Bosted får påbud fra Arbejdstilsynet
Området for voksne handicappede i Aarhus Kommune har i flere år lidt under flere store udfordringer. Nu har Kilebo Bosted fået et påbud.
Området for voksne handicappede i Aarhus Kommune har i flere år lidt under flere store udfordringer.
Og Kilebo Bosted, der er et bosted i Tilst for voksne med udviklingshæmning og autismespektrumforstyrrelser, er bestemt ingen undtagelse.
Bostedet, der gennem flere omgange de seneste år er blevet kritiseret for en række forhold, der ikke var optimale for beboerne på stedet.
Nu har Kilebo fået et påbud fra Arbejdstilsynet. Det viser et brev til bostedet, som TV2 ØSTJYLLAND har fået aktindsigt i.
De kritisable forhold beror i denne omgang navnligt på personalet - og deres trivsel på bostedet.
For Kilebo er nu blevet påbudt at udarbejde en tilrette- og planlægning af arbejdet med beboerne på bostedet, der sikrer, at de ansattes sikkerhed og sundhed ikke forringes.
Påbuddet kommer blandt andet på baggrund af to tilsynsbesøg på stedet. I afgørelsen står det beskrevet, at Arbejdstilsynet vurderer, at arbejdet i Hus 5 ikke er tilrettelagt på en måde, så det er sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt.
Der er risiko for, at problemer med høje følelsesmæssige krav i arbejdet kan forringe ansattes fysiske eller psykiske sundhed på kort eller lang sigt, lyder det i brevet fra Arbejdstilsynet.
Høje krav, manglende sparring og vold
Vurderingen, som påbuddet beror på, bygger blandt andet på oplysninger fra de ansatte om for høje følelsesmæssige krav i arbejdet. Et arbejde, hvor de ansatte skal sætte sig ind i, rumme og håndtere beboere med udviklingshæmning, autisme og lav IQ, hvoraf flere har selvskadende og udadreagerende adfærd.
Her har samtaler med de ansatte oplyst Arbejdstilsynet om manglende sparring og samtale om beboerne. De ansatte har her ytret, at den manglende sparring betyder, at personalet får en uens tilgang og manglende kendskab til borgerne.
Ydermere er Arbejdstilsynet blevet oplyst om, at der har været personrettede konflikter og samarbejdsproblemer internt i Hus 5, hvilket blandt andet skyldes det pressede arbejdsmiljø og de høje følelsesmæssige krav i arbejdet.
Det oplyses også, at nogle af de ansatte aktuelt oplever stress-symptomer som søvnbesvær, svært ved at lægge arbejdet fra sig hjemme og grådlabilitet.
Vurderingen sker derudover på baggrund af Kilebos registreringer af hændelser med vold og trusler mod ansatte i Hus 5. Her fremgår det, at der i perioden 1. juni til 17. august 2021 er registreret hele 14 hændelser.
Det fremgår ligeledes, at tre fastansatte ud af syv ansatte rejste fra arbejdspladsen i løbet af vinteren 2020 og foråret 2021, hvor også tre resterende ansatte har haft længerevarende sygemeldinger grundet det pressede arbejdsmiljø.
Et område med udfordringer
Som Lokalavisen Aarhus tidligere har beskrevet, har Bostedet Kilebo de seneste år været under kritik for blandt andet vold, mistrivsel og medarbejderflugt.Dertil erfarede TV2 ØSTJYLLAND tilbage i 2016, at bostedet skulle igennem en besparelse af udgifterne på 25-30 procent samt et ansættelsesstop.
Dengang udtalte Elisabeth Flenthøj, hvis datter Hannah var blandt beboerne på stedet, at datteren var begyndt at reagere på tilstedeværelsen af pressede medarbejdere.
Samtidigt udtalte pædagog på Kilebo Bosted, Inge Petersen, at besparelserne og ansættelsesstoppet ville forringe det i forvejen pressede personale på stedet.
- Det bliver sværere og sværere rent fagligt at være stolt af sit arbejde. Man bliver mere og mere udfordret på, hvad man kan tilbyde de her borgere, sagde hun til TV2 ØSTJYLLAND.
Og Kilebo Bosted er ikke det eneste bosted for voksne handicappede, der har haft store udfordringer med at give beboerne den støtte, de har brug for.
TV2 ØSTJYLLAND har tidligere beskrevet, hvordan beboerne på Bofællesskabet Elev har følt sig svigtet af skiftende personale.
Og efter skarp kritik af Hus 5 på Bofællesskabet Elev, truede Socialtilsyn Midt med en lukning af hele Borgercenter Nord, som blandt andet Elev Bofællesskab er en del af.
Både Kilebo Bosted og Elev Bofællesskab står dog åbent den dag i dag, men tilsyneladende stadig med et presset og skiftende personale.
TV2 ØSTJYLLAND har forsøgt at få en kommentar fra ledelsen af Bostedet Kilebo, men de har meddelt, at de desværre har for travlt til at udtale sig på nuværende tidspunkt.
Samme melding lyder fra Aarhus Kommunes forvaltning for sociale forhold og beskæftigelse, der ikke har mulighed for at svare på spørgsmål i denne uge.
Bostedet Kilebo skal senest den 8. juli 2022 give Arbejdstilsynet besked om, hvad de har gjort for at efterkomme påbuddet.