Tidligere hjemløs: Regeringens udspil er ikke nok

Regeringen vil hjemløsheden til livs, og det skal primært ske ved at tilbyde flere af landets 6500 hjemløse en bolig. Men det er ikke nok, mener tidligere hjemløs.

Mandag præsenterede regeringen med socialminister Astrid Krag (S) i spidsen et nyt udspil, der skal komme hjemløshed til livs.

Udspillet, der har fået navnet 'Tættere på II' går først og fremmest ud på, at sikre flere af landets knap 6500 hjemløse en bolig. 

Det foreslås blandt andet, at der afsættes i alt 100 millioner kroner til midlertidigt at kunne nedsætte huslejen for hjemløse. I op til 1200 eksisterende almene boliger vil huslejen således kunne reduceres til 3500 kroner om måneden.

Men at blive tilbudt en bolig er, ifølge forhenværende hjemløs i Aarhus Lasse Olesen, overhovedet ikke nok. 

- Det er et godt skridt på vejen, men for mig at se er langt størstedelen af problemet, at de fleste udsatte hjemløse har problemer med at holde sig selv over vande og i gang, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Hvad jeg manglede, var en vis form for kontakt; at der var nogen omkring mig, der kunne hjælpe mig videre, udtaler forhenværende hjemløs Lasse Olesen.
Hvad jeg manglede, var en vis form for kontakt; at der var nogen omkring mig, der kunne hjælpe mig videre, udtaler forhenværende hjemløs Lasse Olesen.

Han oplevede selv i vinter at blive tilbudt en billig bolig, som han takkede ja til. Efter nogen tid alene i lejligheden begyndte han at få negative tanker om, hvad han skulle stille op med hverdagen.

En måned efter at være flyttet i egen lejlighed begyndte han at drikke "rimelig heftigt igen", indtil han til sidst blev nødt til at smide håndklædet i ringen og søge om hjælp.  

Regeringens udspil jf. almene boliger:

Regeringen foreslår, at der udover de 100 millioner kroner til billigere i husleje afsættes 680 millioner kroner frem mod 2026 til et engangstilskud, som permanent skal sænke huslejen for op til 1.700 nye almene boliger

Men regeringen har i udspillet ikke afsat penge til støtte til hjemløse efterfølgende.

Løsningen vil her blandt andet være en omlægning af refusionsordenen. 

Regeringens udspil jf. støtte

Men den manglende støtte til hjemløse bekymrer Lasse Olesen.

- Hvad jeg manglede, var en vis form for kontakt; at der var nogen omkring mig, der kunne hjælpe mig videre, udtaler han og fortsætter:

- Så man ikke gik fra at være sårbar til at blive sendt i egen bolig og mere eller mindre få at vide, at du skal klare dig selv.

Folketingsmedlem Camilla Fabricius (S) forstår bekymringen, men mener, at udspillet har taget højde for de hjemløses behov for støtte.

- Det er vigtigt at sige, at det her er et udspil, og at vi nu skal i gang med forhandlingerne. Men det, vi lægger op til, er, at der skal være større incitament til at hjælpe, fortæller hun til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:

- At man benytter de specialiserede metoder, der skal til for at hjælpe borgerne (de tidligere hjemløse, red.) i lejlighederne, og at man siger til kommunerne, at de skal hjælpe her.

Men mener du, at det er nok, at der blot sker en omlægning af støtten til de hjemløse?

- Jeg synes faktisk, at det er ret væsentligt, at folk får deres eget hjem og bolig. Det er vigtigt, at de penge vi bruger, giver en reel forandring.  

Social- og beskæftigelsesrådmand i Aarhus Kristian Würtz (S) skriver i en pressemeddelelse, at det nye udspil giver kommunen gode mulighed for at hjælpe flere aarhusianere ud af hjemløsheden.

- I landets store kommuner har vi længe vidst, at vejen ud af hjemløshed hedder Housing First. Og med et nyt, ambitiøst hjemløseudspil giver regeringen nu kommunerne rigtig gode muligheder for at hjælpe flere aarhusianere i egen bolig.

Manglen af kroner ved regeringens udspil til støtte af hjemløse bekymrer dog rådmanden.

 - Det er dog vigtigt, at regeringen sikrer tilstrækkelige midler til, at kommunerne kan løfte opgaven. Det gælder ikke mindst midler til støtteindsatsen til borgerne, som jeg kan være bekymret for, om rækker, udtaler Kristian Würtz i pressemeddelelsen.

I dag modtager Lasse Olesen efter eget initiativ bostøttehjælp fra Randers Kommune og efterforsorg fra Blå Kors i Egå. 

VIDEO: Der er gode intentioner i regeringens nye hjemløseudspil. Men en tidligere hjemløs og Blå Kors frygter for, at de ikke vil blive ført ud i livet.