Mangel på tandlæger: Børn venter 1 år og 7 måneder på bøjle
I Aarhus Kommune står 697 børn og unge nu på venteliste til at få sat bøjle på tænderne. Årsagen er mangel på specialtandlæger, mener overtandlæge.
1 år og 7 måneder. Så længe kan du i Aarhus Kommune risikere at vente på at få sat bøjle på tænderne.
For selvom 90% af de patienter, der bliver sendt til visitation, får at vide, at de har brug for en bøjle, kan de risikere at vente rigtig længe på, at den bliver påført.
Årsagen er hovedsagligt mangel på specialtandlæger og klinikassistenter, der har den nødvendige viden om tandbøjler.
Mette Borum er overtandlæge hos Tandplejen i Aarhus Kommune, der behandler kommunens børn og unge til de når deres 18-års fødselsdag. Hun mener, at der bliver uddannet så få specialtandlæger, at den kommunale tandpleje ikke kan følge med.
- Der er flere specialtandlæger, der går på pension, end der er personer, der bliver optaget på videreuddannelsen. Der bliver optaget omkring 8 personer på uddannelsen hvert år. Så mange bestemmer Sundhedsstyrelsen og Sundhedsministeriet, at der skal uddannes på universiteterne, fortæller hun til TV2 ØSTJYLLAND.
Lige nu står 697 patienter på venteliste i Aarhus Kommune, og den med aktuelt længst ventetid har ventet i 1 år og 7 måneder. Patienter kan altså komme til at vente op til over halvandet år, fra de får besked om, at de skal have bøjle på, til bøjlen endelig bliver sat på tænderne.
Overtandlæge Mette Borum understreger, at ventelisten aldrig ligger på 0, men gætter på, at der normalt burde stå omkring 100 patienter på ventelisten i Aarhus Kommune. Allerede inden coronakrisen ramte i foråret 2020 var den dog vokset til omkring 500.
Kampen om specialtandlægerne
Manglen på specialtandlæger har ifølge Mette Borum den konsekvens, at der bliver stor rift om de få specialtandlæger, der er at finde på markedet.
- Det betyder, at kommunerne overbyder hinanden på løn. Det er blevet voldsomt dyrt at rekruttere specialtandlæger, og vi slås om dem, der er, fortæller hun og fortsætter:
- Man lokker med en ekstra god løn, og det går ud over kommunernes budgetter, for så går der måske pludselig mindre penge til eksempelvis hjemmeplejen.
Læs også:
Akutte patienter kommer først
Mette Borum understreger dog, at akutte patienter bliver håndteret uden ventetid. Akutte patienter er, hvor behandlingen afhænger af væksten i tandsættet og frembrydende tænder på afveje. Ventetiden har derfor ikke nogen konsekvenser for de ikke-akutte patienter, da det her blot handler om at rette på tænder, der er brudt frem, fastslår hun.
Samtidig gør tandplejen i Aarhus Kommune en indsats for at lade de patienter, der nærmer sig de 18 år, komme frem i køen, således at de når at få bøjle på, inden de selv står med regningen.
- Vi står endnu ikke i en situation, hvor vi må sige: "Du skal have bøjle, men det kan du ikke få." Men vi når måske dertil, hvis vi ikke kan rekruttere og fastholde vores personale, fortæller hun afsluttende.