Borgmester fotograferet med Else for fire år siden: - Nu gemmer han sig

Jacob Bundsgaard vil kun stille op til det positive, mener Charlotte Ahm, som opfordrer borgmesteren til at få ophævet fogedforbud mod TV 2-optagelser.

Aarhus' borgmester Jacob Bundsgaard mødte 31. december 2016 Else på Aarhus Universitetshospital. Foto: Privatfoto

I samarbejde med tv2.dk

Aarhus' borgmester, Jacob Bundsgaard (S), har - siden sagen om plejehjemmet Kongsgården begyndte - ikke ønsket at udtale sig om det omsorgssvigt, som TV 2 har dokumenteret med skjulte optagelser hos demente Else på 90 år.

Læs også Ekspert skifter mening om skjulte optagelser: Landsretten tog fejl

For tre et halvt år siden mødte borgmesteren den selvsamme kvinde på Aarhus Universitetshospital nytårsaften 2016.

Her fik Jacob Bundsgaard en rundvisning hos en ledende overlæge i akutmodtagelsen. Besøget blev efterfølgende promoveret i en video på borgmesterens facebookside, hvor han ønskede borgerne et godt og sikkert nytår.

I forbindelse med besøget tog borgmesteren sig også tid til at hilse på nogle af de indlagte, og det var i den forbindelse, at Else mødte Jacob Bundsgaard.

 

Hun var indlagt med en brækket hofte og lå i sin seng, da borgmesteren besøgte stuen. Det blev kun til et hurtigt hej og et håndtryk, men øjeblikket blev foreviget af Elses svigersøn.

- Han gemmer sig

I dag er Elses barnebarn Charlotte Ahm uforstående.

- Det er jo fint, at han tager rundt på nytårsbesøg, men hvor er han henne, når alt det negative sker i Aarhus Kommune?, spørger hun.

Jacob Bundsgaard hilste på Else 31. december 2016 på Aarhus Universitetshospital. Foto: Privatfoto

Charlotte Ahm fortæller til TV 2, at hun har sendt to-tre klager til borgmesteren om sagen på Kongsgården, men at borgmesteren hver gang har sendt klagen videre.

Han har ikke taget hånd om mine klager. Han har ikke ytret nogen holdning om noget som helst.

Charlotte Ahm

Blandt andet en klage omkring forvaltningen og rådmand for social- og sundhedsområdet, Jette Skive (DF), som borgmesterkontoret gav Charlotte Ahm besked om, blev sendt videre til Jette Skive selv.

- Det gav jo ikke nogen mening. Han har ikke taget hånd om mine klager. Han har ikke ytret nogen holdning om noget som helst. Det ville være rart, hvis borgmesteren ville inddrage sig selv i problematikken i stedet for bare at kaste det hele videre, siger Charlotte Ahm.

Læs også Skjulte optagelser vækker bekymring blandt ældre: - Det er frygteligt og nedværdigende

- Han har ikke brugt meget tid eller kræfter på det her. Han vil gerne stille op til alt det positive og glade, som kan promovere ham selv. Men lige så snart tingene bliver svære, så gemmer han sig.

02:27

VIDEO: Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard stiller gerne op til alt det positive, men gemmer sig, når tingene bliver svære. Sådan lyder kritikken nu fra de pårørende til 90-årige Else

Luk video

Byens førstemand og øverste chef

Også medlem af Aarhus Byråd for Venstre, Hans Skou, savner borgmesterens synlighed i sagen.

- Han skal komme frem og sige, hvad han tænker i forhold til det her. Indtil videre er vi mange, der har knoklet for at se, hvor langt vi kan komme i sagen. Byens førstemand har også en rolle. Tilliden til ældrepleje i Aarhus er på spil. Den skal vi have genoprettet i fællesskab, og der kan han ikke gemme sig, siger Hans Skou til TV 2.

Han påpeger, at Jacob Bundsgaard ikke blot er øverste chef i Aarhus Kommune - men også for alle 98 kommuner, som formand for Kommunernes Landsforening KL.

Læs også Sygeplejerske vil opfinde ny stilling på plejehjem: - Det vil give mange fordele

- Systemet lukker sig om sig selv - ikke kun i Aarhus, men også andre steder. Uanset om du er borger i Aarhus eller resten af kongeriget, så er han den øverste ansvarlige. Sagens alvor kræver, at han kommer på banen, siger Venstre-politikeren.

Hans Skou (V) vil have borgmesteren på banen i debatten om de kritisable forhold på blandt andet plejehjemmet Kongsgården i Aarhus.

Efter at sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) i denne uge gik ind i sagen og bedyrede, at han nu vil sikre, at der "bliver ryddet op", har Hans Skou en klar forventning om, at Jacob Bundsgaard vil komme på banen.

Ellers vil han selv kontakte borgmesteren og lægge pres på ham.

Læs også Ekstra Bladet viser TV 2s optagelser fra plejehjem trods fogedforbud

- Alle 31 byrådsmedlemmer skal hjælpe - inklusiv borgmesteren. Det her skal afdækkes fuldt ud, siger han.

- Borgmesteren skal banke i bordet

Selvom sagen allerede har fået konsekvenser - 13 medarbejdere har været indkaldt til tjenstlige samtaler, og flere er blevet fyret, heriblandt den øverste leder på Kongsgården - så mener Charlotte Ahm ikke, det er tilstrækkeligt.

Hun vil også have borgmesteren på banen i forhold til de optagelser, som TV 2 ikke må vise.

Læs også Ekstra Bladet får lov at beholde omstridte optagelser

Optagelserne viser Charlotte Ahms farmor, og den behandling hun fik på Kongsgården.

De skulle optræde i en dokumentarudsendelse, men Aarhus Kommune har fået nedlagt et såkaldt fogedforbud, som betyder, at ingen må se optagelserne, og at TV 2 ikke må omtale indholdet af optagelserne.

- Han skal ophæve fogedforbuddet og trække anmeldelsen af TV 2 tilbage. Hvis ikke TV 2 havde lavet skjulte optagelser, var der ikke sket nogen ændringer overhovedet, mener Charlotte Ahm.

- Borgmesteren skal banke i bordet og få ændret det. Befolkningen vil se dokumentaren, siger hun.

Charlotte Ahm mener, at borgmester Jacob Bundsgaard (S) bør banke i bordet og få fogedforbud og anmeldelse trukket tilbage.

TV 2 har gennem flere uger forgæves forsøgt at få Jacob Bundsgaard til at forholde sig til Kongsgårdens behandling af Else og til Aarhus Kommunes beslutning om at få nedlagt fogedforbud mod dokumentarfilmen.

TV 2 har igen i dag forgæves forsøgt at få en kommentar fra borgmesteren.

Læs også Ekspert: En umulighed for borgmester at trække fogedforbud tilbage