Elever skulle besøge U-land: Nu sender de 75.000 kr. i corona-nødhjælp

Efterskoleelever skulle have rejst til udviklingsland for at se, hvad deres store donation ville gå til. Nu sender de akut hjælp til fattige i krise.

Udgivet Opdateret
Hele skoleåret har eleverne knoklet for at indsamle penge til fattige i Kirgisistan. Deres rejse blev aflyst – men nu falder pengene på et tørt sted. Foto: privat/Center for Protection of Children

20 elever på Rønde Efterskole har arbejdet hele skoleåret for at samle penge ind til fattige i Kirgisistan. 75.000 kroner var det blevet til, inden eleverne blev sendt hjem på grund af corona.

Planen var, at eleverne skulle rejse til landet inden påske.

Her skulle de opleve, hvilke udviklingsprojekter pengene ville gå til og selv være med til at hjælpe – men det er endnu en ting, som coronapandemien satte en stopper for.

Jeg er sindssygt glad for, at pengene nu kan hjælpe fattige i Kirgisistan, som virkelig har det svært under coronakrisen.
Sofie Manø Larsen, efterskoleelev

Pengene er nu blevet sendt til hjælpeorganisationen Center for Protection of Children to måneder før tid som akut nødhjælp.

- Vi har glædet os til turen hele året og brugt rigtig mange timers arbejde på planlægning og på at samle penge ind. Det er virkelig ærgerligt, at vi ikke kommer afsted og oplever det, siger 15-årige efterskoleelev Sofie Manø Larsen fra Randers til TV2 ØSTJYLLAND.

- Men jeg kan virkelig godt forstå det. Og jeg er sindssygt glad for, at pengene nu kan hjælpe fattige i Kirgisistan, som virkelig har det svært under coronakrisen.

Mad til 40 familier i en måned

Elever på linjen for global iværksætteri har de sidste 19 år samlet penge ind til samme organisation.

Pengene plejer at gå til udviklingshjælp – i år går de i stedet til nødhjælp.

- Normalt sender vi først donationen i juni, men der er simpelthen akut behov for hjælp her under coronakrisen. Nu har de købt mad til 40 familier for en del af vores donation, så de kan klare sig i en måned, siger Tanja Refsing til TV2 ØSTJYLLAND.

- De penge, som eleverne møjsommeligt har samlet ind, gør en forskel med det samme. Børnene kan virkelig være stolte af, at de gør en forskel lige nu. Og det positive er, at de kan se med det samme, hvilken gavn det gør.

I dag, fredag, begyndte organisationen at dele mad ud til fattige familier, som var købt for efterskoleelevernes donation. / Foto: Center for Protection of Children

Især i en tid, som ellers føles ret håbløs, gør det indtryk på eleverne.

- Lige nu sidder vi bare derhjemme og kan ikke gøre noget, men alligevel har vi hjulpet. Så kan det godt være, at vi går glip af en masse ting, men da Tanja i går fortalte, hvad pengene er gået til, og hvordan det har hjulpet, kunne jeg ikke andet end at blive stolt, siger Sofie Manø Larsen.

'Det giver mening'

Selvom efterskoleeleverne ikke kommer til Kirgisistan og oplever situationen i landet på egen krop, så føles det alligevel ikke som spildt arbejde.

- Det giver mening for mig og for hele klassen, når vi ser billeder derfra, hvor de skriver, at de er taknemmelige. Så er det ikke bare tal, men i stedet bliver det noget ægte, de rent faktisk kan bruge til noget, siger 16-årige efterskoleelev Anna Lambæk fra Sejs til TV2 ØSTJYLLAND.

- Det er fedt, at vi alligevel kan se, at det hjælper fra Danmark. Jeg føler, at det har været det hele værd, selvom vi ikke selv kom afsted. Når man kigger på det store billede, så giver det mening.

Bedsteforældrebanko indtjente 14.000

I løbet af skoleåret har eleverne knoklet med at stable forskellige arrangementer på benene, så de kunne samle penge ind.

Efterskoleeleverne lavede mange forskellige indsamlingsarrangementer. Blandt andet sponsorløb, uhyggeligt halloweenhus og toast-salg. / Foto: Privat

Sofie Manø Larsen og Anna Lambæk var blandt andet en stor del af at arrangere og fuldføre bedsteforældrebanko, som tjente 14.000 kroner ind.

- Begge piger har været meget engagerede og aktive i forhold til hele processen. For eksempel ved at tage rundt i hele Rønde for at skaffe gevinster, siger lærer på Rønde Efterskole, Tanja Refsing, til TV2 ØSTJYLLAND.

'Slap af far, vi skal nok komme afsted'

Eleverne kan være stolte over, at deres hårde arbejde lige nu er med til at redde menneskeliv.

De er dog stadig kede af, at de ikke kunne komme afsted.

- Det var virkelig forfærdeligt, da vi fik at vide, at turen var aflyst. Jeg var helt vildt ked af det og nede over det, siger Anna Lambæk.

- Dét, at opleve kulturchokket og se fattigdommen med mine egne øjne, var en stor del af grunden til, at jeg valgte den her linje. Det ville jeg lære rigtig meget af, tror jeg.

Sofie Manø Larsen og Anna Lambæk har sammen med de andre globale iværksættere brugt hele skoleåret på at samle penge ind til fattige i Kirgisistan. / Foto: Privat

Sofie Manø Larsen havde også svært ved at forholde sig til nyheden, da de fik at vide, at turen var aflyst.

- Det var så uvirkeligt, og jeg kunne ikke engang græde over det. Min far sagde allerede i januar, at vi måske ikke ville komme afsted – jeg sagde bare: slap nu af far. Det ændrede sig fra det ene sekund til det andet.

Begge piger har dog stor forståelse for situationen, og de er meget glade for, at de har kunnet hjælpe nogle, der har det værre end dem selv.

- Ressourcerne og sundhedsvæsenet i Kirgisistan er ikke særlig godt. De har slet ikke styrkerne eller pengene til at håndtere den her krise – så det giver virkelig god mening, at vi hjælper dem nu.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her