Millioner til skoler og dagtilbud: - Det er super godt
Renovering af toiletter, en madpakkehytte eller solafskærmning. Skoler og institutioner får penge til lokale projekter.
- I 1976 var vi en moderne skole, det er vi ikke mere. Så der er brug for en opdatering på den konto, fortæller Lars Mølgaard.
Han er skoleleder på Næshøjskolen i Harlev, hvor der går 560 elever.
Arealmæssigt er skolen på omkring 18.000 kvadratmeter. Så der er mange ting, som hele tiden kan renoveres og gøres mere tidsvarende.
- Vi er blevet spurgt, om der er nogle ting på vores ønskeliste, som vi gerne vil have penge til. Og det er der, siger Lars Mølgaard til TV2 ØSTJYLLAND.
Nu har Næshøjskolen fået 500.000 kroner til renovering af et toilet og nye døre, som er fra dengang, skolen blev bygget i 1970´erne.
- Det har vi ikke haft mulighed for at få lavet i vores normale økonomi. Så det er super godt og det er nogle gode projekter, vi har fået med, siger skoleleder Lars Mølgaard.
Penge til lokale projekter
Regeringen har fjernet anlægsloftet for i år, som sætter en begrænsning på, hvor mange penge en kommune normalt må bruge på eksempelvis renovering og nybyggeri.
Derfor kan kommuner og regioner nu bruge flere penge, og det skal ifølge regeringen støtte sætte gang i dansk erhvervsliv her under corona-krisen.
I Aarhus har byrådet besluttet, at afsætte 50 millioner kroner til projekter på skoler, dag- og fritidstilbud.
- Det er helt konkrete projekter, som vil give bedre indeklima, bedre toiletforhold og generelt bedre rammer for børnene, fortæller rådmand for Børn og Unge Thomas Medom (SF).
I alt er der mere end 250 projekter fordelt på 123 forskellige skoler, og dag- og fritidstilbud på Børn og Ungeområdet i Aarhus Kommune.
- Det er de enkelte skoler, daginstitutioner og fritidstilbud, som er kommet med deres bud på, hvad der har været meningsfuldt for dem at få lavet, siger Thomas Medom til TV2 ØSTJYLLAND.
Det er vidt forskellige ting, som de forskellige skoler og institutioner nu får lavet.
Det er alt lige fra renovering af toiletter, solafskærmning, en madpakkehytte og nye vandhaner.
Deres egne lokale projekter
Aarhus Byråd har valgt at fremrykke 300 millioner kroner, og Børn og Unge får samlet 62 millioner kroner – 50 millioner til lokale forbedringer og knap syv millioner til centralt besluttede projekter, som kommer fra afdelingens eget budget.
- Vores tilgang har været, at der skal være mange små projekter i stedet for få store, siger Thomas Medom.
Det er projekter som de forskellige skoler og institutioner måske har haft ligget i skuffen, men som de ikke har haft råd til - indtil nu.
- Det kommer helt sikkert til at betyde noget for børneområdet, siger rådmanden.
Længerevarende løsninger
Det vil også få en positiv påvirkning på skolerne og institutionernes økonomi på længere sigt, siger Thomas Medom (SF).
- Energirenoveringerne kommer også til at betyde noget for dem, og giver dem en bedre driftsøkonomi, da de for eksempel kan spare på varmen og vand.
Spændvidden af projekterne går fra 20.000 og op til én million kroner.
I alt får 59 dagtilbud næsten 17,5 millioner, seks fritids- og ungdomstilbud får 3,65 millioner og 48 skoler får i alt 29,6 millioner kroner.
De mange projekter vil også have en effekt på beskæftigelsen, mener Thomas Medom (SF).
Og det var netop meningen fra Regeringen, KL og Danske Regioners side, da de valgte at fjerne anlægsloftet i kommunerne for i år.
- Det får en effekt på beskæftigelsen. Job som forhåbentlig ikke forsvinder, og nogle som kan blive ansat til at lave de her opgaver, siger Thomas Medom.
Overdækning og håndvaske
Birgitte Rasmussen er dagtilbudsleder for 12 afdelinger i Solbjerg og Mårslet.
Her får dagtilbudene 700.000 kroner til blandt andet udskiftning af vinduer, nye børnetoiletter og energioptimering.
- Der har især været fokus på energi. Udskiftning af vinduer, som i et energiperspektiv, vil give en gevinst på længere sigt, siger dagtilbudsleder Birgitte Rasmussen til TV2 ØSTJYLLAND.
Her har man også tænkt løsninger, som kan hjælpe institutionerne i forhold til de udfordringer, de står med her under corona-restriktioner.
- Vi får øget hygiejnen og skal være mere ude. Så vi ønsker også mere overdækning og udendørs håndvaske, siger Birgitte Rasmussen.
Børn og Unge har desuden valgt at fremrykke fire planlagte dagtilbudsbyggerier – Høiriisgårdsvej i Brabrand, et ved plejehjemmet Bjerggarden på Katrinebjerg, Mallinggårdsvej i Malling og Louisevej 37 i Sødalen. Det kræver dog en særskilt anlægsbevilling fra byrådet.