Nøgne mennesker lister rundt på museum: - Vi er klædt af til skindet

Museer forstår ikke, at politikere prioriterer kulturen så lavt.

02:20

Museerne er blevet glemt i genåbningen af Danmark, mener museumsdirektør for Museum Jorn i Silkeborg.

Det er mørkt på museet. Overvågningskameraet fanger en lille gruppe mennesker, der lister rundt blandt skulpturerne. De er nøgne - menneskene, altså.

Læs også Vivis hund forsvundet på mystisk vis: - Han er kun en lille dreng

Men er det dem, der kigger på skulpturerne, eller er det skulpturerne, der kigger på menneskene?

Hvis man spørger museumsdirektør for Museum Jorn, Jacob Thage, er det skulpturerne, der kigger på de afklædte mennesker. Museet og dets medarbejdere er nemlig klædt af til skindet.

Oversete museer

Det er i hvert fald den besked, museet gerne vil sende i en ny video, der er blevet offentliggjort på Youtube og Facebook. 

Se videoen fra Museum Jorn i fuld længde her.

Videoen er dukket op efter regeringens udmelding om, at museer, teatre og kulturinstitutioner tidligst kan åbne den 8. juni. 

- Vi synes, det ser ud som om, vi er blevet glemt. Vi er blevet overset. Vi føler måske, at kulturen ikke opleves at have nogen betydning. Det er derfor, vi har lavet en film, som gør opmærksom på, at vi er klædt af til skindet. Vi føler, at museerne bør bidrage til samfundet, og at det måske netop er nu, vi kan gøre det, siger museumsdirektør Jacob Thage.

Læs også Politi om indsats ved massebøn: - Det var en fejl

Ikke farligt at åbne

Det er to måneder siden, nogen har kigget på kunst på Museum Jorn i Silkeborg, og for museumsdirektør Jacob Thage og hans medarbejdere er ventetiden forfærdelig.

Læs også Rådmand vil have Kongsgården-optagelser offentliggjort

- Vi synes, vi gerne vil gøre opmærksom på de forhold, vi har i øjeblikket. Den frustration, vi oplever. De økonomiske udfordringer. Vi skal ikke gøre os til eksperter i virussmitte, men vi synes, det er oplagt at lukke museerne op, siger Jacob Thage til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:

- Alt, vi har hørt og læst, peger på, at det ikke har nogen betydning for udbredelsen af corona i Danmark.

Kulturen opleves ikke at have nogen betydning på Christiansborg, lyder det fra museumsinspektør Jacob Thage. Foto: Museum Jorn

Det synspunkt deles af en anden museumsdirektør, Erlend Høyersten fra Aros i Aarhus.

- De siger, at museer har lav smitterisiko. Så forstår jeg ikke, hvorfor man skal prioritere storcentre fremfor eksempelvis kunstmuseer, siger han.

Læs også Nu mere end fordobles passagerantal på ø-færger

Som det ser ud lige nu, frygter Museum Jorn at tabe omkring en million kroner på grund af coronakrisen.

- Vi er kede af det, og jeg er sikker på, at Jorn også ville have været rigtig ked af, at der ikke kom nogen og så på hans billeder. Vi har en vidunderlig samling, en af de fineste i Nordeuropa. Det er enormt trist, at vi dag efter dag oplever tomme rum, lyder det fra Jacob Thage.

Maleriet Stalingrad er en del af den faste udstilling på Museum Jorn. Foto: Museum Jorn