det vil vi gerne være med til, siger Benny Jensen, der henviser til, at kroen er meget ældre end Silkeborg Kommune, der 'kun' er 175 år. 

Sætter stor pris på hjælp

Dragan Sljivic ejer Svostrup Kro. Han har efterhånden haft besøg af en lang række politikere, der har set på forholdene, men der er endnu ikke fundet en løsning. Derfor glæder han sig over, at Foreningen for Bevarelse af Svostrup Kro vil tage affære. 

- Jeg er mega taknemmelig, siger kroejeren.

Han forventer, at der går fem-ti år før, der er fundet en permanent løsning på problemet. Men Dragan Sljivic vælger at se positivt på fremtiden - særligt med det nye initiativ i tankerne. 

- Nu har jeg overlevet fire bølger. To gange oversvømmelser og to gange coronaJeg kan ikke se, hvorfor vi ikke skulle overleve i fremtiden, siger han. 

Dragan Sljivic har indtil nu brugt 1,5 millioner kroner på at holde vandet væk fra sin kro og udbedringer efter oversvømmelser. 

VIDEO: Først ramte vandet, så kom coronaen til Svostrup Kro

Se hele indslaget om indsamlingen i videoen over artiklen. 

20210107-113242-L-1920x1054we

Vinterens koldeste nat og morgen: Mere end 10 graders frost

Else Jensen coronavaccination Plejehjemmet Ankersgade første vaccine

Første plejehjemsbeboere får andet skud coronavaccine søndag

Lige nu
corona

liveblog COVID-19 LIVE: Forsker: Lyntest ved køkkenbordet kan fange smittede

Vaccine

play For få bliver vaccineret: Bookingsystem spænder ben for ældre

politibil

Hjalp du en ung kvinde hjem nytårsnat? Politiet leder efter dig

Grenaa-Anholt Færgefart

play Skibet er ladet med vacciner: Lige nu får øboere stikket