Skat advarer om "stort skattesmæk" under coronakrisen
Hvis man ikke er opmærksom på at få rettet sin forskudsopgørelse, risikerer man et skattesmæk, når året er omme.
Hvis man under coronakrisen arbejder hjemmefra i stedet for at møde på sin arbejdsplads, skal man så ændre sit kørselsfradrag i forskudsopgørelsen?
Svaret er: Ja.
Det er i hvert fald en god ide at gøre, lyder det fra Skattestyrelsen.
- Det er rigtig mange af os, der har befordringsfradrag, men man har ikke befordringsfradrag, når man arbejder hjemme. Det kræver, at man har transport til og fra arbejde, forklarer Karoline Klaksvig, underdirektør i Skattestyrelsen, til TV 2.
Noget, man aldrig tænker over
Man kan få befordringsfradrag, også kaldet kørselsfradrag, for alle typer lønnet arbejde, hvis man har mere end 24 kilometer til og fra arbejde, altså 12 kilometer hver vej.
Retten til kørselsfradrag gælder, uanset om man tager bil, bus, tog eller cykel.
Men man kan ikke få fradraget, hvis man arbejder hjemme under coronaepidemien. Og det er måske ikke alle danskere, der er opmærksomme på at få det rettet i forskudsopgørelsen.
- Det er netop noget, man ikke tænker over, fordi det aldrig nogensinde har være relevant før, siger Helle Snedker, der er kundedirektør i Formuepleje, som rådgiver om investeringer og privatøkonomi.
Men det er nu pludselig blevet relevant for mange danskere. Derfor opfordrer Helle Snedker til, at man sørger for at rette sin forskudsopgørelse, hvis man ikke kører de kilometer, man plejer til og fra arbejde. For ellers klapper fælden, når året er omme.
- Forskudsregistrering er simpelthen bare et spørgsmål om, at man giver Skattestyrelsen besked om, hvordan man tror sine indtægter og fradrag kommer til at se ud. Og det er en god ide at gøre det så tit som muligt, for så undgår man netop, at der kommer en regning bagefter, siger hun.
Da befordringsfradraget er til de dage, man har kørsel på mere end 24 km pr. dag, mellem hjem og arbejde, skal det rettes til for den periode man arbejder hjemmefra. ^Louise
— Skattestyrelsen (@Skattestyrelsen) April 29, 2020
Risiko for stort skattesmæk
Også Skattestyrelsen anbefaler, at man løbende går ind på Skat.dk og ændrer sin forskudsopgørelse.
- Hvis man ikke ændrer noget, er der en risiko for, at man kan få et relativt stort skattesmæk ved årsopgørelsen, fordi vi jo ved, at rigtig mange ikke har haft transport til arbejde, siger underdirektør Karoline Klaksvig.
Skattestyrelsen er opmærksom på, at det er en helt speciel situation, som berører mange danskere. Derfor arbejder styrelsen netop nu på at øge kommunikationen og vejledningen til borgerne om emnet og samtidig gøre det nemmere at beregne fradraget, lyder det.
Man skal dog ikke regne med at slippe for regningen, hvis man - bevidst eller ubevidst - glemmer at rette forskudsopgørelsen.
- I år gør vi rigtig meget for at hjælpe folk til at gøre det rigtigt. Og hvis det så ikke bliver rettet til med den kommende årsopgørelse, vil vi samtidig have nogle kontroller. Det er selvfølgelig et område, hvor der er behov for begge dele, siger Karoline Klaksvig.
I omegnen af 1,1 millioner danskere bruger kørselsfradraget, der er et af de meste benyttede fradrag i Danmark.
Men rådet om at være ekstra opmærksom på forskudsopgørelsen i denne specielle tid gælder ikke kun kørselsfradrag.
Det er også vigtigt at rette sine oplysninger, hvis man har mistet sit arbejde eller er gået ned i løn, lyder anbefalingen fra både Karoline Klaksvig og Mette Snedker.