Privat hjemmepleje lukket efter 'kritiske problemer': Nu står direktøren frem

Direktøren i det nu nedlukkede Berit's Hjemmepleje i Aarhus tager nu bladet fra munden.

Berit's Hjemmepleje er lagt på is i Aarhus.

Det er situationen, efter Styrelsen for Patientsikkerhed udsendte et påbud om, at den private hjemmepleje lukkede ned fredag kl. 12.00.

Flere end 1.000 borgere overgår nu til den kommunale pleje, og alle Berit's Hjemmeplejes 67 ansatte i Aarhus er blevet fyret.

TV2 ØSTJYLLAND har fredag eftermiddag talt med kvinden bag Berit's Hjemmepleje, direktør Berit Bækgaard Thomsen. Hun har, lige siden det stod klart, at de måtte stoppe al pleje, haft travlt med at gøre klar til skiftet til det kommunale system.

Styrelsen for Patientsikkerhed havde ved et tilsyn i begyndelsen af september konstateret "kritiske problemer" med især dokumentationen i hjemmeplejen, men også medicinhåndteringen. Det kunne udsætte borgerne for fare, lyder det i rapporten.

Hvad siger du til de kritikpunkter, Styrelsen for Patientsikkerhed kommer med?

- Det kan jeg ikke kommentere på lige nu, siger Berit Bækgaard Thomsen til TV2 ØSTJYLLAND.

Tror du, at det er gået ud over nogen af de ældre?

- Nej.

Slet ikke?

- Nej. Det tror jeg ikke. Vi har borgere og pårørende i røret her til formiddag, som er uforstående over for det og spørger, hvad de kan gøre. Men der er ikke noget at gøre. Styrelsen har besluttet, at det er det, der skal ske, og det har vi taget til efterretning.

- Jeg er 100 procent sikker på, at mine medarbejdere har givet den omsorg, borgerne har haft brug for. Der er sket nogle fejl, ja, og vi er ikke fejlfri, siger Berit Bækgaard Thomsen.

quote Alle har hele ugen tænkt, at vi nok skulle klare det og komme ovenpå. Så det var en bombe for alle

Berit Bækgaard Thomsen, ejer og direktør i Berit's Hjemmepleje

Alle er fyret

Fredag var en usædvanligt tung dag for Berit Bækgaard Thomsen og hendes medarbejdere. Efter hjemmeplejen måtte videregive opgaven med at udøve pleje for flere end 1.000 borgere i Aarhus Kommune, samlede hun alle sine medarbejdere i hovedkvarteret i Aarhus.

Og konklusionen var klar. De var alle opsagt.

- De har været her det meste af dagen, og de har grædt og grædt og grædt. De er langt nede i øjeblikket, fortæller Berit Bækgaard Thomsen.

TV2 ØSTJYLLAND har talt med flere nu tidligere medarbejdere, der er frustrerede og kede af det over den pludselige lukning.

De fyrede medarbejdere kan nu søge arbejde hos Aarhus Kommune, der i første omgang har overtaget opgaverne hos de flere end 1.000 borgere.

- Det var en bombe

I første omgang forsøgte Berit Bækgaard Thomsen at redde situationen ved at få medarbejdere til at komme ind i deres weekend og journalisere, men Styrelsen for Patientsikkerhed fandt i sidste ende altså ikke, at virksomheden havde rykket sig nok.

- Vi troede ikke, at vi var kommet i mål - bestemt ikke - men at vi var kommet et godt skridt. Alle har hele ugen tænkt, at vi nok skulle klare det og komme ovenpå. Så det var en bombe for alle, siger Berit Bækgaard Thomsen om nedlukningen.

Fremtiden for Berit’s Hjemmepleje i Aarhus ser nu særdeles mørk ud, og det er ikke sikkert, at firmaet vender tilbage som plejeudbyder i kommunen.

Hvor lang tid tror du, der vil gå, inden I eventuelt kan få det hele til at køre efter bogen i Aarhus?

- Det har jeg helt ærlig ikke nogen ide om, for jeg har brugt de seneste to døgn på at koncentrere mig om borgere og personale. Jeg har slet ikke haft tid til at sidde og lave en drejebog, siger Berit Bækgaard Thomsen.

Og inden længe kan krisen potentielt også påvirke virksomheden i andre kommuner. Hos Berit’s Hjemmeplejes afdelinger i Horsens og Hedensted kommuner har Styrelsen for Patientsikkerhed i denne uge lavet uanmeldte tilsyn som direkte konsekvens af fundene i Aarhus.

Har du selv haft et billede af, at der i jeres afdeling i Aarhus har været mindre styr på det end i Horsens og Hedensted?

- Vi har været helt bevidste om, at vi trængte til at få folk på kurser i journalføring, og vi havde planlagt datoer for undervisning. Men så langt nåede vi ikke.

Frygter du for din virksomhed?

- Jeg har gjort, hvad jeg kunne, siden rapporten kom, men det har været en meget intens uge. Så jeg har slet ikke selv nået at tænke, hvad jeg selv mener og tror om firmaets fremtid i Aarhus. Det er noget af det, jeg skal bruge weekenden på, siger Berit Bækgaard Thomsen.

Ved du noget om sagen, så kontakt TV2 ØSTJYLLAND på redaktion@tv2oj.dk.