Endnu en by vil fjerne kriminelle fra nattelivet
Nattelivszoner er indført i flere af landets byer, og nu lukker nattelivet i Horsens også et område af for personer, der er dømt for visse former for kriminalitet.
Nattelivet i Horsens bliver op til juleaften og to år frem forvandlet til en lukket fest.
I hvert fald for dem, der bliver dømt for visse former for kriminalitet begået i nattelivet så som vold, våbenbesiddelse og hærværk.
Sydøstjyllands Politi indfører fra torsdag den 23. december og to år frem såkaldte nattelivszoner i byen.
I Horsens vil det betyde, at et område, der er afgrænset af Farvergade, Kildegade, Skolegade, Kippervig, Søndergade, Hestedamsgade og Allégade, vil være et lukket land for visse dømte i nattetimerne.
Det sker, efter at der den 1. juli i år trådte en lovændring i kraft, der gjorde det muligt for politiet at udpege zoner, hvor visse dømte ikke må opholde sig i tidsrummet 00.00-05.00.
Også i Aarhus, Randers og København har politiet taget muligheden for at indføre nattelivszoner til sig.
I Horsens Kommune har zonerne været i tankerne hos byens borgmester Peter Sørensen (S) i længere tid.
- Jeg har den holdning, at hvis det kan øge trygheden for os alle, så giver det mening at indføre det, sagde Peter Sørensen til TV2 ØSTJYLLAND i midten af oktober.
Det er da også trygheden, der ifølge politiinspektør ved Sydøstjyllands Politi Michael Weiss ligger til baggrund for beslutningen om indførelsen af nattelivszoner i Horsens.
- Nattelivszonerne skal være med til at gøre det mere trygt at gå i byen. De fleste kan godt finde ud af at have en festlig aften i byen, uden at det ender i vold eller lignende, men der er også nogen, der ikke kan finde ud af det – og dem kan vi nu fjerne fra nattelivet, så andre kan føle sig trygge, siger han i en pressemeddelelse.
Vover de, der har fået forbud mod at opholde sig i nattelivszonerne, sig alligevel ind i området, risikerer de at modtage en bøde på 10.000 kr.
Skulle man derudover vove sig ind i zonerne en ekstra gang, lyder straffen som udgangspunkt på 30 dages fængsel.
Politiet har udover det udpegede område mulighed for at etablere nattelivszoner af mere kortvarig karakter i forbindelse med eksempelvis en festival.
Sydøstjyllands Politi har ligeledes indført nattelivszonerne i Vejle, Kolding og Fredericia gældende fra den 23. december.
En person kan idømmes et nattelivsforbud efter straffelovens § 79 c ved:
- Overtrædelser af straffeloven vedr. personfarlig kriminalitet og hærværk
- Overtrædelser af lov om knive og blankvåben
- Overtrædelser af lov om våben og eksplosivstoffer
Kilde: Sydøstjyllands Politi