Professor om positiv udvikling i indlæggelsestal: - Vent ti dage
Indlæggelsestallet følger ikke længere med smittetallet, fortæller professor.
Fem dage i træk har smittetallet været over 10.000, og selvom det er højt, er indlæggelsestallet fortsat ikke eksploderet og ligger under 600.
Og det er en glædelig nyhed, mener Eskild Petersen, som er professor emeritus i infektionssygdomme på Aarhus Universitet.
- Lige inden jul kom der data fra Storbritannien, som antyder, at der kan være en mindre risiko for indlæggelse, hvis man er smittet Omikron sammenlignet med Delta.
Tendensen skal fortsætte
Tilbage i januar i starten af året var der, da det toppede, omkring 900 indlagte på hospitalerne. På det tidspunkt var der op mod 4000 nye smittetilfælde dagligt.
Men i dag følger indlæggelsestallet ikke længere med smittetallet. I den seneste uges tid har det daglige smittetal ligget over 10.000, men juleaftensdag faldt indlæggelsestallet faktisk en smule fra 570 til 538.
Men det er for tidligt at konkludere noget, mener Eskild Petersen. De indlæggelsestal vi ser lige nu, skyldes nemlig smitten for 10-14 dage siden. Og her var smittetallet lavere.
- Går vi tilbage til for et år siden, så toppede smittetallet i slutdecember, mens indlæggelsestallet toppede 10. januar. Der er forsinkelse på ti dage mellem antal nye tilfælde og antal nyindlæggelser, fortæller Eskild Petersen, der giver vaccinerne æren for, at indlæggelsestallet generelt er lavt i forhold til smittetallet.
De ældre er skrøbelige
Kasper Iversen, professor i akutmedicin på Herlev og Gentofte Hospital, glæder sig over, at indlæggelsestallet lige nu er så relativt lavt, som det er tilfældet.
- Vi frygtede at få indlæggelsestal, som vi så det i januar, men det har vi ikke set her. Vi håber, at det betyder, at Omikron-varianten fører til mildere forløb, lyder det fra professoren i akutmedicin.
Blandt de indlagte er der i dag en stor andel af personer i alderen 20-40 år. Det er, mener Kasper Iversen, udtryk for, at det lige nu er de unge, der bærer Omikron-smitten. Men det er fortsat ældre og sårbare personer, der har den største risiko for et alvorligt forløb, forklarer han.