Endnu en by vil fjerne kriminelle fra nattelivet

Nattelivszoner er indført i flere af landets byer, og nu lukker nattelivet i Horsens også et område af for personer, der er dømt for visse former for kriminalitet.

Nattelivet i Horsens bliver op til juleaften og to år frem forvandlet til en lukket fest.

I hvert fald for dem, der bliver dømt for visse former for kriminalitet begået i nattelivet så som vold, våbenbesiddelse og hærværk.

Sydøstjyllands Politi indfører fra torsdag den 23. december og to år frem såkaldte nattelivszoner i byen. 

I Horsens vil det betyde, at et område, der er afgrænset af Farvergade, Kildegade, Skolegade, Kippervig, Søndergade, Hestedamsgade og Allégade, vil være et lukket land for visse dømte i nattetimerne. 

Det sker, efter at der den 1. juli i år trådte en lovændring i kraft, der gjorde det muligt for politiet at udpege zoner, hvor visse dømte ikke må opholde sig i tidsrummet 00.00-05.00. 

Også i Aarhus, Randers og København har politiet taget muligheden for at indføre nattelivszoner til sig. 

Et område afgrænset af Farvergade, Kildegade, Skolegade, Kippervig, Søndergade, Hestedamsgade og Allégade, vil være strafbart at bevæge sig ind i for visse dømte personer.
Et område afgrænset af Farvergade, Kildegade, Skolegade, Kippervig, Søndergade, Hestedamsgade og Allégade, vil være strafbart at bevæge sig ind i for visse dømte personer. Foto: Sydøstjyllands Politi

I Horsens Kommune har zonerne været i tankerne hos byens borgmester Peter Sørensen (S) i længere tid.

- Jeg har den holdning, at hvis det kan øge trygheden for os alle, så giver det mening at indføre det, sagde Peter Sørensen til TV2 ØSTJYLLAND i midten af oktober.

Det er da også trygheden, der ifølge politiinspektør ved Sydøstjyllands Politi Michael Weiss ligger til baggrund for beslutningen om indførelsen af nattelivszoner i Horsens. 

- Nattelivszonerne skal være med til at gøre det mere trygt at gå i byen. De fleste kan godt finde ud af at have en festlig aften i byen, uden at det ender i vold eller lignende, men der er også nogen, der ikke kan finde ud af det – og dem kan vi nu fjerne fra nattelivet, så andre kan føle sig trygge, siger han i en pressemeddelelse. 

Vover de, der har fået forbud mod at opholde sig i nattelivszonerne, sig alligevel ind i området, risikerer de at modtage en bøde på 10.000 kr. 

Skulle man derudover vove sig ind i zonerne en ekstra gang, lyder straffen som udgangspunkt på 30 dages fængsel. 

Politiet har udover det udpegede område mulighed for at etablere nattelivszoner af mere kortvarig karakter i forbindelse med eksempelvis en festival. 

Sydøstjyllands Politi har ligeledes indført nattelivszonerne i Vejle, Kolding og Fredericia gældende fra den 23. december. 

En person kan idømmes et nattelivsforbud efter straffelovens § 79 c ved: