Så du dem? Haloer observeret over Danmark
Store lysende cirkler om solen observereret fra Vesterhavet til København.
Under de rette omstændigheder kommer der en tydelig ring om solen, og det var onsdag eftermiddag tilfældet over store dele af Danmark.
- Jeg sad på terrassen og nød det dejlige vejr, da jeg lagde mærke til ringen om solen, skriver Ida Festersen fra Grindsted.
Da Ida Festersen aldrig havde oplevet fænomenet før, valgte hun ligesom mange andre at fotografere fænomenet og sende billedet til TV 2 Vejret.
De tidligste af billederne koncentrerede sig om Vest- og Midtjylland, og så flytter observationerne sig mod øst, så der også er set haloer på Fyn og Sjælland.
Flere af seerbillederne er fulgt af spørgsmålet om, hvad i alverden det er, de ser på himlen. Og det lader sig heldigvis forklare.
Haloerne dannes i iskrystaller i højtliggende skyer. Solens lys brydes i krystallerne og sendes ud i en 22 graders vinkel. Det er det, der ligner en ring om solen.
Oppe ved de højtliggende cirrusskyer er der altid frost, og de består derfor ikke af små vanddråber, som skyerne længere nede mod Jorden, men af fine iskrystaller. Cirrusskyerne skal være tynde og næsten usynlige for at danne haloerne.
Det meste af foråret har vi haft højtrykspræget vejr med relativ meget blå himmel og med god mulighed for at danne de tynde, højtliggende skyer. Derfor har der også været relativt mange halo-observationer gennem foråret.
Den 14. april kulminerede det med en lang række halo-fænomener ud over den almindelige 22 gradershalo. Det var blandt andet solsøjler, bisole, en ekstra ydre halo samt flere andre fænomener. Nogle af typerne er hvidt lys, mens andre ligner kraftigt lysende regnbuer.
På enkelte seerbilleder lykkedes det den dag at indfange hele otte halotyper på bare et billede, hvilket er meget sjældent i Danmark.
Onsdag var det kun den mest almindelige halotype, men til gengæld var den så udbredt, at den vakte opsigt over en stor del af landet.