Nu mere end fordobles passagerantal på ø-færger

Ændrede retningslinjer betyder, at Tunø- og Anholtfærgen mere end fordobler deres stærkt nedsatte passagerbegrænsning. En beslutning, der falder lige inden højsæsonen for alvor starter.

Færgeruterne til og fra Tunø og Anholt har i godt to måneder været voldsomt begrænset på passagerantallet, hvor begge har sejlet med et maksimumantal på 35.

Men myndighedernes nyligt ændrede anbefaling fra to meters afstand til blot en enkelt betyder nu, at passagertallet sættes op til 103 mand per afgang på Tunø og 122 per afgang på Anholt.

- Da vi i første omgang lavede begrænsningen, gik vi simpelthen rundt med en tommelstok og opmålte indendørsarealet. Der vurderede vi, at 35 passagerer ville betyde, at vi kunne leve op til kravet om to meters afstand, siger overfatsleder på Tunøfærgen Bjarne Møllgaard til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:

Overgangen fra vinter- til sommersæson, samt myndighedernes ændring af afstandskravet fra to til blot en enkelt meter, betyder dog nu, at antallet kan sættes yderligere op, selvom de nye og mindre begrænsninger fortsat betyder, at man kun lader omtrent halvdelen af normale passagerer ombord.

quote Da vi i første omgang lavede begrænsningen gik vi simpelthen rundt med en tommelstok og opmålte indendørsarealet.

Bjarne Møllgaard, overfatsleder på Tunøfærgen

I forbindelse med bededagsferien blev der på Anholt indsat to ekstra færgeafgange, og i dag blev det yderligere besluttet af kommunalbestyrelsen, at man afsætter 200.000 kroner til mulige ekstraafgange fremover, hvis der bliver et behov for det.

Der bor henholdsvis 118 og 138 fastboende på Tunø og Anholt.
Der bor henholdsvis 118 og 138 fastboende på Tunø og Anholt.

Højsæsonen kan være reddet

På Anholt bliver nyheden modtaget med stor begejstring blandt de lokale virksomheder, der indtil nu har frygtet, at den kommende højsæson ville frafalde fuldstændigt, hvis turisterne ikke kunne komme til øen.

quote Det er voldsomt positivt for det lokale sæsonerhverv, at det her kommer nu.

Formand, Sæsonerhverv Anholt, Jacob Garde

- Det er en rigtig god nyhed det her. Vi er ved at være der, hvor folk under normale omstændigheder ville tage herover på sommerferie, så det er voldsomt positivt for det lokale sæsonerhverv, at det her kommer nu, siger formand for den i - anledning af coronakrisen - nyopstartede forening Sæsonerhverv Anholt, Jacob Garde, Til TV2 ØSTJYLLAND.

I starten af krisen blev sommerhusejere på Anholt anbefalet at blive væk af frygt for, at den gennemsnitligt ældre befolkning på øen, samt beredskabets beskedne størrelse, ville stå i en truet og skrøbelig situation, hvis smitten først fandt vej til øerne.

Indtil nu er der dog ikke en eneste officielt smittet på øen, og det fik i april flere af de lokale erhverv til at gå sammen om at opildne Norddjurs Kommune til, at man skulle åbne mere op.

quote Der er mange gæster, der har valgt at droppe turen herover eller tage på ferie andre steder. Det er allerede gået hårdt ud over de forskellige overnatningssteder.

Formand, Sæsonerhverv Anholt, Jacob Garde

Selvom man er glade for, at det sker nu, så frygter Jacob Garde, at skaden for nogen allerede er sket.

- Der er mange gæster, der har valgt at droppe turen herover eller tage på ferie andre steder. Det er allerede gået hårdt ud over de forskellige overnatningssteder. Men det er en positiv nyhed, og vi både håber og opfordrer til, at turisterne kommer tilbage til Anholt, siger han.

Han understreger, at der fortsat skal gøres en indsats i forhold til bekæmpelsen af smitten på øen.

Flere borgere på Anholt gik i begyndelsen af krisen sammen om at opfordre udefrakommende sommerhusgæster, og turister til ikke at besøge øen.

Begrænsninger skete på forskellige baggrunde

På Tunøfærgen blev den oprindelige beslutning om at begrænse passagerantallet taget på eget initiativ i trit med de retningslinjer om to meters afstand, som der blev meldt ud fra myndighedernes side. Man var altså ikke i direkte kontakt med myndighederne om en beslutning.

På Anholtfærgen var processen dog en anden.

Aktindsigter, som TV2 ØSTJYLLAND har fået indsigt i, viser, at kommunen selv henvendte sig til Østjyllands Politi for at høre, hvordan de skulle forholde sig til passagerantallet, og hvad man havde af hjemmel til at begrænse det tal yderligere.

quote Vi havde ikke mandat til selv at begrænse det yderligere, og derfor henvendte vi os til politimyndighederne.

Borgmester, Norddjurs Kommune, Jan Petersen (S)

I sidste ende var det Rigspolitiet, der over for Norddjurs Kommune henviste til en paragraf om, at der skulle sikres fire kvadratmeters gulvareal på offentligt tilgængelige indendørsarealer.

- Der var en bekymring blandt borgerne på Anholt i forhold til smittefaren, hvis folk frit kunne tage til øen. Vi havde ikke mandat til selv at begrænse det yderligere, og derfor henvendte vi os til politimyndighederne, siger borgmester i Norddjurs Kommune, Jan Petersen (S), til TV2 ØSTJYLLAND.

På Anholt er beslutningen om nu igen at hæve passagerantallet sket på baggrund af, at politiet efter henvendelse har oplyst kommunen om, at kravet om fire kvadratmeters gulvareal nu frafalder for færgernes vedkommende.

Spærring af Silkeborgvej

Skud muligvis affyret i vejkryds: Politi massivt til stede

vaffelbageriet fjellerup

Danmarks bedste ishus ligger i Østjylland

kollegievænget

Mand ville "pløkke" hel familie ned - Nu er han fængslet

20210414-141001-L-1920x1920we

AstraZeneca-vaccinen skrottes i Danmark

Skærmbillede 2021-04-14 kl. 13.01.26

Dropper udeservering: - Det giver ikke mening

Lige nu
AstraZeneca Vaccine

liveblog Modtagere af et stik med AstraZeneca tilbydes ny vaccine

Dagens mest læste