Mere politi på gaden: Statsministeren vil oprette lokalstationer

Statsministerens forslag om 20 nye nærpolitistationer er ifølge Landdistrikternes Fællesråd ikke nok.

05:20

Landdistrikternes Fællesråd mener ikke, at statsministerens forslag om 20 nye lokalpolitistationer er nok.

Der er tomt på det lille lokale politikontor i Hammel, ligesom der er det på de fleste politikontorer rundt omkring i Østjylland. I Hammel dukker de to tilknyttede betjente kun op mellem klokken 10 og 12 i hverdagene. I weekenderne er der lukket.

Men nu er der måske udsigt til mere nærpoliti. Statsminister Mette Frederiksen vil nemlig åbne 20 nye nærpolitistationer, som skal skabe mere nærhed og tryghed i de lokale politikredse.

Et skridt i den rigtige retning, men ikke nok, hvis man spørger Formand for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard.

- Vi skal have et højere antal lokale betjente, landbetjenten skal ind flere steder, og så skal vi have øget åbningstiderne, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også Kommune har kendt til problemer med Aarhus Rutebilstation i 27 år

Borgmester i Favrskov Kommune, Nils Borring (S), er tilfreds med de to lokalbetjente i Hammel.

- De kender bybilledet og kan rykke hurtigt ud. Det giver stor tryghed for borgerne, at de har nogen omkring sig med et stort kendskab. Nogen der kender de lidt forkerte mennesker - og bybilledet som sådan - og som kan rykke hurtigt ud, siger han.

Han efterspørger dog ligesom Landdistrikternes Fællesråd, at der kommer flere af dem.

- Vi vil gerne have flere betjente i alle vores hovedbyer. Det vil skabe sikkerhed og større tilfredshed blandt borgerne, som altid frygter det uventede, siger han.

Læs også Rønde får nærpolitistation

Behov for flere landbetjente

I Hammel er borgerne også glade for deres landbetjente. Når der er vel at mærke.

- De er vældig flinke, og de tager sig af tingene, men det ville være rart, hvis de gik på gaden ind i mellem, siger Lillian Jørgensen, Hammel, til TV2 ØSTJYLLAND.

 

Tage Byg fra Fårvang savner også politiets tilstedeværelse i sit lokalsamfund.

- Det kunne være rat at se betjentene noget mere. I Fårvang har jeg aldrig set en betjent, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

I 2008 forsvandt landbetjentene stort set fra de små lokalsamfund.

Læs også Vil beholde landbetjenten

En udvikling man ærgrer sig over i Landdistrikternes Fællesråd.

- Landbetjentene er utroligt vigtige. De har et lokalt kendskab, og er der, hvor man har den kriminalpræventive funktion. Unge der er på vej ud i en kriminel løbebane, der kender de både den unge og deres familier, og kan derfor tage fat i dem tids nok, siger Steffen Damsgaard.

Konkret ønsker statsministeren at spare 900 stillinger hos Rigspolitiet - 660 med det nye forslag, og 240 fra en allerede aftalt sparerunde - som skal gå til de 20 nye nærpolitistationer.