Drømmeopgave for bygningskonstruktør: Vandtårn blev hejst ned med kran
Silkeborg Vandtårn skal have en gennemgribende renovering, så onsdag skulle det gamle tårn hejses ned med kran.
Det er ikke helt enkelt at skulle restaurere et mere end hundrede år gammelt tårn i 15 meters højde.
Men det er ikke desto mindre opgaven, for det fredede Silkeborg Vandtårn fra 1902 er så medtaget, at det både for sikkerhedens og forskønnelsens skyld er nødvendigt at få gang i en gennemgribende renovering.
- Bindingsværket er i en ret dårlig stand, og vi har ikke haft mulighed for at kunne restaurere det deroppe, siger Mathias Tøstesen, som er bygningskonstruktør på opgaven for Silkeborg Kommune.
Det har vist sig, at de konstruktive løsninger, man lavede under en restauration i 1986, har været forkerte, hvilket har ført til, at tegl er sprunget og puds er faldet ned fra tårnet.
Ikke en hverdagsopgave
Løsningen på hovedbruddet blev at hejse tårnet ned med en kran og få restaureret det nede på jorden i sikkerhed.
Bygningskonstruktør Mathias Tøstesen kunne ikke skjule sin spænding forud for nedtagningen.
- Det er drømmeopgaven for en bygningskonstruktør, der godt kan lide renovering. Det kommer ikke lige til hverdag, siger han.
Men når et mere end hundredeår gammelt tag - som i øvrigt er råddent flere steder - skal hejses ned, kan der ske komplikationer.
- Min puls er rigtig højt. Jeg er rigtig spændt på at få hejst det her ned, siger Mathias Tøstesen.
Uvis hvor store skaderne er
Hans bekymringer blev dog gjort til skamme. Operationen forløb efter planen, og med kontrol og stor forsigtighed kunne kranen løfte tårnet ned på sikker grund.
- Man har de værste bekymringer, men det viste sig at være totalt overflødigt. Det er nogle rigtig dygtige folk, vi har hyret ind til det her, og de har haft fuldstændig styr på det, lyder det fra en meget lettet bygningskonstruktør.
Vandtårnet skal gerne stå klar igen til efteråret, men der stadig er mange ubekendte.
Læs også:
Det har nemlig ikke været muligt at besigtige tårnet, før det var nede, så Mathias Tøstesen kender endnu ikke omfanget af, hvor store rådskader der er i bindingsværket og tagkonstruktionen.
Når renoveringen af tårnet er færdigt, så er det planen, at det skal minde mest muligt om det oprindelige vandtårn.
- Jeg vil vove den påstand, at det er rigtig vigtigt for Silkeborg, at vi har sådan et vandtårn, der står, siger Mathias Tøstesen.
Under restaureringen vil så meget som muligt af det oprindelige byggemateriale blive genbrugt.