Frygter kollaps - foreslår parkeringskælder fyldt med grus for 18,6 millioner

Parkeringskælderen under rutebilstationen i Aarhus skal fyldes med grus og området skal reetableres. Sådan lyder et forslag, der skal diskuteres på et møde i magistratsafdelingen i Aarhus Kommune på mandag.

Aarhus Rutebilstation er fortsat afspærret, og det forventes at tage tre måneder endnu, før der er svar på undersøgelser.

Rutebilstationen har siden oktober 2019 været afspærret på grund af bekymringer om, at pladsen kunne kollapse ned i parkeringskælderen under.

Store dele af bustrafikken har været omdirigeret, og busselskaber som Flixbus og Kombardo er blevet flyttet.

Men nu lysner det måske i horisonten for den afspærrede rutebilstation.

Læs også Rutebilstation tæt på at kollapse: - P-kælder bør fyldes op med sand

På et møde i magistratsafdelingen i Aarhus Kommune mandag skal et forslag om at reetablere rutebilstationen og opfylde parkeringskælderen under med grus til en pris på 18,6 millioner kroner diskuteres.

Der skal ske noget med området indenfor ni måneder. Ellers er der fare for yderligere nedstyrtningsrisiko.

Bünyamin Simsek, rådmand i Teknik og Miljø i Aarhus Kommune

Det skal afværge en mulig nedstyrtning, imens områdets fremtid afklares:

- Vi har fået lavet en rapport for området, der viser, at der skal ske noget med området indenfor ni måneder. Ellers er der fare for yderligere nedstyrtningsrisiko – og så vil et endnu større område skulle spærres af, hvilket vil berøre endnu mere af den kollektive trafik, siger Bünyamin Simsek (V), rådmand i Teknik og Miljø i Aarhus Kommune.

Det skraverede område er i fare for at kollapse under bussernes vægt, fordi der under stationen er en underjordisk parkeringskælder. 

Grus og genetablering for 18,6 millioner kroner

I forslaget lyder det, at parkeringskælderen under rutebilstationen skal fyldes med sand eller grus, og at arealet over skal genetableres, så det igen kan bruges til busdrift. Samtidig foreslås det, at der tænkes et grønt islæt ind i genetableringen.

Læs også Kommune har kendt til problemer med Aarhus Rutebilstation i 27 år

Projektet er estimeret til at kræve en anlægsbevilling på 18,6 millioner kroner. Penge som Teknik og Miljø til at starte med vil lægge ud for, men senere ønsker at byudviklingsindtægter skal dække for:

- Jeg peger på, at vi laver et hul på en konto i Teknik og Miljø, indtil vi kommer til at arealudvikle og bygge på pladsen og får indtjening fra det, der så kan dække udgifterne. Vi vil lægge ud til at starte med, men vi har ikke en cigarkasse, hvor vi har en masse penge, lyder det fra Bünyamin Simsek.

06:51

VIDEO: Størstedelen af Aarhus Rutebilstation blev den 29. oktober 2019 spærret af på grund af fare for sammenstyrtning i en parkeringskælder under stationen. Det har givet luft under vingerne til planerne om at flytte eller nedlægge Aarhus Rutebilstation. Se indslaget fra den 30. oktober 2019 her.

Luk video

I forslaget fremgår det, at Borgmesterens Afdeling har en bemærkning i forbindelse med finansieringen af projektet.

Læs også P-kælder er stadig i fare for at styrte sammen - soldater holder den på plads

Det drejer sig om, at Borgmesterens Afdeling ønsker, at finansieringen skal findes i de indtægter, kommunen har fra byens parkeringskældre og pladser.

Derudover peger afdelingen på, at Byrådet først når det konkrete byudviklingsprojekt for området er faldet på plads, skal beslutte om udgifterne ved at opfylde parkeringskælderen med grus, skal finansieres af de indtægter, der kommer fra byudviklingen, som rådmanden for Teknik og Miljø ønsker det. 

Gode chancer for forhandling

Ango Winther (S), der er medlem af Teknisk Udvalg i Aarhus Kommune, har tidligere slået på tromme for, at parkeringskælderen under rutebilstationen skal fyldes med sand, så stationen kan tages i brug igen.

Derfor glæder det ham nu, at forslaget er kommet på dagsordenen:

Jeg bakker 100 procent op om forslaget. Vi kan som by ikke være bekendt at have så central en plet i Aarhus, der er spærret af.

Ango Winther (S), medlem af Teknisk Udvalg, Aarhus Kommune

- Jeg bakker 100 procent op om forslaget. Vi kan som by ikke være bekendt at have så central en plet i Aarhus, der er spærret af. Det handler om at få den kollektive trafik samlet et sted igen, siger Ango Winther til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også Fremtidens kollektive trafik til debat: Bus eller letbane?

Han er enig med Bünyamin Simseks model for finansiering af projektet, og han håber også at kunne få borgmesterens afdeling med om bord:

- Jeg tror, der er gode chancer for, at vi kan forhandle os ud af det med borgmesterens afdeling. Det vigtigste er, at der hurtigst muligt sker noget, og at vi får det sår væk fra midtbyen, siger Ango Winther. 

Forslaget og finansieringen af det skal diskuteres på Magistratens møde mandag den 22. juni og i byrådet den 24. juni.