Nye retningslinjer for skoler: Elever skal møde forskudt

Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil erkender, at retningslinjerne fra ministeriet ikke giver svar på alt.

Foto: Anne Bæk / Scanpix Denmark

I samarbejde med tv2.dk

Når de danske skoler åbner for elever i 6.-10. klasse mandag 18. maj, skal de gøre brug af forskudte mødetider og forskudte pauser.

Det skriver Børne- og Undervisningsministeriet i en pressemeddelelse onsdag eftermiddag.

Læs også Godt nyt til isolerede handicappede: Der åbnes for besøg på bosteder

Ministeriet forventer ikke, at alle skoler vil være klar til at åbne på samme tid og i samme form, men åbningen vil ske løbende fra mandag 18. maj.

Giver ikke alle svar

Derudover vil det fortsat bero på en lokal beslutning, hvornår og hvordan skoler og uddannelser kan åbne for de elever, der er en del af genåbningens anden fase, lyder det videre i pressemeddelelsen fra ministeriet.

I den erkender børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil også, at retningslinjerne fra ministeriet ikke giver svar på alt.

Læs også Test dig selv: Ved du, hvad vi må og ikke må under corona-epidemien? 

- Vi er i løbende dialog med alle fra lærere og pædagoger til institutioner og kommuner, og vi lytter til de udfordringer, som de oplever. Nogle spørgsmål dukker først op, når hverdagen er gået i gang, og dem må vi så svare på i takt med, at de dukker op, siger Pernille Rosenkrantz-Theil.

Både daginstitutioner, skoler og efterskoler bliver opfordret til, at børn og elever ikke samles i for store grupper.

I retningslinjerne pointeres det desuden, at undervisningen på skoler og efterskoler fortsat vil være nødundervisning, og at det ikke alle steder vil være muligt at leve op til almindelige standarder for undervisning.

Elever kan få fravær

Det er udgangspunktet, at alle elever, der er omfattet af genåbningen, deltager i eller møder op til undervisningen.

Hvis en elev ikke kan møde i skole, skal eleven modtage fjernundervisning. Om en elev kan blive hjemme eller ej, vil blive vurderet fra elev til elev.

Læs også Skoleleder begejstret for nye afstandskrav: Nu vender store elever tilbage

Hvis eleven efter en vurdering ikke får lov til at blive hjemme, men alligevel gør det, vil det blive registeret som fravær.

For folkeskoleelever indberettes fraværet i fase 2 ikke til kommunalbestyrelsen, og der trækkes ikke i børnefamilieydelsen som følge af fravær, skriver ministeriet.

Efterspurgte retningslinjer

Retningslinjerne har længe været efterspurgt, og ifølge Struer Kommune kommer de for sent.

Derfor har kommunen valgt at lave sin egen plan for genåbningen af skolen for de ældste elever, skriver Dagbladet Holstebro-Struer.

Læs også Oprørte studenter klar med kampagne: - Det er en sommer, vi aldrig får igen

Planen går ud på at lade alle elever i 6. klasse i en folkeskole i kommunen komme i skole igen fra på mandag, mens elever fra 7.-10. klasse først må komme fra mandag 25. maj.

Retningslinjer for efterskoler på vej

Mens retningslinjerne i det store hele er på plads for landets folkeskoleelever, kan det samme ikke siges for de elever, der går på efterskole.

Her oplyser ministeriet, at efterskolerne, de frie fagskoler og sundhedsmyndighederne skal udarbejde nærmere retningslinjer, der skal sikre, at smitterisikoen mindskes mest muligt.

Det er planen, at efterskolerne også kan åbne fra på mandag.