Landmand og dyrlæge straffes for vanrøgt af ætsede grise
Driftsleder blev frifundet, men to andre fik betingede domme i en sag om vanrøgt af flere hundrede grise. Sagen begyndte at rulle, da en dyrelæge fra Horsens opdagde vanrøgten af grisene.
Mens en 30-årig svinepasser og driftsleder kan ånde lettet op med en frifindelse, har en landmand og en dyrlæge i Nordjylland fået en plet på deres straffeattest.
De to mænd på henholdsvis 61 år og 67 år har begge fået betingede domme for deres rolle i vanrøgt af flere hundrede grise.
Det har Retten i Hjørring afgjort fredag.
Dyrlæge fra Horsens opdagde vanrøgten
Sagen om grise med arvæv, åbne sår, hudbetændelse og ætsninger går tilbage til 2016.
Skaderne på grisene fra en besætning i Brønderslev i Nordjylland blev opdaget, dels da svinene blev kørt til slagtning, dels i forbindelse med et tilsynsbesøg på gården. Antallet af grise med skader i huden var mindst 270.
Det var en dyrlæge fra kødkontrollen ved Danish Crowns svineslagteri i Horsens, der fik dyreværnssagen til at rulle.
Dyrlægen var på arbejde om aftenen den 25. november 2016, da en leverance på 99 slagtesvin fra den 61-årige svineproducent rullede ind.
- Jeg har aldrig set noget så voldsomt som det her. Heller ikke med så mange dyr, som der var tale om her, sagde dyrlægen, da hun tidligere på måneden afgav forklaring ved Retten i Hjørring.
Dømt for at have behandlet grisene groft uforsvarligt
I alt 1100 grise blev således ifølge tiltalen behandlet groft uforsvarligt, efter at staldene på besætningen i Brønderslev i august 2016 var blevet rengjort med et ætsende stof kaldet hydratkalk.
Det er et anvendt middel til desinfektion i landbruget, men fordi det er ætsende, skal det skylles væk efter brug.
På besætningen i Brønderslev sikrede man imidlertid ikke, at stoffet var skyllet væk. Så da 1000 smågrise blev indsat til opfedning i staldene, fik en del af dem det ætsende middel på sig.
Den nu 61-årige besætningsejer er dømt for at have behandlet grisene groft uforsvarligt. Han er blevet idømt en betinget dom på 60 dages fængsel og 80 timers samfundstjeneste.
Desuden har han fået en betinget frakendelse af retten til at eje, bruge, passe, slagte eller i det hele taget have med produktionsdyr at gøre.
Det betyder, at han fortsat godt må have med dyr at gøre, medmindre han inden for tre år igen dømmes for vanrøgt.
Dyrlægen, der var fast tilknyttet besætningen, er blevet idømt 40 dages betinget fængsel. Han var tiltalt for ikke at have udvist omhu og samvittighedsfuldhed i sit arbejde.
Blandt andet fordi han i efteråret 2016 ikke løbende evaluerede forholdene i svinebesætningen i Brønderslev og ikke gav tilstrækkelig behandling til dyr med skader fra ætsning.
Desuden var han tiltalt for medvirken til grovere uforsvarlig behandling af grisene - til dels med karakter af mishandling.