Oversigt: Sådan må du besøge de ældre på plejehjem i din kommune

I flere østjyske kommuner er det nu muligt at aflægge et udendørs besøg på plejecentrene. Se oversigt fra samtlige østjyske kommuner her.

02:04

TV2 ØSTJYLLAND har besøgt et plejehjem i Silkeborg, der begynder at åbne op for besøg udenfor. Indslaget er fra mandag den 27. april 2020.

Det er efterhånden længe siden, at man som pårørende har kunnet aflægge et normalt besøg hos beboere på plejecentrene rundt omkring. 

Men efterhånden har flere østjyske kommuner åbnet op for muligheden for udendørsbesøg. 

Læs også Plejehjemsbeboere kan igen få besøg - i hvert fald i nogle kommuner

Det er dog fortsat forskelligt, hvordan de østjyske kommuner håndterer besøg fra pårørende, og om det overhovedet er muligt med et udendørs besøg. 

Kortet viser status torsdag d. 30. april: Du kan læse mere om detaljerne for besøg i listen nedenfor. I Syddjurs Kommune er udendørs besøg gældende fra fredag. På Samsø er et udendørs besøg lidt anderledes, da beboeren på plejehjemmet stadig skal holde sig indenfor, men kan tale med de besøgende gennem et åbent vindue.

Fælles for alle kommunerne er det dog som udgangspunkt fortsat ikke tilladt at besøge de ældre indendørs. Der kan dog være særtilfælde på det enkelte plejecenter.

Herunder kan du blive klogere på, hvor vidt du må aflægge et besøg på plejecentre i din kommune:

Skanderborg

I Skanderborg har man vedtaget nye retningslinjer for besøg på plejecentrene. Det oplyser de på kommunens hjemmeside:

 • Besøgene skal foregå udendørs
 • Der skal være minimum to meters afstand mellem de besøgende
 • Besøgende skal vaske eller spritte hænder umiddelbart inden og efter besøg
 • Møbler vaskes med vand og sæbe efter endt besøg
 • Mødet må vare op til en halv time - med mindre andet er aftalt
 • Max to pårørende per besøg
 • Besøg aftales på forhånd med personalet på plejecentret

 

Derudover har plejecentrene også fået tildelt tablets, så pårørende og de ældre også kan mødes virtuelt.

Silkeborg

Siden mandag den 27. april er kommunen begyndt at åbne delvist op for udendørs besøg fra pårørende. Her gælder nedenstående som udgangspunkt, men kommunen tilpasser det løbende, så det passer til myndighedernes retningslinjer.

Udover fokus på minimum to meters afstand, ingen fysisk kontakt og god håndhygiejne, har de også fremsat følgende krav til besøg:

 • Besøg foregår på udearealer
 • Besøg skal altid aftales med plejecentret 
 • Besøg er forbeholdt nærmeste pårørende og kun én ad gangen
 • Besøget må max vare en time
 • Den besøgende skal selv medbringe service til eget forbrug, hvis der skal drikkes kaffe mv.

 

Tilbuddet om udendørsbesøg gælder ikke de midlertidige pladser på plejecentrene. 

Odder

I Odder er der fortsat forbud mod besøg på plejecentrene og status quo i forhold til at åbne op for udendørs besøg, da kommunen først vil afvente nye retningslinjer fra Kommunernes Landsforening (KL). Derfor er Borgmester Uffe Jensen (V) i øjeblikket i kontakt med KL. Det oplyser de onsdag eftermiddag til TV2 ØSTJYLLAND. På kommunens hjemmeside opdaterer de løbende, så snart der er nyt.

Norddjurs

I Norddjurs Kommune er det som udgangspunkt fortsat ikke muligt at besøge beboere på kommunens plejecentre – heller ikke udenfor. Onsdag d. 29. april oplyser sundheds- og omsorgschef, Søs Fuglsang, i en mail til TV2 ØSTJYLLAND, at der i øjeblikket dog bliver arbejdet på, om udendørsbesøg kan blive en realitet:

- Vi arbejder i øjeblikket på en beskrivelse af arbejdsgange, så det sundhedsmæssigt forsvarligt vil kunne lade sig gøre med besøg af pårørende udenfor på plejecentrene. Det sker i form af dels generelle retningslinjer, dels i form af retningslinjer for de enkelte plejecentre, da der er forskellige vilkår og fysisk indretning, som gør sig gældende de forskellige steder. Der iværksættes ikke nye foranstaltninger, før der kommer nye retningslinjer herfor. Men forberedelserne er i gang.

Syddjurs

Tirsdag aften besluttede Udvalget for sundhed, ældre og social at åbne op for besøg på bestemte udearealer ved kommunens plejecentre fra fredag den 1. maj.

Besøgene skal aflægges efter aftale og overholde følgende rammer:

 • Mødet skal foregå udendørs på aftalte udearealer.
 • Der skal holdes to meters afstand mellem den pårørende, og den beboer, der får besøg.
 • Begge parter skal vaske og spritte hænder umiddelbart inden og efter besøg.
 • Mødet må vare op til en halv time.
 • Der kan højst deltage 2 pårørende ad gangen.
 • Der må ikke medbringes forplejning til besøget.

Randers

Hvis det enkelte plejecenter har udearealer, kan det være muligt at aflægge et besøg i det fri i Randers Kommune, men der er fortsat besøgsforbud indendørs på kommunens plejecentre. Det er op til den enkelte centerleder at tage stilling til, hvilke arealer besøgsforbuddet gør sig gældende. På deres hjemmeside oplyser Randers Kommune derudover, at besøget skal overholde sundhedsmæssige forsvarlige rammer, og at hvert enkelt besøg aftales individuelt.

Følgende rammer skal overholdes ved besøg:

 • Besøget skal foregå udendørs.
 • Der skal holdes to meters afstand mellem dig og den, du besøger.
 • I skal begge vaske og spritte hænder umiddelbart inden og efter besøg.
 • Besøget må vare op til en halv time. Der kan højest deltage to pårørende ad gangen.
 • Tid og sted aftales med personalet inden besøget.

Horsens

Horsens Kommune har også gjort udendørsbesøg muligt for pårørende til beboere på plejehjem. Forbuddet mod adgang til indendørsarealer omfatter dog ikke besøg i kritiske situationer, oplyser kommunen på deres hjemmeside.

Hvis du som pårørende ønsker at aflægge et besøg, skal du kontakte det pågældende plejehjem og aftale en besøgstid udenfor. Ved spørgsmål og detaljer for besøg, skal man også kontakte det enkelte plejecenter.

Aarhus

I Aarhus Kommune er der etableret forskellige løsninger for udendørsbesøg, alt afhængigt af det enkelte plejecenters fysiske rammer. Her vil det være muligt for op til to personer ad gangen at aflægge et besøg på en halv time.

På det enkelte plejecenter skal besøgene ske under sundhedsmæssigt forsvarlige forhold, og alle pårørende orienteres om de nye muligheder af det enkelte plejehjem. Det oplyser kommunen på deres hjemmeside

Favrskov

I Favrskov Kommune er det indtil videre ikke muligt at aflægge udendørs besøg. Torsdag formiddag oplyser de dog til TV2 ØSTJYLLAND, at der i øjeblikket bliver arbejdet på en åbning, som de vil opdatere om på deres hjemmeside i løbet af torsdag.

Samsø

På øens plejecenter Kildemosen er det som udgangspunkt muligt for pårørende at besøge et familiemedlem udendørs men via et åbent vindue ved beboerens terrasse. Besøgene skal aftales med personalet og skal foregå i tidsrummene 10.30-12.00 og 16.15-17.15. Det oplyser Samsø Kommune på deres hjemmeside.

Ved besøg vil personalet hjælpe med at få åbnet vinduet og få beboeren hen til vinduet eller terrassedør. Har man gaver, blomster eller lignende med, afleveres det til personalet ved hovedindgangen.